logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć pilota przy kierownicy do Clarion DB359RGMP w Ford Focus?

sebollah 02 Sty 2006 21:13 1536 7
REKLAMA
  • #1 2140181
    sebollah
    Poziom 2  
    Witam,

Czy ma ktoś informacje nt. podłączenia pilota przy kierownicy (drabinka rezystorów) do w/w radia? Przedtem miałem radio Pioneera i tam podłączyłem sobie pilota na podstawie informacji ze Studio24 pana Leszka. teraz nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

Pozdrawiam, Sebollah.
  • REKLAMA
  • #2 2141069
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    A skąd wiadomo że w tym radiu jest wejście sterowania z drabinki rezystorowej?
    Pozdr. N.
  • REKLAMA
  • #3 2141432
    sebollah
    Poziom 2  
    Nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że jest sterowane w taki sposób. To jedynie przypuszczenie. Sama przejsciówka dedykowana do Forda nie wygląda skomplikowanie (małe pudełko zalane plastikiem) z tym że kosztuje blisko połowę ceny radia. Pytając sugerowalem się sposobem sterowania w Pioneerze.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2141807
    Nawigator
    Poziom 33  
    Zapytaj lepiej w izotechu na http://www.piloty.pl/multimedia.html tam widziałem interfejs do clariona ale wejscie radia jest raczej nie z drabinki chyba cyfrowe kodem szeregowym.
    A gdzie tą przejsciówkę o której wspominasz widziałeś?
    Pozdr. N.
  • REKLAMA
  • #5 2141997
    sebollah
    Poziom 2  
    Dziękuję za link, zapytam.

Samą przejściówkę widziałem gdy byłem w Anglii. A wyglądało to jakoś tak:

http://www.clarion-eu.com/Ford1.29871.4.html

Nie mogę ocenić co było w środku. Ale też nie wiem gdzie się dowiedzieć w jaki sposób Clarion jest sterowany zewnętrznie.

Pozdrawiam, sebollah.
  • #6 2144531
    Nawigator
    Poziom 33  
    Wtyczka w tym firmowym wygląda jak w Sony ale to o niczym jeszcze nie świadczy. Ale tylko 3 rozkazy obsługuje? troche cieńko.
    Pozdr. N.
  • #7 2151449
    sebollah
    Poziom 2  
    Rozwiązanie o którym pan wspomniał (Izotech) mam więcej opcji.
    Zastanawiam się czy może jednak nie wrócić do Pioneera. Nie wiem jaka jest relacja w jakości odtwarzanego dzwięku pomiędzy Clarionem a Pioneerem.

Pozdrawiam, sebollah.
  • #8 2158163
    Nawigator
    Poziom 33  
    No tu już nie podejmuję się nic doradzać bo każdy słuchacz ma inne ucho. Po mojemu sa równoważne.
    Pozdr. N.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia pilota przy kierownicy opartego na drabince rezystorów do radia Clarion DB359RGMP w Ford Focus. Użytkownik ma doświadczenie z podłączeniem takiego pilota do radia Pioneer na podstawie informacji ze źródeł zewnętrznych, jednak dla Clariona nie może znaleźć podobnych danych. Pojawia się wątpliwość, czy Clarion obsługuje sterowanie rezystorowe, czy raczej cyfrowe kodem szeregowym. Wspomniana jest dedykowana przejściówka do Forda, dostępna na rynku, ale kosztowna i o niejasnej budowie wewnętrznej. Jeden z uczestników sugeruje kontakt z firmą Izotech, która oferuje interfejsy do Clariona, prawdopodobnie z cyfrowym sterowaniem. Porównanie jakości dźwięku między Clarionem a Pioneerem uznano za subiektywne i na podobnym poziomie. Ostatecznie brak jednoznacznej informacji o sposobie podłączenia pilota do Clarion DB359RGMP, wskazując na potrzebę użycia specjalistycznego interfejsu lub przejściówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA