logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputery z Windows XP nie widzą się w sieci z routerem Linksys BEFW11S4

l007 28 Gru 2005 16:05 1316 8
REKLAMA
  • #1 2123076
    l007
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam, moj problem jest nastepujacy: mam internet DSL idzie to do modemu DSL, z modemu do routera Linksys BEFW11S4 2,4Ghz, i z tego routera do 2 komow na XP proffesional, oczywiscie wszystko chodzi na DHCP, internet wszedzie chodzi bez problemu, ale kompy sie nie widza!, w obudwu udostepnilem pewne pliki, nazwa grupy roboczej jest taka sama no i nic, wylaczalem tez firewalla ale tez nic, o co moze chodzic?, dziekuje za odp. i pozdrawiam - Karol
  • REKLAMA
  • #2 2123319
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Poczekaj jakiś czas (kilka,kilkanaście minut) od włączenia - powinny pokazać się w otoczeniu sieciowym.
    Ewentualnie szukaj 2-go komputera po jego nazwie lub adresie IP.
  • REKLAMA
  • #3 2126124
    l007
    Poziom 13  
    Witam, czekanie nic nie daje, teraz mam taki problem ze jeden komputer jest w sieci, tzn sam siebie widzi w otoczeniu sieciowym i ten drugi tez go widzi, ale z kolei tego drugiego jakby nie bylo tzn ani sam siebie nie widzi ani ten pierwszy jego nie widzi, no i oczywiscie obydwa sa w tej samej grupie roboczej, nie wiem co jest grane, moze ktos by wiedzal ?
  • REKLAMA
  • #4 2126205
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    sprubuj puscic ping na oba kompy, tzn z kompa A na komp B i odwrotnie, jesli pingi dojda, znaczy ze sie "widza"
  • REKLAMA
  • #5 2126978
    l007
    Poziom 13  
    znaczy sie jest tak ze mam kompy A i B wiec ten A jest widoczny w sieci tzn widzi sie i Komp B tez widzi komp A, alekomp B siebie nie widzi w sieci ani komp A go nie widzi, jezeli chodzi o przesylanie danych to tak jak mowie komp A jest widoczny w sieci i moge udostepnic i komp B go widzi wiec moge sciogac sobie te dane przez sieci ALE w druga strone juz nie bo komp B jest niewidoczny w sieci - hmmm i o co tu moze chodzic? ; jeszcze zaraz sprawdze te pingi, ale chodzi o to zeby obydwa byly widoczne i mozna bylo udostepniac..., pozdrawiam Karol
  • #6 2162815
    tomasz_kozak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    musisz wlaczyc w linksysie chyba "loop back", albo "loop coś tam" nie pamietam teraz bo nie mam przed oczami routera, przynajmniej na wrt54g tak trzeba zrobic a podejrzewam ze to prawie to samo jest. poszukaj tego gdzies w opcjach zaawansowanych czy tez w menu administracja chyba... no nie pamietam gdzie ale napewno coś "loop....."
  • #7 2420371
    HANDLOWIEC_XXXL
    Poziom 1  
    WIDZE, ZE NIE TYLKO JA MAM PODOBNY PROBLEM. U MNIE SYTUACJA JEST TAKA (MOZE KTOS POMOZE): MAM INTERNET Z SIECI KABLOWEJ (512KB). W DOMU MAM LAPTOPA Z WIFI I KOMPUTER STACJONARNY ZE ZWYKLA SIECIOWKA 10/100/ KUPILEM TERAZ ROUTEREK LINKSYSA I NIE WIEM JAK PODZIELIC NETA NA DWA KOMPY :( JESTEM IDENTYFIKOWANY W SIECI PO MACU WIEC MUSZE KOPIOWAC MACA SIECIOWKE? PLEASE POMOCY, JAK TO WSZYSTKO SKONFIGUROWAAC :(???
  • #8 2420540
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    tomasz_kozak napisał:
    musisz wlaczyc w linksysie chyba "loop back", albo "loop coś tam" nie pamietam teraz bo nie mam przed oczami routera, przynajmniej na wrt54g tak trzeba zrobic a podejrzewam ze to prawie to samo jest. poszukaj tego gdzies w opcjach zaawansowanych czy tez w menu administracja chyba... no nie pamietam gdzie ale napewno coś "loop....."

Nic nie trzeba zmieniać.
    W router'kach tego typu nie ma interfejsu loopback.

Problem w otoczeniem sieciowym tkwi zapewne w uprawnieniach do zasobów lub regułach firewall'a.

Dodano po 1 [minuty]:

HANDLOWIEC_XXXL napisał:
    WIDZE, ZE NIE TYLKO JA MAM PODOBNY PROBLEM. U MNIE SYTUACJA JEST TAKA (MOZE KTOS POMOZE): MAM INTERNET Z SIECI KABLOWEJ (512KB). W DOMU MAM LAPTOPA Z WIFI I KOMPUTER STACJONARNY ZE ZWYKLA SIECIOWKA 10/100/ KUPILEM TERAZ ROUTEREK LINKSYSA I NIE WIEM JAK PODZIELIC NETA NA DWA KOMPY :( JESTEM IDENTYFIKOWANY W SIECI PO MACU WIEC MUSZE KOPIOWAC MACA SIECIOWKE? PLEASE POMOCY, JAK TO WSZYSTKO SKONFIGUROWAAC :(???

Wystarczy sklonować adres sieciówki na interfejsie WAN routera.
    Reszta powinna działać na ustawieniach domyślnych.
  • #9 2421004
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam!

Sprawdź, czy na komputerze B (tym który się nie widzi) jest włączone "udostępnianie plików i drukarek". Musisz wejść we właściwości połączenia sieciowego.
    Objaw taki występuje czasami, nawet mimo zaznaczenia takiej opcji w "kreatorze konfiguracji sieci".

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sieci lokalnej zbudowanej z dwóch komputerów z systemem Windows XP Professional podłączonych do routera Linksys BEFW11S4 2,4 GHz, gdzie internet działa poprawnie na DHCP, ale komputery nie widzą się wzajemnie w otoczeniu sieciowym. Jeden komputer (A) jest widoczny i dostępny dla drugiego (B), natomiast komputer B nie jest widoczny ani dla siebie, ani dla komputera A. Sprawdzenie pingów potwierdza brak dwukierunkowej komunikacji. Wyłączanie firewalla i ustawienie tej samej grupy roboczej nie rozwiązało problemu. Sugerowano sprawdzenie opcji udostępniania plików i drukarek na komputerze B oraz uprawnień do zasobów. W routerze Linksys BEFW11S4 nie ma interfejsu loopback, więc nie jest to przyczyną problemu. Możliwe, że problem leży w konfiguracji udostępniania lub regułach firewall. Zalecane jest także klonowanie adresu MAC na interfejsie WAN routera, co może pomóc w poprawnym działaniu sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA