logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OTF Color 445 - Wypalona dziura w płycie głównej, schemat i diagnoza TV

LelokPL 05 Sty 2006 21:13 1086 7
REKLAMA
  • #1 2150252
    LelokPL
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam mam problem z telewizorem o nazwie OTF i typie COLOR 445 nie wiem co to jest za TV,ten TV wyciągnołem z piwnicy od siebie lezy tam juz jakiś czas przyczyna jego uszkodzenia była taka ze pewnego ranka jak TV został włączony i zaczeło sie coś palic po rozebraniu TV okazało sie ze jest dziura w płycie głównej w miejscu gdzie przychodza kabole od od cewek kineskopu nie wiem jak maja te przewody być podpięte bo nie mam schwnatu a upaliło ścieżki,okazało sie jeszce ze uszkodzony był BU508DF w układzie Hota,wymieniłem jeszce przetwornice napięcia w zasilaczu TDA 4605-3 prosze o pomoc wzglandem tego Tv

wiec tak potrzebuje schemat i małą diagnoze z waszej strony jezeli bendzie potrzebne wiecej informacji to podam.

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #2 2150335
    omegatv
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Schema maš na www.kacha.cz/schema-tv.html tam ho možeš sciagnuc.
  • REKLAMA
  • #3 2150475
    LelokPL
    Poziom 15  
    witam ponownie mam mały problem w tym TV był włozony jako VT401 tranzystor BU508DF mówie odrazu ze mugł byc wkładany przez mojego tate ale jezeli na schemacie jest BU508AF co moze sie stać jeżeli włoże BU508DF prosze o odpowiedz

z gory dzięki

pozdro all
  • REKLAMA
  • #4 2150501
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3354
    LelokPL napisał:
    ......... co moze sie stać jeżeli włoże BU508DF

nic :D
  • REKLAMA
  • #5 2150618
    LelokPL
    Poziom 15  
    ale z tego co wiem to BU508 jest z diodom nie bendzie to przeszkadzac i jeszce jedno jak sa te przewody od cewek to nie ma roznicy gdzi ktury podłacze znaczy sie cz 1 do 2 czy 2 do 1 :D i jeszce jedno jak tam była ta wtyczka i były 4 wyiscia a szły tylko 2 przewody bo na schemacie tego zbytno nie widze

pozdrawiam
  • #6 2150675
    omegatv
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Konektor cewek 1 do2 + 1do2
  • #7 2151218
    LelokPL
    Poziom 15  
    Witam ponownie sprawa ma sie tak,założyłem tego BU508DF i uruchomiłem Tv słychac tylko takie cichutkie jak by piszczenie dokładniehj tego nie wiem jak określic lampa kineskopu nie żaży i gosu tez zadnego nie ma tylko takie cos jakby syczenie piszczenie,jezeli z tego co napisałem mozecie cos wywnioskowac to pomóżcie

Z góry dzieki

pozdro all
  • #8 2151263
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    Schemat już masz to wypadałoby coś pomierzyć.
    TV pewnie niepierwszej młodości więc pewnie elektrolity należałoby wymienić, uruchomić przetwornicę na żarówce, potem HOTa itd.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora OTF COLOR 445, który po włączeniu zaczął się palić, powodując wypalenie ścieżek na płycie głównej w okolicy kabli od cewek kineskopu. Uszkodzony został tranzystor BU508DF w układzie HOT oraz przetwornica napięcia zasilacza oparta na układzie TDA4605-3, którą wymieniono. Pojawiły się wątpliwości dotyczące zamiany tranzystora BU508AF na BU508DF – odpowiedź wskazuje, że nie powinno to powodować problemów, mimo że BU508DF ma wbudowaną diodę. Kwestia podłączenia przewodów od cewek kineskopu została wyjaśniona – konektor cewek powinien być połączony 1 do 2 oraz 1 do 2. Po wymianie tranzystora BU508DF telewizor uruchamia się, ale słychać ciche piszczenie, a lampa kineskopu nie świeci. Zalecane jest wykonanie pomiarów, wymiana elektrolitów oraz uruchomienie przetwornicy na żarówce, a następnie sprawdzenie układu HOT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA