logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIC 16F84 od podszewki! ( a tak naprawde: pomocy! ;) )

Troll_u 29 Gru 2005 22:37 1731 8
REKLAMA
  • #1 2128486
    Troll_u
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!

Dlaczego taki wątek? Ano dlatego, żę PIC 16F84 wielu doswiadczonych poleca go początkującym. No i ja jestem takim wlasnie poczatkujacym. Ja należę do grona takich właśnie początkujących. Ktoś polecił mi właśnie ten procesor na początek, więc zakupiłem go w sklepie internetowym w wersji 20 MHz. Gdzieś przeczytałem, że aby zacząć programować procesory trzeba poznać ich budowę. Więc posłusznie zacząłem szukać jakichś informacji na temat tego PIC'a. Specyfikacja producenta liczy ponad 60 stron i jest w języku angielskim - więc jest poza moim zasięgiem. ALE CO TO!!?? Znalazłem o taki polski opis rodziny procków PIC na przykładzie właśnie PIC 16F84 (o tu link: http://republika.pl/rejestr/dokumenty/opis_pic.pdf). Począłem studiować owe kompendium, dumny z zalet jakie posiada mója nowo nabyta "zabawka".

- "dużo bajerków i prosta obsługa" - bynajmniej tak wywnioskowałem z początku, z którego troche nie zrozumiałem...

...ale to co przeczytałem dalej to poprostu masakra...

WIęc po co piszę...?

Błagam, niech ktoś pomoże zrozumieć jak działa ten mikroprocesor, opisze jego budowę w języku ludzi, poda może jakieś proste przykłady programów...

Proszę... ( ? )

Pozdrawiam uprzejmie, w razie wystąpienia wątpilowści podaję gg: 2755898

PS. chyba zrozumiałem dlaczego początkującym poleca się taki mały 18-pinowy procesor, zamiast "40-nóżkowej krowy" ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2128703
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 132
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic186561.html

a jak to malo to tu masz troche

http://www.talkingelectronics.com/te_interactive_index.html

PIC Course - właściwie pismo obrazkowe

pozdr i powodzenia

ps zastanów się na początek w czym chcesz pisać" w jakim języku "

pokręć się po forum "poczytaj " używaj szukaj coś napewno znajdziesz gwarantuje to na 100%
  • REKLAMA
  • #4 2128976
    Troll_u
    Poziom 12  
    Cytat:
    Maxymalna wielkość pamięci dla procesorów z rodziny Mid-Range wynosi 8 k słów 14-bitowych, o adresach 0000h - 1FFFh

czyli ja te adresy mam rozumieć tak?

0000h - 1FFFh moge zapisać ogólnym wzorem xyyyh gdzie x należy do {0, 1} a y do {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F} ??
  • #5 2129698
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Możesz to sobie tak rozumieć ale takie rozumienie nie bardzo Ci się do czegokolwiek przyda. Jak będziesz już trochę oblatany w zapisie szesnastkowym to zrozumiesz moją wypowiedź.
  • #6 2129719
    Troll_u
    Poziom 12  
    hmm to może tak(żeby nie ciągnąć niepotrzebnie wątku którego i tak nie do końca rozumiem..): jeśli o te adresy chodzi... czy pisząć program w C dla mojego PIC'a będę musial używać jakichś adresów, lub czy będę musiał jakoś specjalnie znać budowę pamięci swojego procesora?

nasuwają mi się nowe pytania jeśli chodzi o programowanie, ale powstrzymam się jeszcze chwilę, może ktoś w innych tematach (do których się podczepiłem) odpowie...

pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 2129989
    maxiu25
    Poziom 16  
    nie musisz wiedzec pod jaki adres wpisuje ci sie dana cyfra
    np a=5;
    interesuje cie tylko a
    problem z pamiecia bedzie wtedy gdy napiszesz za duzy program
    podoba mi sie ze wybrales c ale sprobuj moze troszke poznac asemblera wtedy zrozumiesz po co musisz znac dobrze procesor
  • REKLAMA
  • #8 2131405
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 132
    Troll_u zaparłeś się widze :D

Jak na początek to patrz dokładnie gdzie zapisujesz " każdą " wartość sprawdzaj nawet po 2, 3 razy . Jak jeden gość na forum wspomniał 99% programów nie startuje od razu :)
    pozd. dioda
  • #9 2140286
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Troll_u napisał:
    PS. chyba zrozumiałem dlaczego początkującym poleca się taki mały 18-pinowy procesor, zamiast "40-nóżkowej krowy" ;)
    Oj chyba nie ;) ten 18 jak i 40 pinowy działa dokładnie tak samo, poprostu masz więcej dodatkowego sprzętu do dyspozycji, a wcześniej czy później sięgniesz po coś lepszego.
    Troll_u napisał:
    program w C dla mojego PIC'a będę musial używać jakichś adresów, lub czy będę musiał jakoś specjalnie znać budowę pamięci swojego procesora?
    I tak i nie ;) generalnie kompilator załatwi sprawe alokowania pamięci RAM dla zmiennych i pamięci FLASH dla programu, dodatkowo jeśli chodzi o dostęp do jakiś układów sprzętowych, to albo będziesz musiał się odwoływać przez nazwy symboliczne z plików nagłówkowych albo przez adresy. Tak czy inaczej od przeczytania dokumentacji nie uciekniesz bo będziesz musiał więdzieć co wpisać do określonych rejestrów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy procesora PIC 16F84, polecanego początkującym do nauki programowania mikrokontrolerów. Autor poszukuje informacji o budowie i programowaniu tego układu, napotykając na trudności ze zrozumieniem obszernej dokumentacji producenta w języku angielskim. Uczestnicy forum polecają polskie i anglojęzyczne materiały edukacyjne, takie jak kursy i fragmenty książek, które ułatwiają naukę. Poruszono kwestie adresacji pamięci i znaczenia znajomości asemblera dla lepszego zrozumienia działania procesora. Wskazano, że przy programowaniu w języku C kompilator zarządza alokacją pamięci, jednak znajomość rejestrów i ich adresów jest niezbędna do efektywnej pracy z mikrokontrolerem. Zwrócono uwagę na różnice między wersjami 18- i 40-pinowymi PIC 16F84, które różnią się ilością dostępnych peryferiów, ale podstawowa architektura pozostaje taka sama. Podkreślono, że praktyka i dokładne sprawdzanie wartości w programie są kluczowe, gdyż większość programów nie działa poprawnie od razu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA