logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola T720 nie ładuje się na żadnej ładowarce, co robić?

leszekraczka 28 Gru 2005 14:16 1005 9
  • #1 2122706
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Mam problemik z ładowaniem w wspomnianej motce. Ani na oryginalnej ładowarce ani na żadnej innej. Po przełożeniu baterii do innego fona ładnie się ładuje. Czy miał ktoś podobny problem (szukałem w necie- uprzedzam zgryźliwców). Mógłbym w sumie dać do naprawy, koszt około 50 PLN w wiosce ale czy ktoś próbował ładować z bata taką baterię? Byłbym wdzięczny za jakieś info .
  • #2 2125226
    CIUKU
    Poziom 18  
    a spr inną baterie w tym fonie?? może masz cos nie tak ze stykami??
    jesli nie chces naprawiac możesz się zaopatrze.c w ładowarkę biurkowa:)
  • #3 2128801
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    a może zabrudzone złącze
  • #4 2129287
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Witam.
    Machnąłem 2 kabelki do baterii i to wszystko do zasilacza. Na razie ta obrzydliwa partyzantka działa i ładuje baterię. Co do zabrudzonego gniazda to raczej niemożliwe, wygląda zbyt czysto. Dzięki za choć taki skromny odzew.
  • #5 2129879
    pywoo
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Jeśli Ci wyskakuje że bateria nie prawidłowa to będzie do wymiany ukłąd BGA jak rozbierzesz fona to taki durzy po lewej stronie na dole. A jesli wcale nie ładuje to bierz serwisówke i szukaj przelotek.
  • #6 2145620
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Dzięki za rady, ale chyba zostanę przy tym moim patencie.Trochę szkoda mi 50 za grzebanie, no moze w przypływie desperacji w końcu go wrzucę do serwisu. Złącze przeczyściłem faktycznie było brudne. Trochę pomogło, widać że impulsówka ładuje, ale wyświetlacz dostaje małych drgawek i jak pochwali się że jest naładowana bateria to po wyłączeniu ładowary od razu niemal jest pusta. Przełożyłem do oryginała kabel od impulsa ale nie widać efektu. Pechoza, arozbierac trochę się boję. Ale dzięki za rady.
  • #7 2503060
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Teraz telefon ładuje się po podłączeniu ładowarki. Pulsuje wyświetlacz(mały) stan baterii rośnie. Po odłączeniu łądowarki kicha. Pusta bateria. Aha mam schemat, może jakieś propozycje?
  • #8 2504482
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    wymień PA powinno pomóc
  • #9 2511913
    leszekraczka
    Poziom 23  
    a co to ten PA i gdzie można kupić?
    Sorki może to głupie pytanie, ale nie dla mnie. z komórasów to jestem zima. To jak będzie? Uświadomi mnie kto?
  • #10 2555907
    leszekraczka
    Poziom 23  
    co ma wspólnego PA z ładowaniem..
    jakieś głupoty..

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Motorola T720, który nie ładuje się na żadnej ładowarce, mimo że bateria działa poprawnie w innym urządzeniu. Przyczyną mogły być zabrudzone styki lub złącze ładowania, które po oczyszczeniu częściowo poprawiło sytuację – telefon ładuje się, ale po odłączeniu ładowarki bateria szybko się rozładowuje. Wskazano możliwość uszkodzenia układu BGA odpowiedzialnego za ładowanie, a także konieczność sprawdzenia przelotek na płycie głównej. Zaproponowano użycie ładowarki biurkowej lub ładowanie baterii z zewnętrznego zasilacza jako tymczasowe rozwiązanie. Pojawiła się sugestia wymiany elementu oznaczonego jako PA, jednak została ona zakwestionowana jako nieadekwatna do problemu ładowania. Autor dysponuje schematem telefonu i rozważa serwis, ale na razie stosuje prowizoryczne metody ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA