logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana RAM czy procesora w komputerze z Duron 1200 i GF3 Ti 450?

extrime 31 Gru 2005 14:18 1698 13
REKLAMA
  • #1 2133809
    extrime
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich. Planuje wymienić część w kompie i myśle czy więcej w wydajności pomoże mi RAM czy procesor. Aktualnie mój sprzęt to:
    -GF3 Ti 450 GAINWARD na 250/550
    -Dysk WD 80GB 8MB cache
    -256MB DDR 266Mhz (400, ale płyta pozwala na 266...)
    -SHUTTLE ak31a (KT266A, soc. A)
    -Procesor Duron 1200 z odblokowanym mnożnikiem przetaktowany na FSB ze 100 na 133MHz z mnożnikiem 10x (1333MHz, 128KB L2, 64KB L1)

Zastanawiam się czy bardziej poprawi wydajność kolejne 265MB RAM czy wymiana procesora na Athlona XP 1700 lub 2000. Proszę o pomoc...
    Moderowany przez coal_chember:

Przeniesiono z Overclocking i Tuning PC

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2133870
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    trudno jednoznacznie powiedzieć, najlepiej zmienić procesor i dokupić ramu, ale wybór zależy od potrzeb, jeżeli komputer używany jest do prac biurowych to dodanie ramu wyraźnie zwiększy wygodę pracy (office raczej od wymiany procesora nie przyśpieszy). A jeśli chodzi o gry, to dla nowych tytułów zarówno 256 ramu jak ten duron to zdecydowanie za mało. Ale ja najpierw wymieniłbym procesor i później dokupił ramu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2133872
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Ja na twoim miejscu dołożylbym RAMu ( choć i procek przydałby sie lepszy ), a najlepiej jeśli zmieniłyś karte graficzną na przynajmniej jakiegoś Radeona 9600, i potwierdzam słowa kolegi wcześniej że z takim kompem jaki obecnie posiadasz to w nowew gry raczej nie pograsz :/
  • #4 2133890
    extrime
    Poziom 16  
    Z karty jestem raczej zadowolony wymienię ją w ostateczności i na pewno nie na RADEONA bo karty z tej serii zrobiły na mnie złe wrażenie :D. A sprzętu używam raczej do gier- chodzi mi nawet DOOM 3 i z ustawieniami na minimum się nie zacina :D.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2133916
    modele
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jasne że RAM trzeba dokupić, procek skręcić na max`a :D
  • Pomocny post
    #6 2134043
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ludzie co wy mu radzicie ?

Do autora:
    Po pierwsze , zakup R9550 ( a nie shitowego 9600 )
    Po drugie zakup 512 RAMU i zobaczysz jakiego kopa dostanie komp.
  • Pomocny post
    #7 2134467
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Kolego Stingerek, radzę czytać ze zrozumieniem. Kolega Extrime powiedział: "....na pewno nie na RADEONA bo karty z tej serii zrobiły na mnie złe wrażenie". Radzę wymienić tego Durona, dokupić 512 MB RAM i ewentualnie dokupić kartę NVIDIA GeForce 6600GT. Wtedy gra Doom 3 będzie chodzić płynnie min. na średnich detalach.

PS. Do Extrime: czy kolega nie sądzi, że takie posty powinno się zakładać w dziale: "Co kupić i gdzie kupić"??[/b]
  • #8 2135233
    extrime
    Poziom 16  
    Przynajmniej jeden/jedna zrozumiał/a moje potrzeby dziękuje Ci bardzo EUREKA 170...

Dodano po 3 [minuty]:

Apropo twojej uwagi, to nie zauważyłem tego działu na Forum... :D
  • #9 2137452
    CIUKU
    Poziom 18  
    ram ram i jescze raz ram coż z tego że będzie miał mocnego proca jak mu ram będzie mulił...
  • REKLAMA
  • #10 2137489
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Procesor, a nie ram jest tutaj waskim gardłem.
    Szkoda ze CPU nie podkrecisz. Postaraj sie zdobyc XP 2600+ (na FSB133 - najszybszy)
    Poza tym autor postu ma niepotrzebna awersje do radeonow. Z drugiej strony jak sie ma noegranicznone fundusze, to wybrzydzc mozna.
  • #11 2138248
    CIUKU
    Poziom 18  
    heeh...nie spojrzalem jesli do gier...to procesor.Ale nie koniecznie musi być athlomn może poszukac jakiegos duronka 1.4 z dobrej serii trafiiają się jescze takie:P (odblokowac mnożnik i podkręcić) ale jeśli chcesz zwiekszyć wydajnośc podczas powiedzmy kilkugodzinnej pracy multimedialnej na kompie jak słuchanie muzyki,komunkator int,jakas gra jak Heroes 3 w multiplayerze w okienku i przegldaeni strion to ram:)
  • #12 2145889
    marlomb
    Poziom 12  
    Witam.
    Patrząc na specyfikację komputera to właściwie wszystko tu do zmiany-oprócz twardego dysku i pamięci.
    Na twoim miejscu zainwestowałbym w pamięci.
    A z tego względu że pamięci możesz zawsze przełożyć do innej płyty(takiej która 400 obsługuje), w procesor bym nie inwestował(podstawka A-z której już się wychodzi),bo właściwie trzeba by też płytę zmienić.
    Jak zmieniać coś-to lepiej zaoszczędzić i kupić coś z czego można być zadowolonym.
    Procek, płytę i grafę właściwie masz do zmiany.
    Jak dokupisz pamięci będzie trochę szybciej chodził.I możesz dalej pracować, grać itp.
    A jednocześnie możesz zbierać na poszczególne podzespoły i z czasem sobie podmienić.
    Pozdrawiam.
  • #13 2151215
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ludzie pomyślcie troche !
    Ja mam Semprona 2200+
    512 RAMu i wlasnie radeona 9550.
    U mnie doom 3 smiga w 800x600 przy High detalach.
    Koszt takiego zabiegu to 160 zł za pamiec i 200 za karte razem 360.
    Gdyby udalo mu sie sprzedac jego grafe to za jakies niecale 300 zł mialby calkiem porzadnego kompa.
    6600 GT ktos wspomnial? ?
    Ludzie czy wyscie powariowali ?
    Ten radeon kreci sie swietnie ( ja mam 430/575 bez Vmoda )
    I Gwarantuje ze dostanie kopa.
    A co do Durona... Mozna go zawsze podkrecic, albo przez FSB albo Przez mnoznik.. jak sie uda odblokowac.
    A kolega jak chce blizszych informacji i dysponuje kwoto powyzej 700zł na rozbudowe kompa to wal do mnie na GG.
    Chetnie pomoge. 6340426.
  • #14 2152657
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Kolego Stingerek, czy kolega nie rozumie języka polskiego?? Ja jestem fanem kart ATI i te karty też bym polecał, ale autor powiedział przecież, że nie lubi Radeonów, dlatego następnym razem proszę dawać rady związane z kartami GeForce!!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię optymalizacji wydajności komputera z procesorem Duron 1200 i kartą graficzną GF3 Ti 450. Użytkownik zastanawia się, czy lepszym rozwiązaniem będzie dokupienie pamięci RAM (dodatkowe 256 MB DDR 266 MHz) czy wymiana procesora na Athlona XP 1700 lub 2000. Wskazano, że dla zastosowań biurowych i multimedialnych dołożenie RAM znacząco poprawi komfort pracy, natomiast do gier, zwłaszcza nowszych tytułów jak Doom 3, kluczowa jest wymiana procesora na mocniejszy model oraz zwiększenie pamięci RAM do co najmniej 512 MB. Podkreślono, że obecny procesor Duron jest wąskim gardłem, a jego podkręcanie może przynieść umiarkowaną poprawę. Wymiana karty graficznej nie jest konieczna, jeśli użytkownik jest z niej zadowolony, choć sugerowano modele takie jak Radeon 9550 lub GeForce 6600 GT dla lepszej wydajności w grach. Zwrócono uwagę na ograniczenia płyty głównej Shuttle AK31A (KT266A), która obsługuje pamięć DDR 266 MHz i procesory z podstawką A, co może wymagać w przyszłości wymiany całej platformy dla dalszej rozbudowy. Podsumowując, rekomendowane jest najpierw wymienić procesor na mocniejszy Athlon XP lub lepszy Duron z odblokowanym mnożnikiem i podkręcić go, a następnie zwiększyć ilość pamięci RAM do minimum 512 MB, co zapewni zauważalny wzrost wydajności w grach i aplikacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA