logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie nietypowe systemy operacyjne warto przetestować w VirtualBox bez ryzyka?

RapperSpodDzielnicy 08 Lip 2026 19:07 120 2
REKLAMA
  • #1 21934971
    RapperSpodDzielnicy
    Poziom 1  
    Może to niekoniecznie jest prośba o pomoc, ale chciałbym się zapytać, jakie mega niestandardowe, wyróżniające się systemy operacyjne mogę przetestować na mojej maszynie wirtualnej (Oracle VM VirtualBox). Szukam jakichś systemów, które wyróżniają się czymś nietypowym, które wzbudzają kontrowersje, ale też takich, żebym się żadnych wirusów nie nabawił. Mam przetestowane TempleOS oraz Kali Linux.

Wiem, że ta strona nie jest przeznaczona do tego typu próśb, ale za jakiekolwiek rekomendacje będę wdzięczny
    Jaką masz mniej więcej konfigurację komputera i ile możesz przeznaczyć na maszynę wirtualną, np. RAM, liczba rdzeni CPU, miejsce na dysku oraz czy używasz trybu 64-bit/EFI w VirtualBoxie?
    Na maszynę wirtualną mogę poświęcić maksymalnie do 8 GB pamięci RAM oraz 6 rdzeni procesora
    Jakie „nietypowe” systemy najbardziej Cię kręcą: retro/porzucone, hobbystyczne typu TempleOS, uniksopodobne, systemy security/hacking, dziwne interfejsy graficzne, czy raczej coś kontrowersyjnego historycznie/społecznościowo?
    Wszystkie z wymienionych powyżej
  • REKLAMA
  • #3 21937286
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 237
    A ja bym zaczął, od zmiany środowiska wirtualnego. VB nie jest dobrym rozwiązaniem. Może to subiektywna opinia, powielana także przeze mnie, ale osobiście doświadczyłem durnowatych kłopotów z tym środowiskiem, w naprawdę prostych zadaniach. Tym bardziej jeśli zależy Tobie na minimalnym poczuciu bezpieczeństwa. VMware to moim zdaniem minimum, aczkolwiek można lepiej celować.
REKLAMA