@DdrCharger
Przyczyną nie jest uszkodzenie samego odbiornika IR (skoro reaguje na start), lecz jeden z poniższych czynników sprzętowo-programowych.
1. Zakłócenia od nowego podświetlenia LED (Najbardziej prawdopodobne)
2. Problem z napięciem zasilania na linii IR (Szum z przetwornicy)
3. Nieprawidłowy kod zamiennika pilota
Włącz telewizor. Przyciemnij maksymalnie podświetlenie w menu telewizora (opcja Backlight lub Podświetlenie na minimum). Podejdź z pilotem na odległość 5 cm i przyłóż go bezpośrednio do samej szybki czujnika IR, zasłaniając go dłonią przed światłem z matrycy. Jeśli pilot zacznie reagować, masz pewność, że winne są zakłócenia optyczne/elektromagnetyczne od LED-ów.
Test kamery:
- Upewnij się, czy po włączeniu TV pilot nadal wysyła sygnał. Skieruj diodę pilota w obiektyw aparatu smartfona i klikaj przyciski. Jeśli na ekranie telefonu widzisz błyski, pilot jest sprawny.
Pomiary oscyloskopem / multimetrem:
- Podczas pomiarów na nóżce VCC czujnika IR sprawdź napięcie w trybie czuwania oraz po włączeniu ekranu. Zwróć też uwagę na nóżkę OUT (sygnałową) czujnika IR. Przy braku klikania na pilocie powinno być tam stabilne napięcie wysokie (np. 3.3V). Jeśli po włączeniu TV napięcie na OUT spada do zera lub mocno pływa bez dotykania pilota, oznacza to, że czujnik jest permanentnie zalewany zakłóceniami.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.