logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-25T1K - Dźwięk działa, brak treści wizyjnej, napięcia na kineskopie OK

DarekRz4 30 Gru 2005 12:46 1587 3
REKLAMA
  • #1 2129997
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam

Mam w naprawie taki TV . Po włączeniu telewizor startuje jest głos natomiast brak obrazu .Ekran jest zupełnie czarny ,ale grafika jest widoczna normalnie .Można "grzebać" w menu ,stroić kanały itd . Natomiast brak jest treści wizyjnej .Napięcia na płytce kineskopu są . (200V ,1000V i 12V ) .Na kotodach są napięcia 200V czyli są zablokowane .Sprawdziłem wszystko na płytce kineskopu i nic nie znalazłem . Dodam że jest to model ze sławetnym stojącym modułem gdzie już kilka lat temu wymieniałem głowicę z powodu mikropęknięć . Czy ktoś z kolegów miał podobny problem z tym modelem ??
    Proszę o pomoc .
    D.RZ
  • REKLAMA
  • #2 2130152
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Jest dźwięk? Jak po AV? Skoro jest grafika na ekranie to czy na pewno są zablokowane katody :?
  • REKLAMA
  • #3 2130641
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam

Tak jak już napisałem głos jest normalny . Nie wiem czy katody są zablokowane ,ale jest na nich pełne napięcie (200V) .Wylutowanie któregoś z tranzystorów mocy na płytce kineskopu powoduje że kineskop jest nadal ciemny a nie np. zielony ,czerwony ,czy niebieski . Oczywiście wtedy brak już grafiki . Nie wiem co jest grane ,jakiś dziwny ten objaw . Zawsze sprawdzając płytkę kineskopu jak wylutowałem tranzystor mocy lub odessałem katodę to kineskop swiecił intensywnie na jakiś kolor -tu niestety jest inaczej -jest ciemny .
    pozdrawiam D.RZ

ps.przez Euro obrazu również brak-głos normalny .Kineskop jest zupełnie ciemny ale zielony symbol że TV jest na AV świeci się . Podkręcenie SCREENA nic nie daje .To znaczy ekran się nie rozjaśnia i nie widać powrotów . Rozjaśnia lub ściemnia się jedynie grafika . Dziwne bardzo .Odłączyłem również katody i zwierałem je kolejno do masy .Kineskop zaswieca się na kolejne kolory czyli jakaś emisja jeszcze jest .
    Napiecia RGB na wejściu na płytkę kineskopu są następujące :
    R - 1V
    G - 1,39 V
    B - 1,48 V
  • #4 2138617
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam

Problem rozwiązany .Niestety wypalony okazał się kineskop . Po zwarciu rezystora na płytce kineskopu ( na żarzeniu) obraz pojawia się po 10-15 sekundach .Jest to na pewno półśrodek bo pewnie za kilka tygodni lub miesięcy znowu obraz przestanie się pojawiać .

pozdrawiam D.RZ
REKLAMA