logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagrywarki DVD: LITEON czy LG? Która lepsza w dobrej cenie?

wojtek_ch 27 Gru 2005 22:36 1957 19
REKLAMA
  • #1 2121053
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam problem. Chcę kupić nagrywarke DVD, ale nie wiem do końca jaka jest dobra, za w miare korzystna cenę. Obecnie mam nagrywarke CD LITEON'a i spisuje sie dobrze. Czy nagrywarki DVD owej firmy tez są dobre? A może lepiej kupić LG... Prosze o pomoc. Z gory dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2121125
    Re!
    Poziom 16  
    Ja mam GSA-4167B...LG...kosztuje ona porównywalnie z liteonem a jest naprawde dobra ...POLECAM!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2121369
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Ja tam wole tez LG GSA-4167B z firmware'm DL12. Cicha, szybka i co najwazniejsze dziala poprawnie i nie ma kłopotów
  • #5 2121468
    rumi
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

Używam NEC-a ND-3500A, działa bez problemów. Z dwoma LITEON już się zawiodłem: jedna odtwarzacz DVD, druga nagrywarka CD - padły krótko po gwarancji. Pozytywne opinie czytałem o BENQ.

Sprawdź www.cdrinfo.pl - tam coś znajdziesz

Pozdrawiam
  • #7 2122260
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    do LG mam małą niechęć. CD ROM padł mi 2 tyg. po gwarancji....
  • #8 2122391
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Re! napisał:
    Ja mam GSA-4167B...LG...kosztuje ona porównywalnie z liteonem a jest naprawde dobra ...POLECAM!!
    Hmm, a ja mam mieszane uczucia co do tego modelu. U mnie czyste płyty DVD Esperanza 4,7 GB są rozpoznawane jako zwykłe CD o pojemności 700 MB! Na krążku dołączonym do sprzętu znajduje się folder o nazwie "LG_FW_Update" - jak myślicie, czy aktualizacja FirmWare nagrywarki rozwiąże ten problem? No i czy nie jest to niebezpieczne? Moja nagrywarka jest prawie nowa (mam ją od około miesiąca) i nie chciałbym stracić gwarancji...
  • #9 2122585
    Bolas
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Cd romy lg to była porażka, co z tego. Ja mam nagrywarkę gsa 4163b poprzednik 4167 i naprawdę spoko. One są robione z hitachi i lg musiało sobie podnieść markę po klapie z cd romami więc się postarali.
  • REKLAMA
  • #10 2133544
    SlawekWP
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ostatnie modele Liteona są felerne z 5 sprzedanych do naprawy trafiły 3.Mowa o modelu shw 1635 nie polecam.
  • #11 2135636
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    Kupłem nagrywarke Nec'a 4550A zabaczę co z tego bedzie. Narazie sprawuje się dobrze.
  • #12 2151023
    iviarc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    kup najtańszą z najdłuższą gwarancją ;)
  • #13 2151739
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    iviarc napisał:

i tak też można. z reguły jest tak ,że dana wypalarka czyta najlepiej te płyty które sama wypaliła . bo potem to jest już różnie. z płytami to samo.
    a jak ma działać to będzie działało. ja od paru miesięcy używam liteona 1793 i jak na razie może być.
    pozdrawiam.
  • #14 2151752
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3803
    ... parę dni temu również stanąłem przed wyborem co kupić i wybrałem NEC ND-4550A oczywiście po zapoznaniu się za wszystkimi za i przeciw taki był mój wybór na razie jestem zadowolony .
  • #15 2151847
    markus_katowice
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    iviarc napisał:

Głupota. Kupisz szit i zawsze dostaniesz za to szit - albo.... wezmą Ci to do naprawy. Powkurzasz się tylko.
    Najlepiej kupić LG, jakikolwiek model. Żaden Liteon, Aopen, Benq czy Plextor!!!!
    NEC'i też są ok. Miałem kiedyś taki CD-ROM - czytał wszystko :-)
    Mam teraz drugą z kolei nagrywarkę LG (teraz DVD) i działa jak nówka.
    Moja stara zwykła nagrywarka LG (nie DVD) już 3-letnia, nadal służy u mojej dziewczyny, jak nowa.
    Naprawde polecam.

Co do awaryjności - zawsze istnieje takie ryzyko, nawet jeśli chodzi o LG. Przyjmuje się ok. 3% uszkodzonych urządzeń z partii. Dla innych firm (a raczej nie firm) ten procent jest wyższy :-)
  • #16 2151915
    doubleube
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Ja mam DW1640 Benq (moze nie wszyscy wiedza ale PLEXTOR kupuje bebechy wlasnie od BENQ)
    Jak dla mnie rewelacja
    Bardzo dobrze nagrane plyty ,nawet te gorszego gatunku.
    Poczytaj na CDRINFO.PL
  • #17 2152117
    iviarc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    markus_katowice napisał:
    iviarc napisał:

Głupota. Kupisz szit i zawsze dostaniesz za to szit - albo.... wezmą Ci to do naprawy. Powkurzasz się tylko.
    Najlepiej kupić LG, jakikolwiek model. Żaden Liteon, Aopen, Benq czy Plextor!!!!
    NEC'i też są ok. Miałem kiedyś taki CD-ROM - czytał wszystko :-)
    Mam teraz drugą z kolei nagrywarkę LG (teraz DVD) i działa jak nówka.
    Moja stara zwykła nagrywarka LG (nie DVD) już 3-letnia, nadal służy u mojej dziewczyny, jak nowa.
    Naprawde polecam.

Co do awaryjności - zawsze istnieje takie ryzyko, nawet jeśli chodzi o LG. Przyjmuje się ok. 3% uszkodzonych urządzeń z partii. Dla innych firm (a raczej nie firm) ten procent jest wyższy :-)

no nie do konca sie z tym zgadzam że LG to nagrywarki z najwyższej półki. Oczywiście poprawili sie w swoich wyrobach, ale pamietam jeszcze z sprzed 3 lat BEZNADZIEJA.
    Duzo zalezy od tego jaki towar sie trafi. Moze byc fabrycznie uszkodzony, lub źle zrobiony i zepsuje sie po 3 miesiacach. I dobrym firmom zdarza się sprzedać syf, jest to niestety loteria, w kotorej prawdopodobienstwo kupienia badziewia spada ze wzrostem ceny.
    Pozdrawiam!!
  • #18 2152213
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Nie kupuj Lite-On! Od wersji 1633 nie zrobili juz nic godnego polecenia. Ja ostatnio polecam nagrywarki Samsunga. Wiekszosc osob uwaza je za dosc slabe ale od czasu polaczenia Samsunga z Toshiba zaczeli robic naprawde niezly sprzet. Mialem okazje porownac kilka modeli Samsunga z 2 modelami LG - w sumie byly porownywalne. Zastanawia mnie jednak bardzo slaba korekcja bledow w LG w trakcie kiedy Samsung przeczytalby pewnie deske... ;)
    No i NEC... Ta firma tez jest godna polecenia. Ma ciekawa wlasciwosc - mianowicie porafi nagrywac szybciej niz przewiduje to predkosc plty (np. Platiniumy x8 nagrywalem x12).
    Na temat innych nagrywarek wole nic nie mowic bo zadnej nie mialem okazji intensywniej wytestowac.
  • #19 2152360
    Upens001
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Obenie używam LG GSA-4167B wszystko jest OK ! jedno co mnie denerwuje w tym modelu to... zbyt długo trzeba czekać , aż odczyta dane z ,,krążka,,
    dam jej za to 8 pkt.
  • #20 2152648
    doubleube
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    A ja mojej Benq daje 11 na 10 pkt.
    Wszystko pali i czyta.
    jest over speed czyli plyty x8 pali x 16 i to z niezla korekcja bledów
    uwierzcie mi
    patrzcie na forum cdrinfo.pl
    150 stron na jej temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru nagrywarki DVD między markami LITEON a LG, z uwzględnieniem innych popularnych producentów jak BenQ, NEC i Samsung. Użytkownicy chwalą modele LG GSA-4167B i GSA-4163B za dobrą jakość, cichą pracę i niezawodność, choć pojawiają się opinie o awariach starszych napędów LG, zwłaszcza CD-ROM. Liteon, mimo pozytywnych doświadczeń z nagrywarkami CD, jest krytykowany za modele DVD, szczególnie SHW-1635, które mają wysoką awaryjność. BenQ DW1640 jest polecany za doskonałą jakość nagrywania, over-speed i skuteczną korekcję błędów, a także za komponenty wykorzystywane przez Plextora. NEC ND-3500A i ND-4550A są oceniane jako solidne i szybkie napędy. Samsung, po połączeniu z Toshibą, zyskuje na jakości i jest porównywalny do LG. Wskazano, że wybór powinien uwzględniać gwarancję i jakość płyt, a aktualizacja firmware może rozwiązać problemy z rozpoznawaniem nośników. Ogólnie LG i BenQ są najczęściej polecane, Liteon budzi mieszane uczucia, a NEC i Samsung są uznawane za dobre alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA