logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża LG nie czyta płyt - komunikat no disc, płyta się nie kręci

lukaszluk 05 Sty 2006 12:17 5112 8
REKLAMA
  • #1 2148505
    lukaszluk
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Witam
    Mam problem. otóż wieża mojej dziewczyny od jakiegoś czasu nie chce wogóle znaleść płyty a jest w kieszeni. włączam i wyskakuje komunikat "no disc". Wcześniej jeszcze działała ale zatrzymywała się na niektórych kawałkach i stop a nieraz nie mogła przeskoczyć do innego utworku. Więc przeczyściałem soczewkę lasera delikatnie denatyrater i nie pomogło i teraz wogóle nie kręci.
    co jest przyczyną nie czytania płyt??
    a jak wkładam płytkę to ona wogóle nie kręci się jakby jej wogóle tam nie było
  • REKLAMA
  • #2 2148513
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    LASERA NIE CZYŚCI SIĘ DENATURATEM, SPIRYTUSEM, BENZYNĄ ITP!
    Laser jest już niestety do wymiany!
    Gdybyś wyczyścił na sucho to by ruszył.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2148521
    lukaszluk
    Poziom 15  
    Ale wyczyściłem tylko soczewkę od góry - same szkiełko
  • #4 2148528
    rambler_
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    No jak są plastikowe soczewki (a takie są przeważnie) to ponoć się nie czyści spirytem tylko chyba (proszę mnie poprawić jak się mylę) izopropanolem. Ja tam się nie znam :-), ale zawsze czyściłem spirytem i dłuuuuuuugo później jeszcze te napędy działały (różne). Widać mam szczęście :-).

Pozdrawiam, Robs.
  • REKLAMA
  • #5 2148531
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    To może jest tylko zalany.
    Czyści się specjalnym płynem. Zmyłeś specjalną powłokę na soczewce.
    To tyle, muszę narazie kończyć.
    Pozdrawiam.
  • #6 2148538
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    no niestety to mogło załatwić soczewkę (zmętnienie).
    Można jeszcze spróbować poprawić izo-propylowym (propanol) może to tylko kwestia pozostawionego osadu
  • REKLAMA
  • #7 2149495
    PAWEL 2004
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Wymień laser , a nie doktoryzuj sie nad tematem Soczewke czysci sie propanolem.Prawdopodobnie masz laser KSS213, koszt takiegfo lasera sięga 20PLN
  • #8 2166152
    lukaszluk
    Poziom 15  
    A gdzie taki laser mogę kupić??
    Laser to KSS213VS
  • #9 2166728
    PAWEL 2004
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Możesz zastosować KSS213C - róznica jest tylko w tym .ze twój kss jest kolru niebieskiego i ma zasłąnkę przeciw pyłowa.Możęsz smiało założyć KSS213C.Mozesz zakupić praktycznie w kazdym sklepie z podzespołami.np:
    www.cybor-tech.com.pl

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wieżą LG polega na tym, że urządzenie wyświetla komunikat "no disc" i nie obraca płyty, co wskazuje na uszkodzenie lasera odczytującego płyty. Próba czyszczenia soczewki lasera denaturatem lub spirytusem mogła uszkodzić powłokę soczewki, powodując zmętnienie i brak odczytu. Zaleca się czyszczenie soczewki izopropanolem, jednak w przypadku uszkodzenia lasera konieczna jest jego wymiana. W modelu wieży prawdopodobnie zastosowano laser KSS213 lub KSS213VS. Można go zastąpić modelem KSS213C, który różni się kolorem i obecnością osłony przeciwpyłowej. Części te są dostępne w sklepach z podzespołami elektronicznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA