logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przenoszenie danych między formularzami w c++Builder

dureksik 28 Gru 2005 10:35 1778 5
REKLAMA
  • #1 2122003
    dureksik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Robię program na który składa się wiele formularzy , i każdy ma swój plik *.cpp i *.h. I chciałbym uzyskać jakąś zmienną globalną która była by widoczna w kazdym z formularzy żebym mógł ja edytować. Próbowałem utworzyć plik global.cpp i kazdą zmienną w nim ustawić jako extern , a następnie w nagłówku każdego formularza dopisywałem #include"global.cpp". Ale niestety zmienne nie są pamiętane między formularzami. Jak to zrobić? Albo jakoś inaczej by to działalo.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2123685
    rzeszutek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a może zrobisz plik txt i do niego/z niego będzie pobierał/zapisywał zmienne?
  • REKLAMA
  • #3 2124569
    dureksik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Odpada, za wolne by to było i wogóle mnie to nie zadowala.
  • REKLAMA
  • #4 2124967
    pio157
    Poziom 1  
    Próbowałeś na innym kompilatorze?
  • REKLAMA
  • #5 2134447
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    A nie prościej przy wywołaniu formularzu ustawić w nim wartość i poprzedniego?
  • #6 2137840
    eport
    Poziom 2  
    Jeśli pragniesz posłużyć się zmienną globalną widzianą w innych modułach możesz to zrobić na przykład tak:

1) z menu "Project" wybierz opcję "View Source" - w nowej zakładce pojawi się kod źródłowy modułu zawierającego główną funkcję WinMain

2) w w/w pliku zdefiniuj swoją zmienną jako zwykłą zmienną globalną np.:

int zmienna;

3) utwórz oddzielny plik nagłówkowy np. zmienne.h
    i umieść w nim deklarację:

extern int zmienna;

4) do wszystkich plików formularzy (*.cpp), w których chcesz wykorzystywać tę zmienną globalną dołącz na początku plik nagłówkowy zmienne.h

Powinno działać.
REKLAMA