logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja układu SMD 544 z oznaczeniem T14BBC i obudową 8-SSOP

slawekjurek 04 Sty 2006 12:19 1862 5
  • #1 2145161
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Ocena: 79
    Mam problem związany z identyfikacją układu scalonego SMD, jest na nim napisane: 544 (po ostatniej czwórce jest narysowany trójkąt z kreseczką w połowie dolnej podstawy - też nie wiem co to jest?), a niżej T14BBC.
    Układ ma 8 wyprowadzeń i jest w obudowie zbliżonej (moim zdaniem) do 8-SSOP (wymiary ok: 4,5 x 3,2mm).

W końcówce mocy (sterowanie trafo) inwertera zasilającego lampy CCFL w monitorze LCD pracują 4 takie układy (po 2 na każdą z końcówek przetwornicy). Z układu połączeń mogłoby wynikać, że są to poprostu tranzystory (np. po 4 na scalak), jednak nie mam pojęcia jakie to może mieć parametry i czym ewentualnie zastąpić ten scalak.

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? :?:

Dodam tylko, że szukałem już na necie i niczego, co by pasowało do tego oznaczenia i spełniało założoną funkcję nie znalazłem :cry:
  • #3 2152511
    slawekjurek
    Poziom 14  
    dzięki za linka, ale próbowałem - przejrzałem wszystkie możliwe układy...
  • #4 2183113
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    może to być wzmacniacz operacyjny, ale niejestem pewien. pozdro
  • #5 2183276
    slawekjurek
    Poziom 14  
    To musiałby być wzm. operacyjny z końcówką mocy, bo ten układ steruje bezpośrednio uzwojeniem pierwotnym trafo inwertera... Ale dzięki, jeśli wiesz coś więcej - napisz. Pozdrowienia
  • #6 2263330
    slawekjurek
    Poziom 14  
    No więc, po wielu trudach i całkiem przypadkowo znalazłem odpowiedź na pytanie zawarte w tym wątku sam:
    Układ, który poszukiwałem to - SI6544DQ lub SI6544BDQ produkcji VISHAY.
    Identyfikacja układu SMD 544 z oznaczeniem T14BBC i obudową 8-SSOP
    Karta katalogowa w załączeniu.
    Dodam jeszcze tylko, że są to dwa tranzystory MOSFET z kanałami typu N- i P-.
    Myślę, że moge je spokojnie zastąpić np. IRF7319, po "zbudowaniu" przejściówki, bo obudowy niestety nie są takie same (IRF jest SO-8, a SI jest w TSSOP-8).

Jakby ktoś miał dostęp, lub wiedział gdzie kupić w Polsce oryginalny SI6544 - chętnie skorzystam z informacji.
    Załączniki:
    • SI6544DQ.pdf (92.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA