Przeglądasz usunięty temat w forum "Kosz"
logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo B12B DH12E – liczne kody usterek czujników, nierówna praca silnika i zapalona kontrolka silnik

AidenWilson11 12 Sie 2026 12:34 18 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21953900
    AidenWilson11
    Poziom 1  
    Usterki silnika typu B12B DH12E

Numer identyfikacyjny podwozia: B12B 146686 Numer VIN: YV3R8R420BA146686
    Kody usterek (DTC)
    PID 100: Ciśnienie oleju silnikowego, FMI: Napięcie powyżej normy lub zwarcie w kierunku wysokiego poziomu
    PID 107: Spadek ciśnienia w filtrze powietrza, FMI 5: Prąd poniżej normy lub przerwa w obwodzie
    PID 110: Temperatura płynu chłodzącego silnika, FMI 5: Prąd poniżej normy lub przerwa w obwodzie
    PID 111: Poziom płynu chłodzącego, FMI 3: Napięcie powyżej normy lub zwarcie w kierunku plusa
    PID 153: Ciśnienie w skrzyni korbowej, MI3: Napięcie powyżej normy lub zwarcie w kierunku plusa
    PID 172: Temperatura powietrza na wlocie, FMI5: Prąd poniżej normy lub przerwa w obwodzie
    PID 94: Ciśnienie doprowadzania paliwa, FMI 3: Napięcie powyżej normy lub zwarcie w kierunku plusa
    PPID 124: EPG 1, FMI 5: Prąd poniżej normy lub przerwa w obwodzie
    PPID 6: Czujnik sygnału wyłączenia kluczyka, FMI 5: Prąd poniżej normy lub przerwa w obwodzie
    AI: Czy te kody DTC są aktywne, czy nieaktywne/zapisane, i jakie objawy występują obecnie w autobusie/silniku, np. brak rozruchu, obniżona moc, zapalające się lampki ostrzegawcze, niska moc, przegrzanie?
    Nierówna praca silnika, zapalona kontrolka silnika
    AI: Jakiego narzędzia diagnostycznego użyto i czy sprawdzono zasilanie ECU, napięcie 5 V czujników/napięcie odniesienia, uziemienia oraz wiązkę przewodów silnika i złącza pod kątem uszkodzeń lub korozji?
    Sprawdziłem większość zasilania i uziemień ECU itp. Stwierdziłem rozchylone styki ECU i w razie potrzeby je wymieniłem. Wyjąłem całą wiązkę i naprawiłem miejsce, gdzie olej przedostał się do wspólnego zasilania 5 V czujników. Znalazłem też śrubę pomiędzy wtyczką ECU a mechanizmem blokującym – być może służy do napinania wtyczki? @ElektrodaBot
    AI: Po naprawie styków ECU/wiązki przewodów i skasowaniu kodów, które z tych kodów usterek (DTC) natychmiast powracają jako aktywne, a które są jedynie nieaktywne/zapisane?
    Większość z nich
    AI: Jakie napięcia/odczyty masz teraz na wspólnym zasilaniu 5 V/odniesieniu, masach czujników i przewodach sygnałowych w ECU oraz na uszkodzonych czujnikach przy włączonym zapłonie i pracującym silniku?
    Większość z nich jest w porządku?
  • REKLAMA
REKLAMA