logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] OK ODL 55651U-TIB - pilot RC5118 działa tylko przy włączaniu TV, brak reakcji IR

DdrCharger 26 Lip 2026 19:31 222 6
REKLAMA
  • #1 21945326
    DdrCharger
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam tv marki Ok ODL 55651U-TIB. Tv dostałem z uszkodzonym podświetleniem bez pilota. Po wymianie podświetlenia tv działa normalnie. Dokupiłem dedykowany zamiennik pilota rc5118. Lecz pilot tylko włącza tv i już po włączeniu nie reaguje na nic, nawet już go z pilota nie wyłączę. Dekoder podłączony Netia włączy i wyłączy tv oraz reguluje jego głośnością. Co ciekawe, przy starcie pilot tv włączy, a jakby coś go po włączeniu całkowicie odcięło. Boczne przyciski działają, włącza tv (volume +- działa i przełączy źródło sygnału). Co może być przyczyną? Będę mierzył dopiero napięcie na ir. Jak go rozkręcę.
  • REKLAMA
  • #2 21947339
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @DdrCharger
    Przyczyną nie jest uszkodzenie samego odbiornika IR (skoro reaguje na start), lecz jeden z poniższych czynników sprzętowo-programowych.
    1. Zakłócenia od nowego podświetlenia LED (Najbardziej prawdopodobne)
    2. Problem z napięciem zasilania na linii IR (Szum z przetwornicy)
    3. Nieprawidłowy kod zamiennika pilota

Włącz telewizor. Przyciemnij maksymalnie podświetlenie w menu telewizora (opcja Backlight lub Podświetlenie na minimum). Podejdź z pilotem na odległość 5 cm i przyłóż go bezpośrednio do samej szybki czujnika IR, zasłaniając go dłonią przed światłem z matrycy. Jeśli pilot zacznie reagować, masz pewność, że winne są zakłócenia optyczne/elektromagnetyczne od LED-ów.

Test kamery:
    - Upewnij się, czy po włączeniu TV pilot nadal wysyła sygnał. Skieruj diodę pilota w obiektyw aparatu smartfona i klikaj przyciski. Jeśli na ekranie telefonu widzisz błyski, pilot jest sprawny.

Pomiary oscyloskopem / multimetrem:
    - Podczas pomiarów na nóżce VCC czujnika IR sprawdź napięcie w trybie czuwania oraz po włączeniu ekranu. Zwróć też uwagę na nóżkę OUT (sygnałową) czujnika IR. Przy braku klikania na pilocie powinno być tam stabilne napięcie wysokie (np. 3.3V). Jeśli po włączeniu TV napięcie na OUT spada do zera lub mocno pływa bez dotykania pilota, oznacza to, że czujnik jest permanentnie zalewany zakłóceniami.
  • REKLAMA
  • #3 21947671
    DdrCharger
    Poziom 2  
    Podświetlenie zostało odłączone, TV został włączony, wystartował bez podświetlenia. Pilot nadal nie działa, napięcie na wyjściu IR 4,9 wolta, a podczas nadania sygnału z pilota napięcie pulsuje między 4,2 a 4,3. Pilot w TV włącza tylko telewizor, ale przyciski nie działają. Dziękuję za kontakt.
  • REKLAMA
  • #4 21947827
    noak
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Jeżeli masz pilot zamienny to może on jest nie odpowiedni do tego modelu telewizora,że nie działają wszystkie funkcje.
  • REKLAMA
  • #5 21948284
    DdrCharger
    Poziom 2  
    Mam RC5118, wygląda jak oryginał. Kupiłem pilota na USB, mogę regulować głosem, wyłączyć TV i wejść w internet. Ale nie mogę wejść w ustawienia telewizora. Potrzebuję oprogramowania, może to pomoże, ale nigdzie nie ma w Internecie. Myślałem, żeby dwa kondensatory na płycie głównej wymienić i przelutować układ.
  • #6 21948890
    DdrCharger
    Poziom 2  
    Pilot aplikacja przez Wi-Fi zadziałał. Dostałem się do ustawień, tylko niepotrzebnie dałem ustawienia początkowe. Po czym TV stoi na ustawieniach początkowych, a pilot dalej nie działa i nie mogę go skonfigurować. Kupiłem oryginalny pilot do TV. Będzie w przyszłym tygodniu. Jak nie zadziała, to wymienię płytę główną. Dam znać, jak będzie pilot. Najgorzej, że teraz stoi na stanie początkowym i nie mogę z niego korzystać.
  • #7 21950936
    DdrCharger
    Poziom 2  
    Wymiana płyty głównej pomogła, pilot działa. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor OK ODL 55651U-TIB po włączeniu nie reagował na polecenia pilota RC5118, chociaż pilot uruchamiał odbiornik. Po wymianie uszkodzonego podświetlenia telewizor działał prawidłowo z przycisków bocznych, które umożliwiały także regulację głośności i zmianę źródła sygnału. Dekoder Netia włączał i wyłączał telewizor oraz regulował jego głośność. Podejrzewano zakłócenia generowane przez nowe podświetlenie LED, zakłócenia napięcia zasilającego odbiornik IR albo nieprawidłowy kod pilota zamiennego. Odłączenie podświetlenia nie zmieniło objawu. Na wyjściu IR zmierzono 4,9 V, a podczas transmisji pilota napięcie pulsowało między 4,2 a 4,3 V. Sprawdzano również działanie nadajnika pilota przez kamerę smartfona. Pilot przez USB umożliwił regulację głosu, wyłączenie telewizora i wejście do internetu, natomiast aplikacja przez Wi-Fi pozwoliła otworzyć ustawienia. Po przywróceniu ustawień początkowych telewizor zatrzymał się na ekranie konfiguracji. Wymiana płyty głównej przywróciła pełną obsługę telewizora pilotem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA