logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B6 1.9TDI - skutek wycieku oleju z baryłki zasilania turbiny olejem

AidisProPlayer 26 Lip 2026 00:34 222 10
REKLAMA
  • #1 21944914
    AidisProPlayer
    Poziom 6  
    Cześć, w związku z wyciekami z mojego silnika
    wymieniałem uszczelki EGR, kolektora dolotowego, pokrywy zaworów oraz podkładkę pod nyplem na zasilaniu olejowym turbiny.
    Samochód to Audi A4 B6 1.9 TDI AWX.

Złożyłem wszystko, sprawdziłem, było idealnie zero wycieków.
    Zrobiłem około 16 km i na wieczór poszedłem zamontować pokrywę silnika oraz inne pierdoły.

Zobaczyłem, że z zasilania turbiny cieknie olej.

Wziąłem klucz 17 i z użyciem większej siły dociągnąłem nakrętkę, drgnęła tylko minimalnie, ale wyciek jakby zniknął (przed uruchomieniem silnika wyczyściłem).

Podczas jazdy nie pojawiła się informacja o niskim ciśnieniu oleju lub niskim poziomie oleju.

Turbo wstawało w sposób prawidłowy, silnik w prawidłowy sposób wchodził na obroty, nie towarzyszył temu żaden niepożądany dźwięk.

Samochód mam kilka lat, nigdy nie dolewałem oleju między wymianami, które przeprowadzam co 10 tys. km.

Czy ktoś może potwierdzić, że turbo było w prawidłowy sposób smarowane? Bo jeżeli dobrze rozumiem, to olej dochodził do turbo, a że panuje tam duże ciśnienie, to przy redukcji poprzez nypel dochodziło do wycieku.

Czy coś z silnikiem bądź turbiną mogło się stać na skutek jazdy z takim wyciekiem?
  • REKLAMA
  • #2 21944936
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 463
    AidisProPlayer napisał:
    Czy coś z silnikiem bądź turbiną mogło się stać na skutek jazdy

Nic!
    Problem polega na tym, turbina napędzana jest gazami spalinowymi.
    AidisProPlayer napisał:
    Wziąłem klucz 17 i z użyciem większej siły dociągnąłem nakrętkę, drgnęła tylko minimalnie,

Gazy spalinowe pod ciśnieniem ok. 20 barów, zmieszane z cząsteczkami oleju zawsze znajdą sobie drogę i ulotnią się do otoczenia, natomiast olej gromadzi się i ścieka.
    Tak, więc jak widzisz sytuacja jest raczej patowa.
    Albo tolerować istniejący stan rzeczy i spokojnie jeździć dalej, albo decydować się na remont silnika, co wydaje mi się mało uzasadnione ekonomicznie.
  • REKLAMA
  • #3 21945030
    AidisProPlayer
    Poziom 6  
    >>21944936 Czyli rozumiem, że spaliny w turbinie mieszają się z olejem, bo gazy przechodzą przez uszczelniacz do oleju?
    Czyli turbina oraz silnik były smarowane w sposób prawidłowy?
  • #4 21945036
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 70
    Wymień uszczelkę, jeśli jest.
    Pozdrawiam
  • #5 21945057
    AidisProPlayer
    Poziom 6  
    >>21945036 Wymieniłem podkładkę miedzianą już wcześniej, bo się pociło.
    Skręciłem zgodnie z serwisówką, nypel 30 nm, nakrętka od rurki 22 nm.
    Nie ciekło, po jeździe dopiero zauważyłem, że jak silnik pracuje, to cieknie.
    Ale jak dokręciłem mocniej ręcznie, to przestało.

A pytanie jest, czy na skutek tego wycieku coś mogło stać się z silnikiem lub turbiną.
  • #6 21945064
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    Nie przejmuj się i jeżdzij.
  • REKLAMA
  • #7 21945173
    Adam Walko
    Poziom 35  
    AidisProPlayer napisał:
    Czyli rozumiem, że spaliny w turbinie mieszają się z olejem,

Problem w tym, że nie rozumiesz!
    Otóż, jak wcześniej pisałem, gazy spalinowe są czynnikiem napędzającym swoją energią turbiną. W Twoim przypadku z olejem nie mieszają się w turbinie, lecz trochę prędzej - mianowicie w silniku.
    Ze względu na to, że mieszanina ta trafia na nieszczelność, która działa jak dyfuzor i oddziela cząstki lżejsze spaliny, od cząstek cięższych jakimi jest olej.
    W zarysie - taki jest mechanizm tego zjawiska.
  • #8 21945186
    AidisProPlayer
    Poziom 6  
    >>21945173 Nie wiem, jaki to ma związek, ale ok.
    No ale jak kolega wyżej pisał, nie przejmuje się i jezdzę dalej ;)
    Turbina i silnik był smarowany poprawnie, więc nic nie mogłe się przystrzeć. ;)
  • #9 21945204
    Adam Walko
    Poziom 35  
    AidisProPlayer napisał:
    Turbina i silnik był smarowany poprawnie

Nawet powiedziałbym - "nad poprawnie".
    Aż "nadmiar smarowidła", udaje się na spacer do otoczenia. Kłania się ekologia.
  • #10 21945225
    AidisProPlayer
    Poziom 6  
    >>21945204 Wszystkie uszczelnienia wymieniłem, więc nie powinno cieknąć.
    Nowa rurka od turba do intercoolera też wpadła.

A EGR już nie stanowi problemu ;)
  • REKLAMA
  • #11 21945234
    Adam Walko
    Poziom 35  
    AidisProPlayer napisał:
    uszczelnienia wymieniłem, więc nie powinno cieknąć.

Akurat m. wymianą a szczelnością nie istnieje, coś takiego, jak zależność wprost.
    Znane są przykłady, że mimo "wymiany" - cieknie więcej, cieknie tak samo, cieknie mniej lub nie cieknie wcale. Wówczas wymianą, można uznać za udaną!
    Nie każda wymiana, niestety, jest wymianą udaną.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Audi A4 B6 1.9 TDI AWX po wymianie uszczelek EGR, kolektora dolotowego, pokrywy zaworów oraz podkładki pod nyplem zasilania olejowego turbiny pojawił się wyciek oleju z przewodu zasilającego turbinę. Po krótkiej jeździe i ponownym sprawdzeniu olej sączył się z połączenia przy turbinie; dokręcenie nakrętki kluczem 17 chwilowo ograniczyło wyciek. Nie wystąpiły komunikaty o niskim ciśnieniu ani poziomie oleju, turbo pracowało prawidłowo, silnik wchodził normalnie na obroty i nie było niepokojących dźwięków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA