logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6100 - komunikat błędu przy próbie flashowania, co robić?

Pawel Rzeszowski 31 Gru 2005 21:24 1241 6
REKLAMA
  • #1 2134921
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Witam mam Nokie 6100 telefonik podobno sam sie wylaczyl i juz nie wstal postanowilem go z fleshowac po podlonczeniu i probie wgrania pojawia mi sie nastepujacy komunikat prosze o porade co moze byc przyczyna za trafna oferuje punkty pozdrawiam
    Załączniki:
    • Nokia 6100 - komunikat błędu przy próbie flashowania, co robić? bez tytułu.JPG (79.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2134976
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Telefon nie wchodzi w local mode przy rozpakowywaniu CNT, spróbuj najpierw przeflashować same MCU + PPM a dopiero później oddzielnie dograć CNT, albo samo MCU + CNT a dopiero pozniej dograc PPM'a poprobuj wiele kombinacji. Jeżeli po wielu próbach i kombinacjach nie uda się sflashować CNT to obastawiam na HW bo jeżeli telefon jest martwy za sprawą HW to flashować będzie się go dało ale w local mode nie wejdzie a z samym przeflashowanym a nie rozpakowanym CNT będzie martwy. I o ile dobrze pamiętam problemy z rozpakowaniem CNT i wejściem w local mode pojawiają się przy padniętej kostce flash więc może być do wymiany.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2134981
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Probowałem roznymi sposobami i caly czas to samo a mozesz mi wytlumaczyc co to jest HW ja sie dopiero ucze pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2135707
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    HW = Hardware czyli elektronika telefonu, mało poważnych usterek jest spowodowanych softowo, trzeba się przyzwyczaić do tego że nie wszystko bedzie dzialalo po samym przeflashowaniu.

Jeżeli ta nokia poprostu sama umarła i teraz nie wchodzi w local mode to jest kilka opcji : po pierwsze sprawdź konektor bateri i środkowy styk czy jest dobrze podlutowany do płyty (pokazany na zdjęciu poniżej), druga opcja to UEM a trzecia flash chociaż myśle że On jest tutaj najmniej winien.

A najlepiej sprawdź na schemacie 6100 skąd dokąd dokłądnie idzie punkt BSI i wtedy bedziesz dokladnie wiedzial na czym skupic uwage.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Nokia 6100 - komunikat błędu przy próbie flashowania, co robić? 6100 error.jpg (53.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2135995
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Wymieniłem scalaka flesha z innej plytki i to samo ?pozdrawiam
  • #6 2136679
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    witam
    Tak po pierwsze to sprawdz kwarc 32KHz na oscyloskopie. rzadko padają ale padają i wtedy telefon się nie włącza.
    Po drugie trzeba sprawdzić czy UEM wystawia napięcia VCORE, VANA, VFLASH1, VIO. te napięcia są konieczne, żeby telefon się odpalił.
    Warto sprawdzić poza 32KHz jeszcze rezonator kwarcowy 26MHz.
    Jesli UEM wystawia napięcia i wszystkie kwarce są ok to wina za niewłączanie odpowiada już FLASH albo UPP.
    Życze powodzenia i pozdrawiam
    Piotrek
  • #7 2907236
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Witam dziekuje za pomoc ale telefonik przeznaczylem na czesci pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6100, który sam się wyłączył i nie uruchamia się ponownie. Próba flashowania kończy się błędem, a telefon nie wchodzi w tryb local mode podczas rozpakowywania pliku CNT. Zalecane jest najpierw przeflashowanie samego MCU i PPM, a następnie osobne wgrywanie CNT lub różnych kombinacji tych plików. Jeśli problem z flashowaniem CNT utrzymuje się, podejrzewa się uszkodzenie hardware, zwłaszcza pamięci flash. Wskazano, że większość usterek nie jest softwarowa, a przyczyną mogą być uszkodzenia elementów elektronicznych, takich jak konektor baterii, układ UEM, kwarc 32 kHz i rezonator 26 MHz. Należy sprawdzić, czy UEM dostarcza napięcia VCORE, VANA, VFLASH1 i VIO. Wymiana scalaka flash z innej płyty nie rozwiązała problemu. Ostatecznie telefon został przeznaczony na części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA