logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron 795 FT Plus - problem z wyświetlaniem i pionowym paskiem

Kamiloliwa 30 Gru 2005 11:04 1741 7
REKLAMA
  • #1 2129646
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam mam problem z monitorem jak w temacie monitor mam następujące objawy że właczam go , i w dosie go nie widać jest ciemny i bez pośrednio przechodzi do systemu jak załaduje system brak go po bokach około dwóch centymetrów ale stopniowo się rozszerza i jest ok!!! ale odpinając od karty graficznej kabel zaraz wyskakuje napis że brak sygnału bez żadnych zwężeń, i ma często jeszcze takie objawy przy restacie komputera załacza się z pionowym paskiem około 2cm z takim brzękiemi załaduje się system i jest dobrze i nic się nie dzieje poz Stanislaw
  • REKLAMA
  • #2 2130029
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    We Flatronach bardzo często występują zimne luty - wszędzie! Popraw więc okolice poziomego, pionu, trafa WN. Dodatkowo wygląda, że masz uszkodzenie w korekcji S, posprawdzaj tam tranzystory polowe typu N-fet, kondensatory stałe podłanczane przez te tranzystory, popraw tam niekontakty. Jeśli stwierdzisz uszkodzenie w S korekcji to szybko je wyeliminuj bo to bardzo często prowadzi do ukiszenia Hota. Napisz o efektach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2137682
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    luty poprawione dalej to samo a jeszcze dodam jak już zostanie zainstalowany system i jest Ok!! to na ekranie z lewej strony na odległości 10cm są delikatne pasy taka pralka grubości 0,5 cm a w odleglości jeden od drugiego 1cm są to pasy w kształcie owalnym i lekko ciemniejsze od całego tła i żadnymi ustawjeniami z zewnątrz nie można ich zlikwidować pozd;
  • REKLAMA
  • #4 2139101
    lismar
    Poziom 14  
    Witam.
    Sprawdź diodę d714/przy powielaczu/, oraz kondensatory w układzie liniowości poziomej. Czasami jak przekaźnik RL701 ma zimne luty potrafi uszkodzić FETA oraz któryś z kondensatorów.
  • #5 2143905
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    dioda dobra !!!! bardzo proszę o podanie które mam kondensatory sprawdzić nie mam schematu kondensator do prowadzający do cewek nowy !! dalej to samo
  • #7 2150495
    lis.tom
    Poziom 12  
    Witam. Masz uszkodzony rezystor w obrębie linii. Przy przekażniku jest układ rezystor i dwa kondensatory. Masz spalony rezystor ok. 100 omów. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2151527
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    sprawdziłem rezystor dobry !!! kondensatorki podmieniłem
    dalej ten sam problem. Dzięki za pomoc zmuszony jestem odać monitor do serwisu !!!! zamykam temat na dzień dzisiejszy a jak mi naprawią opiszę co zostało wymienione pozd;

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG Flatron 795 FT Plus wykazuje problemy z wyświetlaniem: początkowo obraz jest ciemny w DOS, następnie po załadowaniu systemu pojawiają się pionowe paski i stopniowe rozszerzanie obrazu, a także delikatne owalne pasy po lewej stronie ekranu. Przy restarcie pojawia się pionowy pasek około 2 cm szerokości z towarzyszącym brzęczeniem. Wskazano na częste zimne luty w okolicach poziomego i pionowego odchylania oraz transformatora wysokiego napięcia (WN). Zasugerowano sprawdzenie tranzystorów polowych typu N-FET, kondensatorów stałych oraz diody D714 przy powielaczu, a także kondensatorów i rezystorów w układzie liniowości poziomej i przy przekaźniku RL701. Schemat monitora dostępny jest pod wskazanym linkiem. Pomimo wymiany kondensatorów i sprawdzenia rezystorów, problem pozostał, co skłoniło do oddania urządzenia do serwisu w celu dalszej diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA