logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przypisać klawisz skrótu do przycisku w Visual Basic?

romantv 05 Sty 2006 22:19 936 2
REKLAMA
  • #1 2150584
    romantv
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Proszę o pomoc.
    Napisałem program w VB, używam w nim przyciski. Jak muszką klikam jest ok, ale jak można użyć klawisza skrutu zamiast klikac myszą.?
    Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2150617
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Witam.
    Klikasz na danym przycisku. Po prawej stronie w częsci - o ile dobrze pamiętam (nie mam w tej chwili dostępu do VB) - Properties (tam gdzie ustalasz nazwę itp) powinno być pole Shortcut - tam ustawiasz skrót, możesz też w części Caption (w NET w Text) przed daną literą dajesz znak & i masz dostęp do tego przycisku przez ALT + litera po tym znaku czyli np. &Zamknij - przycisk ma podświetloną literę Z i dostęp do przycisku masz przy pomocy ALT+Z. Możesz również sprawdzać czy naciśnięto jakiś przycisk przez KeyDown, KeyUp, KeyPressed (tak mi się wydaje że to takie polecenia). Przejrzyj forum - powinieneś znaleść więcej informacji.
    Pozdrawiam.
  • #3 2152703
    romantv
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Dzieki za checi:)
    Posiadam program Visual Basic 6.0
    Jak możesz to prosze Cie o przyklad bo coś żle robie :(

PS. W menu wiem jak to zrobic! Interesyje mnie tylko o przypisanie CommandButton klawisz skrutu. Najlepiej bez Dodatkowego przycisku (ALT , Ctrl, Shift) Było by super.
    Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

A jeszcze :
    brak czegos takiego :
    "Shortcut - tam ustawiasz skrót, możesz też w części Caption (w NET w Text) "
REKLAMA