logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej pod Celeron 2.2GHz i DDR - co polecacie?

elserwisant 01 Sty 2006 15:17 1692 12
REKLAMA
  • #1 2135843
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam!
    Chciałbym troszkę zmodernizować mój już stary komputer za stosunkowo niewielkie pieniądze :)

Myślałem o jakimś celeronie 2.2GHz i do tego jakaś płyta.
    Tylko właśnie jaka by była najlepsza za rozsądną cenę.
    No i oczywiście płyta na DDRy.

A może proponujecie coś innego o podobnych możliwościach?

Prosze o pomoc w doborze zestawu bo nie jestem ekspertem w tej dziedzinie :)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2135869
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    elserwisant napisał:
    Witam!
    Chciałbym troszkę zmodernizować mój już stary komputer za stosunkowo niewielkie pieniądze :)

Tylko właśnie jaka by była najlepsza za rozsądną cenę.

A może proponujecie coś innego o podobnych możliwościach?

Prosze o pomoc w doborze zestawu bo nie jestem ekspertem w tej dziedzinie :)

Pozdrawiam!

Witam!
    Mam pytanie... :) ile kolega chce przeznaczyć na modernizację no i czy tylko chce wymienić płyte główną czy cos jeszcze ;)
    Jeżeli chodzi o płyty główne bardzo polecam płyty główne firmy ASUS ponieważ są doskonałe w klasyfikacji CENA/JAKOŚĆ. Dla kolegi polecam płytę:
    Na socket 478: Asus P4P800-X Intel 865PE DANE TECHNICZNE: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14043
    Na socket 775: Asus P5P800-S Intel 848P DANE TECHNICZNE: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16409#
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 2135932
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Witam.
    Kolego elserwisant co rozumiesz przez modernizację "troszkę" komputera.
    Troszkę to dołożenie np.pamięci ,zmiana kart graficznej,względnie dźwiękowej, czy dysku na większy.
    Wg. tego co piszesz ta niewielka modernizacja pociąga za sobą dodatkowe koszty m.innymi zmiana zasilacza bo stary raczej nie da rady,kości pamięci itd.itd.Zostanie ci tylko obudowa i trochę gratów.
    Lepiej więc budować komputer od nowa,ale wybór należy do Ciebie .Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 2135942
    servgsm
    Poziom 23  

Ja wiem czy AMD... :/ one specjalizują się raczej tylko w grach (ogólnie) a P4 jest raczej uniwersalny i bardzo wytrzymały JEDNYM SŁOWEM DO WSZYSTKIEGO ;)
    A jeżeli chodzi o firmę Gigabyte to od tej firmy radzę kupywać tylko karty graficzne - to im najlepiej wychodzi... płyty główne natomiast choć nie są najlepszej jakości... jednak jakoś chodzą :D Ale nie gwarantuję że za długo pochodzi bo kiedyś miałem płytę gigabyte i regularnie co 3-4 misiące coś się piepszyło...
    Pozdrawiam!
  • #6 2136001
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    lol a jak zmierzyles to ze amd sie tylko w grach specjalizuje ? :> to jakis jest wskaznik czy oco tu chodzi ? :) na amd nie odpale windowsa ? :) czy tam programu graficznego :) <pisanie takich bzdur zawsze polepsza mi samopoczucie> p4 uniwersalny :) hyhyhyh a amd nie hyhyhyyh
  • #7 2136130
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    ile kasy chcesz przeznaczyc, co wymienic i do czego ma komputer sluzyc?
  • #8 2136173
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Z tego tematu właśnie chciałem się dowiedzieć ile trzeba pieniędzy przeznaczyć żeby kupić lepszą płytę i procesor.
    Zasilacz, ddr, gdzieś leży.
    Komputer ma poprostu szybciej działać (XP, programy do grafiki, itp).
    Do gier nie będzie używany.
  • #9 2136202
    servgsm
    Poziom 23  
    lol a jak zmierzyles to ze amd sie tylko w grach specjalizuje ? :> to jakis jest wskaznik czy oco tu chodzi ? :) na amd nie odpale windowsa ? :) czy tam programu graficznego :) <pisanie takich bzdur zawsze polepsza mi samopoczucie> p4 uniwersalny :) hyhyhyh a amd nie hyhyhyyh

No wiesz... wiem to z doświadczenia bo kiedyś miałem 3 procesory AMD (athlon ,sempron i opteron) i żaden nie spełniał moich wymagań programowych a w grach wszystkie ładnie śmigały :) Dlatego w końcu przesiadłem się na Intela aktualnie mam Celerona ale wcześniej był P4 i chodził pięknie ;)
    Pozdrawiam!
  • #10 2136237
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    servgsm napisał:
    kiedyś miałem 3 procesory AMD (athlon ,sempron i opteron)

A dokładniejsze dane tych procesorów mógłby kolega podać, oraz nazwę płyty/płyt które kolega z tymi procesorami eksploatował?
    servgsm napisał:
    i żaden nie spełniał moich wymagań programowych

Jakich wymagań programowych nie spełniały te procesory, a spełnił je Celeron?
  • #11 2136497
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    opteron ? to te procesory w obudowach 940 nuzkowych kosztujace 3kzl /szt i pracujace w min 2 procesorwej konfiguracji ? wymaajace specjalnych pamieci ram za grube zl i przeznaczone dla serverow ? jezeli opteron w takiej konfiguracji nie spelnial twoich wymagan to nie wiem co moglo bo p4 nie jest wydajny w taki sposob opterony sa przeznaczone na servey charakteryzuja sie OGROMNA wydajnoscia nie wiem czy wiesz o czym piszesz servgsm ... bo wydaje mi sie ze nie zabardzo .. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21772 od taki opetron malo wydajny :) pisanie bzdor przez niektorych zawsze poprawia mi humorek :)
  • REKLAMA
  • #12 2136685
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    elserwisant napisał:

Jak dalej piszesz komputer nie bedzie uzywany do gier, domyslam sie,ze glownie praca biurowa? Wzialbym to co proponuje kolega @avatar, ewentualnie jesli chcesz zlozyc cos tanim kosztem a zarazem wydajne to sempron 2800+ 64Bit - do Twoich zastosowan w zupelnosci styknie.

Cytat:

Jasne, proponuje kostke 512MB lub odrazu 2x 512MB

Cytat:

Zasilacz, ddr, gdzieś leży.

Z tym zasilaczem bym uwazal lepiej postawic na jakis porzadny a zarazem TANI sprzet, proponuje fsp350-60mdn za ok. 60zł
    (wbrew temu co ludzie mowia,ze porzadny zasilacz to koszt 150-200zł nie zgadzam sie z tym ten zasilacz jest naprawde dobry!)
  • #13 2136991
    servgsm
    Poziom 23  
    Przepraszam za opterona to miał być duron... Płyty główne na których miałem to już modeli dokładnie nie pamiętam ale wszystko ASUSa. A moje wymagania to ripowanie filmów oraz serwisowanie sprzętu, programowanie mikroprocesorów, tworzenie stron internetowych itp.itd.
    Acha i jeszcze podam dane tych procków:
    Athlon xp 2400+ (2GHz)
    Duron 1800MHz
    Sempron 3000+ (1800MHz)

teraz mam Celka (2,4GHz) i wszystko ładniutko chodzi :)

Pozdrawiam!

Moderowany przez jankolo:

A tak ładnie Opteron w poście wyglądał! Ciekaw jestem, jak można pomylić Opterona z Duronem? na przyszłość proszę kontrolować to, co kolega napisał PRZED wysłaniem na forum

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje modernizację starego komputera, rozważając procesor Intel Celeron 2.2 GHz oraz płytę główną obsługującą pamięć DDR, z naciskiem na rozsądny koszt. W dyskusji polecano płyty główne ASUS, m.in. modele Asus P4P800-X (socket 478, chipset Intel 865PE) oraz Asus P5P800-S (socket 775, chipset Intel 848P), ze względu na dobrą relację cena/jakość. Pojawiła się także propozycja platformy AMD z płytą Gigabyte K8N51GMF (nForce 430) i procesorem Athlon 64 3000+ jako alternatywa, jednak dyskutowano o różnicach w zastosowaniach i stabilności między AMD a Intel. Zwrócono uwagę na konieczność wymiany zasilacza i pamięci RAM DDR, sugerując np. zasilacz FSP350-60MDN jako tani i solidny wybór. Autor potwierdził, że komputer ma służyć do pracy biurowej i programów graficznych, nie do gier. Wspomniano także wcześniejsze doświadczenia z procesorami AMD (Athlon XP 2400+, Duron 1800 MHz, Sempron 3000+) oraz Intel Celeron 2.4 GHz, z pozytywną oceną stabilności i wydajności Celerona w zadaniach programistycznych i multimedialnych. Dyskusja podkreśliła znaczenie doboru płyty głównej kompatybilnej z DDR i procesorem oraz rozsądnego budżetu na modernizację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA