logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drugi komputer do sieci, aby był niewidoczny dla innych?

its 22 Kwi 2003 22:17 2712 12
REKLAMA
  • #1 194997
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam.
    Jak podłączyć drugi komputer do sieci, tak aby nie była on rozpoznawalny przez innych użytkowników?? :cry:
    ps. mam 2 kompy w domu z tego 1 jest w sieci.
  • REKLAMA
  • #2 195015
    kostoch
    Poziom 12  
    Najprosciej zrobic to tak drugi komp podlaczyc do huba badz swicha i udostepnic go na haslo tylko ze wtedy bedzie widoczny dla wszystkich na otoczeniu, ale nie wejda do niego bez podania hasla, albo ustawic na obu kompach taka sama grupe robocza ale rozniaca sie od grup wystepujacych w sieci wtedy kompy nie beda widoczne dla innych, a bedziesz mial internet. Ale nadal komp bedzie widoczny ale tylko wted gdy go ktos spinguje, lub ustawi ta sama grupe robocza.

Pozdrawiam Kostoch:)
  • REKLAMA
  • #3 195021
    Juni[]r
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Sprawa dosc prosta. Mam to samo w domu :P Jesli posiadasz WinXP to bedzie raz dwa. Potrzebujesz w sumie 3 sieciowki, jedna w kompie ktory bedzie maskowany, i dwie w kompie ktory ma normalnie neta. Komp widoczny na sieci. Do jednej siecowki podpinasz kabel z sieci i ustawiasz tak jak powinno byc ustawione. Na tym połączeniu dajesz wlaściwości i szukasz udostepniania łacza. druga siecowka w tym kompie powinna być połaczona z druga sieciowka poprzez kabel skrętke, zaciśniętą na crosa (niestety ustawien kabli juz nie pamietam). Połaczenie pomiedzy komputerami moze zostac na pozyskiwanie automatyczne IP (ja tak mam bynajmniej w XP) Woindowsy powinny bezproblemowo sie porozumiec ze sobą. Jak by co to postaram sie ewentualnie odpowiedziec na twoje pytania.
  • #4 195056
    kostoch
    Poziom 12  
    zgadzam sie z Juni[]rem, tylko to jest wydatek rzedu 70zl, ale dobry sposob tak jak mowi, jak polacysz juz kompy to w ustawieniach sieciowych wejdz w zaawansowane i uzyskaj IP automatycznie lub ustaw recznie np. IP 10.0.0.12 maska 255.255.255.0 a w drugim kompie zrub to samo tylko zmien IP na 10.0.0.15 i po klopocie, ale najlepiej ustaw na automatyczne uzyskiwanie.

Pozdrawiam Kostoch:)
  • #5 195087
    lukier
    Poziom 12  
    ja tez mialem podobny problem, myśle ze rozwiazałem to w dosyc
    elegancki sposób, mianowicie:

dostałem od znajomych
    IBM 486SX 33, 16MB Simm, 2x 3com isa (sieciowki), 80 MB Hdd
    kupilem Huba 5Port (ok 100zl) , na poczatku nie mialem twardziela
    w routerku to całośc załatwiał linux z dyskietki (FreeSCO), teraz na
    tym 80MB mam zainstalowany Slackware 4.0 (kłopotliwa konfiguracja
    systemu ale działa juz 3mc niezawodnie). Do jednej sieciowki wchodzi
    net od prvidera, z drugiej wychodzi na HUBa i ztamtąd na moj wlasciwy
    komp (gdzie do tego czasu tylko wchodził inet) oraz komp mojej siostry
    na linuxiku zainstalowałem ipchains (jak masz nowszy to wez iptables), serwer FTP (ale nie do publicznego uzytku ze wzgledu na ilosc miejsca na hdd), telnet do administrowania,serwer DHCP i kilka drobnych programikow, wszystko
    zajmuje gdzies 65 MB po instalacji

pozdrawiam

PS. Ostatnio rozwiazałem podobny problem u kuzyna który chciał
    miec net w laptopie tak jak Ci koledzy proponuja, w stacjonarnym 2
    sieciowki, jedna do łacza, druga kablem krossowanym (jak nie masz huba) do laptopa a w win xp (stacjonarny) skonfigurowane udostepnianie
    połaczenia internetowego, wadą tego rozwiazania jest fakt iz winxp
    musi byc wlaczony aby na lapciaku był net
  • #6 196057
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    DZIĘKI WSZYSTKIM ZA PORADY!! BĘDZIEMY DZIAŁAĆ
    POZDROWIENIA
  • REKLAMA
  • #8 196375
    Zibers
    Poziom 14  
    Niedługo będę miał drugiego kompa i też jestem tym zainteresowany, więc mam pytanko. Czy można drugi połączyć przez USB i też żeby nie był widoczny? Było by taniej :)
  • #9 196579
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Na pewno sie da przez USB ale nie bedzie to taniej. Kabel USB-net (to jest co innego niz tanszy kabel USB link ) kosztuje kolo 100zl, taniej wychodzi kupienie 2xkart sieciowej i kabla (ja kupilem PCMCIA 10/100 + 3com na IZA za 5 zl i w sumie zaplacilem kolo 80zl za 10 razy wieksza szybkosc)
    A to czy komputer bedzie widoczny w sieci czy nie to tez po trochu kwestia konfiguracji softu.
  • REKLAMA
  • #10 196662
    Zibers
    Poziom 14  
    Drogi ten kabel. Współczesne kompy nie posiadają ISA, a na PCI nówki kosztują gdzieś około 50 zetów (?)
  • #11 196722
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Zibers napisał:
    Drogi ten kabel. Współczesne kompy nie posiadają ISA, a na PCI nówki kosztują gdzieś około 50 zetów (?)
    Nie wiem gdzie Ty karty kupujesz ale w sklepie można dostać 10/100 za 29zł a na giełdzie lub allegro nowy sprzęt jeszcze taniej.
  • #12 197103
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    No i wlasnie dlatego zaniedlugo moze zabiore sie za mostek PCI --> ISA po prostu sprzet tanszy hihi ;) Za pare zlotych mozna miec niezle wypoasiony sprzet do warsztatowych zastosowan. Ni i nie ma strachu ze jak sie cos spali to kosztuje pare stow.
    A co do kart to ja kupilem PLANETA 10/100 nowego za 30zl
  • #13 200054
    Pschemek
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    możesz połączyć tesz dwa kompy kablem "null" przez porty drukarki; ale proponowałbym bardziej metode Juni[]ra , u mnie tak działa bez zastrzeżeń i to na różnych systemach

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia drugiego komputera do sieci domowej tak, aby był niewidoczny dla innych użytkowników. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie drugiego komputera do huba lub switcha z zabezpieczeniem hasłem, co uniemożliwia dostęp, choć komputer pozostaje widoczny w sieci. Inna metoda to ustawienie różnych grup roboczych na komputerach, co ogranicza widoczność. W systemie Windows XP sugerowano użycie trzech kart sieciowych w komputerze maskowanym: jedna do internetu, dwie do połączenia z drugim komputerem kablem skrętkowym (cross-over), z automatycznym lub ręcznym ustawieniem adresów IP (np. 10.0.0.12 i 10.0.0.15 z maską 255.255.255.0). Alternatywnie można połączyć komputery kablem null-modem przez porty drukarki, choć metoda ta jest mniej popularna. Poruszono także temat połączenia przez USB, które jest możliwe, ale droższe niż standardowe karty sieciowe. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zakupu tanich kart sieciowych 10/100 Mbps oraz użycia huba 5-portowego. Jeden z uczestników opisał bardziej zaawansowaną konfigurację z wykorzystaniem starszego sprzętu IBM 486SX, systemu Linux (Slackware 4.0) i narzędzi ipchains/iptables do zarządzania ruchem sieciowym i ukrywania komputera. Podsumowując, kluczowe jest odpowiednie skonfigurowanie sprzętu i oprogramowania sieciowego, aby drugi komputer miał dostęp do internetu, ale był niewidoczny lub niedostępny dla innych użytkowników w sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA