logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd w Bascom-AVR: File not found i Chip do not match przy AT90S2313

Regan_3000 31 Gru 2005 16:35 1889 12
REKLAMA
  • #1 2134259
    Regan_3000
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Swoją przygodę z uC zacząłem niedawno, zlutowałem programator którego schemat zaczerpnąłem z „mikroprocesorowej oślej łączki” napisałem pierwszy program „zapalania i gaszenia diody LED” w Bascom-Avr i tu jest problem bo gdy naciskam (Run programmer) wyświetla się komunikat „File C:\Program Files\MCS Electronis\BASCOM-AVR\led.BIN not found” a następnie „Selected chip and target chip do not match AT90S2313 <>AT90S2313”. Za udzielenie odpowiedzi dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2134538
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    -Sprawdź w opcjach kompilatora czy nie masz wyłączonej pozycji "binary file".
    -Jeżeli w/w jest zaznaczone to zajrzyj do katalogu w którym masz projekt czy faktycznie utworzony został plik 'LED.BIN'.

Resztą zajmiesz się po sprawdzeniu powyższych.

A tak przy okazji napisz jaką wersję Basom-a posiadasz ?
  • REKLAMA
  • #3 2134664
    Regan_3000
    Poziom 15  
    Pozycja "binary file" była zaznaczona plik jest tylko ze z koncówką "bas" a nie "bin". Wersje posiadam v1.11.7.8
  • #4 2134683
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Przed zaprogramowaniem układu musisz program skompilować. Służy do tego jeden z przycisków na lewo od tego programującego na pasku narzędzi.
  • REKLAMA
  • #5 2134825
    Regan_3000
    Poziom 15  
    Próbowałem leczy wyskakuje komunikat "DAT File:, not found."
  • #6 2135406
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Zainstaluj nową wersję BAscomAVR 1.11.8.1.

W którychś wersjach z końcówką 7.x jest bug przez który program nie może znaleźć jednego z plików pośrednich dla kompilatora.
    W wersji 1.11.8.1 jest to już usunięte i program działa poprawnie.
    Tu link do powyższego:
    http://www.mcselec.com/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=139&Itemid=54
  • #7 2135502
    Regan_3000
    Poziom 15  
    Zainstalowalem ową wersje bascoma i nadal sie pojawia ten sam problem. Ręce mi już opadają jeśli nic nie ruszy przeżucam się na inny kompilator.
  • #8 2135553
    ImPuLs
    Poziom 23  
    1. Jaki komuniakt wyświetla Ci po użyciu polecenia 'Syntax check' ?
    2. Jaki komunikat po poleceniu 'Compile...' ?
    3. Jakie ustawienia w opcjach kompilatora ?

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdź jeszcze jaką wersję wyświetla Ci w okienku 'Help' -> 'About'.

Może przy instalacji nowej wersji nie zamieniło Ci plików i skrót uruchamiający dalej kieruje Cię do poprzedniej wersji.
  • REKLAMA
  • #9 2135615
    Regan_3000
    Poziom 15  
    Wersja jest poprawna czyli 1.11.8.1.
    1. "DAT File:, not found."
    2. to samo co powyżej
    3. możesz napisać z której zakladki chodzi ci o ustawienia
  • #10 2136091
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Zakładka 'Compiler' grupa 'Chip' pole 'Chip' - tam musisz podać jaki plik DAT ma być wykorzystywany przy kompilacji (wybrać z listy wg typu procesora jaki będziesz stosował).
  • #11 2136704
    Regan_3000
    Poziom 15  
    Dzięki za pomoc błąd tkwił w ustawieniach. Wszystko pięknie skompilowałem zapisałem na uC którego następnie zamieściłem w układzie i nie działa! Błąd odnalazłem (za duży kwarc wlutowałem zamiast 8MHZ to dałem 16MHZ) ponowne uruchomienie układu ale już z kwarcem 8MHZ nie powiodło się i w związku z tym mam pytanie czy przez to ze dałem większy kwarc uszkodziłem uC?
  • #12 2136773
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Za duży kwarc może spowodować nie działanie układu ale raczej nie powinno to spowodować uszkodzenia. Max częstotliwość pracy układu jest podawana w symbolu układu. Małe zwiększenie kwarcu może powodować niestabilność pracy układu oraz zwiększony pobór prądu, znacznie większy może spowodować niewystartowanie generatora wewn. czyli nie będzie pracował procesor.

Błędu na początek szukaj jednak w programie, połączeniach lub zasilaniu.
  • #13 2137048
    Regan_3000
    Poziom 15  
    Już wszystko gra. Popełniłem głupi błąd bo źle przylutowałem nóżkę masy na płytce uniwersalnej (chyba przydadzą sie okularki :P)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędów kompilacji i programowania mikrokontrolera AT90S2313 w Bascom-AVR, gdzie pojawiały się komunikaty "File not found" oraz "Chip do not match". Przyczyną było niepoprawne ustawienie opcji kompilatora, w szczególności brak wygenerowanego pliku BIN oraz nieprawidłowo wybrany plik DAT odpowiadający typowi mikrokontrolera. Zalecane było skompilowanie programu przed programowaniem oraz aktualizacja Bascom-AVR do wersji 1.11.8.1, która usuwała błąd związany z plikami pośrednimi. Po poprawnym skompilowaniu i zaprogramowaniu układu problemem okazał się niewłaściwy kwarc (16 MHz zamiast 8 MHz), co powodowało brak działania układu, jednak nie uszkodziło mikrokontrolera. Ostatecznie błąd wynikał z nieprawidłowego przylutowania nóżki masy na płytce uniwersalnej, co po korekcie rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA