logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z kopiowaniem plików przez USB pod Windows 10

kube13 24 Lip 2026 19:19 111 3
REKLAMA
  • #1 21944359
    kube13
    Poziom 9  
    Witam, mam problem ze starym komputerem na Windowsie 10 z kopiowaniem na nośnik USB (dokładnie chodzi o telefon Xiaomi Poco M4 Pro z USB-C). Kiedy chcę skopiować albumy MP3 w folderach, kopiuje się większość plików, ale zawsze zostaje jeden lub kilka nieskopiowanych. Przy kolejnej próbie dołożenia brakujących plików okienko kopiowania bardzo szybko znika, nie pokazując żadnych postępów kopiowania, a plik dalej jest nieskopiowany. Próbowałem już z ustawieniami debugowania, są włączone na stałe w telefonie. Próbowałem przeinstalować sterowniki USB telefonu, pomogło trochę, ale nie całkiem - kopiuje się więcej plików, ale dalej nie wszystkie. Próbowałem różnych kabli i sposobów z forum (niestety nie mam oryginalnego) i też zawsze to samo. Próbowałem zmieniać rozszerzenia plików, nie pomaga, nazwy plików też nie są za długie. Połączenie USB z telefonem też często samo się zrywa, jakby ktoś wyciągnął kabel, ale kabel jest włożony.

Pomocy, nie wiem już, co mam zrobić. Nigdy nie miałem takiego problemu, może to wina Windowsa?? Może hibernacja złącza USB? Proszę o pomoc, jeżeli ktoś ma pomysł, jak to naprawić. Pozdro, dzięki z góry, zdróweczka! PS. Komp ma Win10Pro, płyta główna to Gigabyte G31M-ES2L.
  • REKLAMA
  • #2 21944363
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1381
    Skoro ilość znaków w nazwie pliku nie jest za duża (niedozwolona) to może użyte są znaki niedozwolone w nazwie tego pliku, spróbuj przed skopiowaniem zmienić nazwę pliku powodującego zamieszanie i zaobserwuj jego długość także i czy są to zdrowe (nieuszkodzone) pliki?
  • REKLAMA
  • #3 21944408
    kube13
    Poziom 9  
    >>21944363 Dzięki za dobrą radę! Po kilku eksperymentach wyszło na to, że w nazwach plików były spacje i przecinki! (Co dziwne, niektóre pliki ze spacjami się kopiują, inne nie, może nie może być spacji więcej niż jakaś ilość). Po ich usunięciu wszystko działa bez problemu. Teraz muszę poszukać programu, co naprawi mi nazwy plików najlepiej w całym komputerze. Jeżeli znasz jakiś dobry program, który robi to automatycznie, to proszę o nazwę. Pewnie zajmie to programowi miesiąc z kilkoma tera muzyki i moim 4 GB RAM-u hehe, ale warto zrobić. Dzięki za pomoc, problem rozwiązany. Zdroweczka.
  • #4 21944436
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1381
    Popróbuj to co AI proponuje: Link
    Jednak przed zbiorczym zastosowaniem zbadaj dokładniej czy spacje są spacjami czy innymi znakami, do czego polecam jakiś HEX EDYTOR np. darmowy HxD, bo z tym bywa różnie a szkoda zapuszczać program gdy zamiana okaże się nieskuteczna bo to na przykład nie spacje przeszkadzają chociaż wydają się one nam spacjami? Najlepiej nie usuwaj spacji a na próbę w jakimś podkatalogu zastąp je "podkreślnikami" i jak zostaną jakieś nie podmienione to będzie oznaczać, że nie są one prawdziwymi spacjami... No ale do takiej zabawy HxD i ustalenia szczegółów pasuje edytować tablicę alokacji plików z ich nazwami bezpośrednio na nośniku pamięci, więc nie wiem czy dasz radę... Przypuszczam, że prawdziwe spacje nie powinny robić zamieszania, chociaż najstarsze 'dosowe' programy nie tolerowały ich w nazwach jak i nazw dłuższych niż 8 znaków, no ale to już historia, która jak się okazuje od czasu do czasu dotyka różnych urządzeń na bazie przestarzałego jądra czy przestarzałych programów do obsługi plików...
    Najbezpieczniej to zmieniaj sobie nazwy na bieżąco podczas kopiowania aby mieć całkowitą kontrolę nad tym co robisz..
REKLAMA