logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć wtyczki Profibus między sterownikami ABB i modułami I/O?

czesiu 17 Sie 2026 14:06 141 3
  • #1 21956198
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 842
    Witam forumowiczów, mam wykonać połączenie ze sobą profibusem dwóch sterowników ABB oraz czterech modułów wejść/wyjść (czy jak to zwał) zgodnie z załączonym rysunkiem i chciałbym się upewnić czy dobrze myślę w temacie odrutowania wtyczek profibusowych między urządzeniami. Mam wtyczki profibusowe dedykowane do połączenia dwóch kabli, z zaciskami 1A, 1B, 2A, 2B. Zakładam że 1A 1B to wejście jednego kabla a 2A i 2B to wyjście do kolejnego urządzenia.

I tak patrząc na górną nitkę łączącą porty profibus A, czy dobrze myślę że: pierwszy odcinek profibusa od strony prawej łączący oba sterowniki ma być wpięty w zaciski 1A i 1B na obu końcach, drugi kabel od drugiego sterownika od prawej do pierwszego modułu ma wychodzić z 2A,2B w sterowniku na 1A,1B modułu, potem znowu z 2A,2B modułu na 1A,1B kolejnego modułu i tak aż do ostatniego modułu, który będzie miał tylko 1 kabel na wejściu 1A,1B. Czy tak to ma wyglądać?
    I we wtyczkach skrajnych zawierających po jednym kablu przełącznik terminujący ustawiam na ON?
    Jak podłączyć wtyczki Profibus między sterownikami ABB i modułami I/O?
  • Pomocny post
    #3 21956288
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 215
    DJ MHz napisał:
    profibus to fizycznie podobne do rs485 więc 1A/2A są połączone wewnętrznie, to samo 1B/2B

Na pewno nie we wtyczce Siemens z przełącznikiem terminacji.
    Poza tym dla porządku dobrze jest pilnować wejścia i wyjścia z wtyczki (często oznaczone strzałką).
    Jak podłączyć wtyczki Profibus między sterownikami ABB i modułami I/O?

Odpowiadając OP, Twoja koncepcja jest w porządku.
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • #4 21956528
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 842
    Dziękuję za potwierdzenie.
REKLAMA