logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować hasło BIOS w laptopie HP Compaq nc6120 PG826EA?

Benitos 04 Sty 2006 14:38 6662 9
REKLAMA
  • #1 2145539
    Benitos
    Poziom 2  
    W chwile po odpaleniu laptopa pojawia sie komunikat o wpisaniu hasla.Nie mozna sie dostac do biosu bo tez chce hasla.Czy jest jakies uniwersalne haslo do tego modelu?Czy jest potrzebny reset biosu?Laptop ma cd-rom,nie ma stacji dyskietek,ale po wlozeniu plytki tez wyskakuje komunikat o hasle.Jak rozwiazac ta sprawe?Za odpowiedz dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2145632
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Czy to pytanie o haslo jest "sprzetowe" (czyli z BIOSU) czy juz po uruchomieniu systemu? Jesli biosowe, to zapewne trzeba bedzie wyzerowac bios. W instrukcji do plyty musi byc info, jak to zrobic (zazwyczaj jakas zworka na plycie). Jesli nie masz instrukcji, poszukaj na stronie HP - maja tam duzo takich materialow.
  • REKLAMA
  • #3 2146456
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Adjar, nie wypisuj każdej głupoty, która Ci do głowy przyjdzie. Nie ma czegoś takiego jak zerowanie BIOS-u, problem haseł w laptopach wygląda całkowicie inaczej niż w komputerach stacjonarnych. Mogłeś zadać sobie trochę trudu i użyć funkcji SZUKAJ na Elektrodzie. Przyjmij na przyszłość zasadę, że jak nie wiesz czegoś, to nie dotykasz klawiatury.
  • #4 2148470
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Jankolo, po pierwsze, to ze masz zly nastrój nie musi od razu oznaczać "jeżdżenia" po innych, po drugie gdybym pisal kazda glupote ktora mi przyjdzie do glowy nie byloby tu juz miejsca na inne wpisy, po trzecie - byc moze jestes ekspertem wysokiej klasy, ale widze ze Ty tez nie pomogles specjalnie, poza rzuceniem kilku uwag natury ogolnej. Ja przynajmniej probowalem, na miare mojej moze nienajobszerniejszej wiedzy.

Zerowanie BIOSU - moze niezbyt precyzyjne okreslenie chyba wiadomo co chodzi - wymazanie czesci informacji z BIOSu. BIOS ma zazwyczaj (przynajmniej o ile ja sie orientuje) czesc zapisu w pamieci nieulotnej (dawniej ROM, teraz zazwyczaj flash), czesc zas w ulotnej, podtrzymywanej bateryjnie. Jesli nie ma na plycie zworki, te "ulotna" czesc mozna wyzerowac metoda "czolgowa", odlaczajac na pewien czas baterie podtrzymujaca. Owszem,nie wszedzie da sie to zrobic, ale wiem skadinad o kims, kto w ten sposob rozwiazal problem hasla. Oczywiscie wyzerowal w ten sposob nie tylko haslo, ale i inne wpisy, no ale coz - wojna wymaga ofiar. Mozna skonfigurowac ponownie.

Skoro to laptop HP, tak jak pisalem warto wejsc na
    www.hp.pl.
    Poza manualami itd. maja tam tez wsparcie techniczne. Nie korzystalem osobiscie, ale jak rozumiem mozna im zadac pytanie i powinni odpowiedziec.

A, znalazlem tez stronke o podobnych problemach - moze cos pomoze:
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_89458.html

A jankolo zycze w Nowym Roku pogody ducha i lepszego nastroju.
  • REKLAMA
  • #5 2148704
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    adjar i Benitos - niestety w laptopach nie ma czegoś takiego jak zerowanie biosu, bo jest specjalistyczny układ zabezpieczający z szyfrowaniem.

Usługa zerowania hasła w BIOS w laptopie jest płatna około 100 zł w serwisie.
    Przy okazji sprawdzane jest, czy laptop nie jest kradziony.

Ale założę się Benitos, że już ktoś ci wysłał wiadowość na PRV z ofertą pomocy za drobną sumkę.
  • #6 2149853
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Benitos, najprościej jest zapytać o to hasło porzedniego właściciela, nie sądzisz?
  • REKLAMA
  • #7 2151079
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam ja nigdy nie mialem problemow z biosem w lapach
    przewaznie pod klapka gdzie umieszczamy dodatkowe pamieci mozna znalesc czerwono-czarny przewodzik nalezy go wyciagnac i poczekac nawet do godzinki zawsze dzialalo w 100% . w niktorych modelach juz nia pamietam jakich trzeba bylo odlutowac ten przewodzik i oczywiscie usunac baterje zasilajaca .
    Pozdro.
  • #8 2151094
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Lukiifaz, czy odróżniasz BIOS-a od pamięci CMOS przechowującej konfigurację systemu oraz od EEPROMU w którym wpisane jest hasło?
  • #9 5864158
    anabolo
    Poziom 11  
    Ja także próbuję usunąć hasło z lapka HP Compaq 6720s - w serwisie HP zawołali 170 zł!! (zdzierstwo) - niestey wygląda na to, że hasło siedzi w jakimś EEPROMie, którego nie mogę zidentyfikować (nie jestem specem od elektroniki). Do Moderatorów - nadmieniam, że laptop jest 100% legalnego pochodzenia - po prostu dzieci się bawiły laptopem... i założyły hasło (nadmieniam też, że przeczytałem regulamin o hasłach, więc nie zakładałem nowego wątku)
  • #10 5864533
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    anabolo napisał:
    Ja także próbuję usunąć hasło z lapka HP Compaq 6720s

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic528987.html
    anabolo napisał:
    w serwisie HP zawołali 170 zł!! (zdzierstwo)

Jeżeli kolega potrafi to zrobić taniej, to proszę to zrobić.
    anabolo napisał:
    niestey wygląda na to, że hasło siedzi w jakimś EEPROMie

Zgadza się.
    anabolo napisał:
    którego nie mogę zidentyfikować (nie jestem specem od elektroniki)

Ale serwis to potrafi i między innymi za to bierze pieniądze.
    anabolo napisał:
    Do Moderatorów - nadmieniam, że laptop jest 100% legalnego pochodzenia

Cieszymy się, że kolega nas o tym zapewnia, ale.... wie kolega jak jest.
    anabolo napisał:
    po prostu dzieci się bawiły laptopem... i założyły hasło

Bardzo mądre ma kolega dzieci. Gratuluję. A może sobie przypomną?
    anabolo napisał:
    nadmieniam też, że przeczytałem regulamin o hasłach

Chyba niezbyt dokładnie albo bez zrozumienia.
    anabolo napisał:
    więc nie zakładałem nowego wątku)

A jaki to ma związek z hasłami?

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie HP Compaq nc6120 pojawia się zabezpieczenie hasłem BIOS, które uniemożliwia dostęp do systemu i samego BIOS-u. Nie istnieje uniwersalne hasło do tego modelu. Resetowanie BIOS-u w laptopach różni się od komputerów stacjonarnych ze względu na specjalistyczne układy zabezpieczające i szyfrowanie. Standardowe metody, takie jak wyjęcie baterii podtrzymującej CMOS lub manipulacja zworkami, często nie działają lub są niemożliwe do zastosowania. Usługa profesjonalnego resetu hasła BIOS w serwisie HP jest płatna (około 100-170 zł) i obejmuje również weryfikację legalności urządzenia. Próby samodzielnego resetu mogą wymagać odlutowania elementów lub specjalistycznej wiedzy elektronicznej. W niektórych przypadkach najprostszym rozwiązaniem jest skontaktowanie się z poprzednim właścicielem w celu uzyskania hasła.
REKLAMA