logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Philips 25PT4103/58P nie włącza się, napięcie na płycie CHASSIS L6.2 ok

Pawel wawa 30 Gru 2005 16:21 1347 8
REKLAMA
  • #1 2130759
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4420
    Po włączeniu zasilania całkowićie nic się nie dzieje. Sprawdziłem bezpiecznik i napięcie na wejściu na płytę główną jest ok.
    Proszę o pomoc bo jest sylwester, skoki etc a zostałem bez TV!
    Koszmar!

Dodano po 24 [minuty]:

Płyta telewizora to CHASSIS L6.2
  • REKLAMA
  • #2 2130876
    fioleowy
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    tak na szybko , to sprawdz tranzystor w odchylaniu może on padł i go blokuje?
  • REKLAMA
  • #3 2130904
    Pawel wawa
    a który to? W telewizorkach to ja raczej zielony, dlatego też jest post na początkujących!:D
  • #4 2131409
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.I tu jest problem.Aby cokolwiek zrobić to musisz niestety mieć pojęcie,miernik.narżedzia i części.Kolega Fioletowy napisał sprawdz tranzystor wysokiego.Ma rację z tym,że po wylutowaniu jego w miejsce CE wlutuj żarówkę 60W i TV włącz.Jezeli zaswieci to można sądzić,żę RACZEJ wszystko jest ok.Wtedy sprawdzten tranz.miernikiem i o ile okaże się sprawny to go wstaw a jeżeli nie to kup drugi taki sam i go wlutuj.Ponadto przyczyna tego może być wiele innych elementów i moje pisanie na nie wiele się zda jeżeli nie masz pojęcia co mam na myśli.pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 2132843
    Hammer111
    Poziom 28  
    Witam.Postaram ci się pomóc z tym,że z warsztatu przyniosę schemat bo po omacku może być trudno i o ile zdążymy jeszcze dziś to fajnie.Pozdr.i życzę Wszystkiego najlepszego w NR 2006.Odezwę się na PW.
  • #6 2132957
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 206
    Nie tak dawno robiłem Philipsa 28PT...., objaw taki sam zero reakcji
    przyczyna całego zamieszania był kondensator 390n/ 250V ( taki prostokątny, kolor niebieki pisze na nim PHilips )w układzie odchylania poziomego, miał poprostu zwarcie.
    Ale musisz sie cokolwiek orjętować i dysponować miernikiem by zlokalizowac usterkę.
  • REKLAMA
  • #7 2133232
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam !
    Zanim zaczniesz uskuteczniać te "gotowce" ściągnij schemat , weź miernik w rękę i przynajmniej na początek pomierz i porównaj napięcia wychodzące z przetwornicy. Usterki chassis L6.2 Philipsa na forum są dość szeroko opisane , wystarczy że wpiszesz w wyszukiwarkę hasło "L6.2" . Kolega ma podobny problem tutaj : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic416146.html
    Inny model ale to samo chassis i chyba bardzo podobna usterka. Te odbiorniki nie są proste w naprawie ... niestety.
    Hammer111 napisał:
    Aby cokolwiek zrobić to musisz niestety mieć pojęcie, miernik, narzędzia i części.

cinko napisał:
    Ale musisz sie cokolwiek orientować i dysponować miernikiem by zlokalizować usterkę.

I całkowicie się z tym zgadzam.
    Pozdrawiam.
  • #8 2133783
    Pawel wawa
    Witam
    Dzięki z a chęci moze wspólnymi siłami i tv ruszy!

Dodano po 5 [minuty]:

schemat już zciągnąłem, rozebrałem TV i przelutowałem płytkę. W wielu miejscach są ślady mocnego wygrzania ale nie widać aby była wypalona. Próbowałem przejścia na ścierzkach i wydaje się być ok. Czy mam teraz zmontować wszystko z powrotem i zaczniemy działać czy może jeszcze na wyjętej płycie coś można lub trzeba sprawdzić?
  • #9 2133855
    Hammer111
    Poziom 28  
    Witam.Cinko juz ci podpowiedział abyś wymienił taki kondesator niebieski 390nf są takie dwa i te dwa wymień a ponadto sprawdz czy są dobre ewentualnie wymień-podam nr C2910,2911,2912 i 2913-2915-te niebieskie.wymień elki.Sprawdz czy tam gdzie są przegrzane miejsca elementy są dobre.Sprawdz i wymień tranz.7906(BU1508).Na płycie głównej są elki 47uF|160V-wymień,sprawdz dławik 5420.Ten TV jest złośliwy i musisz jeszcze sprawdzić diody zenera,tranzystory np.7505-lubi fiksować.powodzenia i pozdr.daj znać co zrobiłeś.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 25PT4103/58P z płytą CHASSIS L6.2 nie włącza się, mimo prawidłowego napięcia na wejściu i sprawnego bezpiecznika. Problem może leżeć w uszkodzonym tranzystorze odchylania poziomego, który blokuje uruchomienie urządzenia. Zaleca się wylutowanie tego tranzystora i wlutowanie w jego miejsce żarówki 60W w celu testu. W przypadku zapalenia się żarówki, tranzystor należy sprawdzić miernikiem i ewentualnie wymienić. Inną częstą przyczyną jest uszkodzony kondensator 390nF/250V (niebieski, prostokątny) w układzie odchylania poziomego, który może mieć zwarcie. Wskazane jest również sprawdzenie i wymiana kondensatorów elektrolitycznych 47uF/160V, tranzystorów BU1508 (7906), diod zenera, tranzystorów 7505 oraz dławika 5420. Naprawa wymaga posiadania miernika, schematu oraz podstawowej wiedzy technicznej. Warto skorzystać z dostępnych schematów i opisów usterek chassis L6.2, które są szeroko omawiane na forach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA