logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2811 TSP-X - zanik koloru i pasy RGB po pewnym czasie działania

carim 02 Sty 2006 13:17 1344 6
REKLAMA
  • #1 2138369
    carim
    Poziom 11  
    Hej

problem jest nastepujacy:
    po wpalczeniu telewizora wszystko jest OK ale po jakims czasie traci sie kolor i pojawiaja sie pasy czerwone zielone i niebieskie potem obraz wysyca sie tymi kolorami coraz bardziej obraz caczyna mrugac az w koncu traci sie calkowicie, dzwiek tez sie troche zmienia tzn jest troche ciszej no i to by bylo chyba na tyle a nie jeszcze jedno w powrocie do poprawnego dzialalnia pomaga mu terapia wstrzasowa :)

za wszelka pomoc z gory dziekuje
    pozdro
    CARIM
  • REKLAMA
  • #2 2138379
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    przelutuj plyte(zimne luty),skoro reaguje na wstrzasy.
  • REKLAMA
  • #3 2138416
    carim
    Poziom 11  
    tez o tym pomyslalem ale przeraza mnie ta robota
    ale dzieki za szybka odpowiedz

pozdro
    CARIM
  • #4 2138536
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Na początek zrób tak tak jak pisze kolega Jarecki669 dobrze było by też zerknąć na płytkę kineskopu, też pod względem zimnych lutów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2162546
    carim
    Poziom 11  
    hej
    mozecie mi powiedziec gdzie szukac tych zimnych lutow, w obrebie jakich ukladow, bo przelutowania calej plyty ten wiekowy juz telewizor moze nie wytrzymac. Zupelnie nie mam pojecia gdzie tego szukac.
    Wylaczenie i ponownwe wlaczenie przywraca obraz i dzwiak do normalnosci, wiec zastanawia mnie to czy to jest tylko wina zimnych lutow

pozdro
    carim
  • REKLAMA
  • #6 2162580
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Na pewno przelutuj całą PK (płytka kineskopu). Na płycie głównej - okolice miejsca gdzie wchodzą kable od RGB z PK, okolice trafa WN i przetwornicę. Przelutuj profilaktycznie elementy na radiatorach - unikniesz problemów w przyszłości.

Pozdrawiam.
  • #7 2894098
    carim
    Poziom 11  
    przelutowalem całą PK, miejsca gdzie wchodzą kable od RGB z PK, okolice trafa WN i pomoglo :)

dzieki
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Trilux TAP 2811 TSP-X, który po pewnym czasie działania tracił kolor, pojawiały się pasy RGB, obraz migał i ostatecznie zanikał, a dźwięk stawał się cichszy. Objawy ustępowały po wstrząśnięciu urządzenia. Sugerowano, że przyczyną mogą być zimne luty na płytce kineskopu oraz na płycie głównej, zwłaszcza w miejscach połączeń kabli RGB, w okolicach transformatora wysokiego napięcia (WN) i przetwornicy. Po przelutowaniu całej płytki kineskopu, miejsc wejścia kabli RGB, okolic trafa WN oraz elementów na radiatorach problem został rozwiązany, a telewizor działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA