logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6610i brak podświetlenia, przy ładowaniu grzeje się

antares 05 Sty 2006 23:31 1863 7
REKLAMA
  • #1 2150972
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam

Mam problem z tą Nokią. tel niby działa, wyświetlacz itp, natomiast nie ma podświetlenia klawiatury i wyświeltacza. Po podłaczeniu ładowarki coś się mocno grzeje w telefonie. Sprawdziłem napięcie po podłaczeniu ładowarki na złączu baterii i wynosi zaledwie 0.45v. Po odłaczeniu płytki wyświetlacza napięcie jest normalne na tych stykach. Baterie rozładowuje praktycznie do zera. Włozyłem baterie od innej nokii i telefon działał, ledwo co widać było na wyświetlaczu, ale wydaje mi sie, że wskaźnik ładowania pokazywał ładowanie, ale strasznie sie nagrzewał.

Diody sprawdzałem miernikiem, świecą

Proszę o porady
  • REKLAMA
  • #2 2151090
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    jaki element się grzeje...jeśli po odłączeniu LCD wszystko wraca do normy to wymień wyświetlacz lub zobacz sam LCD czy nie ma tam zwarć na taśmie.Połaczenia w LCD ..załacznik
    Załączniki:
    • 6610lcd+led.rar (49.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2151191
    antares
    Poziom 17  
    rozebrałem telefon, reanimowałem baterię, bo była do zera wyładowana i co zauważyłem. Ładowałem ją z wyciągnietą płyta wyświetlacza, po włożeniu płyty i baterii mocno grzała sie dioda z lewej strony w środkowym rzędzie. Miernikiem sprawdzałem i świeci normalnie, wszystkie zresztą. Nie wiem jeszcze gdzie sa te od wyswietlacza i nie moge ich sprawdzic, jeszcze nie rozbierałem dalej.

sorki juz wiem gdzie są ściągnąłem pliczek

Dodano po 42 [minuty]:

ok, zrobiłem taką operację, wyjąłem wyświeltacz z ramki, przyłozyłem samą ramkę z klawiaturą i po właczeniu diody od klawiatury zapalaja się, czyli wypadało by na wyświeltacz, hmmmm, badź diody wyświetlacza, bo sam wyświeltacz działał wcześniej. Według tego rysunku na oznaczonych pinach podpiołem miernik, by sprawdzić diody, ale nic nie wskazywało, nawet sie nie zapalały. Diody uszkodzone?, da sie wymienic, czy gra nie warta świeczki? a może to nie diody, tylko cos w ukladzie wyświetlacza samego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2151275
    ftb
    Poziom 35  
    nie gdybaj tylko sprawdz masz przecież co potrzeba.Zmierz połaczenia ,wylutuj ew diodę-wystarczy jedną...może zwarcie robi conektor...niewiem nikt zdalnie Ci nie powie.
  • #5 2151319
    antares
    Poziom 17  
    Wszystko ładnie, pięknie, ale tych diód przy wyświetlaczu, to raczej nie sprawdzę, każdej z osobna. Sprawdzałem, jak juz wcześniej pisałem na gnieździe wyświetlacza na dwóch pierwszych pinach wg rysunku te diody i nic nie wykazało, diody nie swieciły i zwacia tez nie wykazało. Nie mogę sie dobrać do elektroniki, gdyż u mnie nie wyglada tak ładnie, jak na zdjęciu. Bym musiał chyba zepsuc wyświetlacz, bo mam to wszystko wewnątrz, nie na zewnątrz :cry:

Co do reszty, to działa bez tego wyświetlacza, telefon załacza sie, z włozoną kartą również słychac tą melodie powitalną i podświetlenie klawiatury działa.

Wyświetlacza nie mam innego, by sprawdzić, na allegro jest troche tego, ale o co chodzi z tymi niebieskimi, co ludzie tu maja problemy i potem trzeba soft zmieniać. Na co trzeba zwrócic uwagę przy kupnie?
  • REKLAMA
  • #6 2151838
    antares
    Poziom 17  
    widzę, że jesteś expertem od telefonów :-). Dziwna sprawa z telefonem, może faktycznie, gdzieś sie robiło zwarcie w module wyświetlacza. Wyobraź sobie, że po tych zabiegach manewrowania wyświetlaczem i całym telefonem zresztą, rano składam, by pokazać koledze w czym rzecz, żebyśmy sie wymienili wyświetlaczami, bym mógł sprawdzić, zanim dokonam zakupu, że to właśnie on poszedł i o dziwo podpinam bez ramki wyświetlacz i coś błysnęło. Wyświetlacz działał, lecz bez podświetlenia. Zmontowałem całość w ramkę klawiatury i o dziwo wszystko zaczęło działać jak należy, podświetlenie klawiatury i wyświetlacza. Może coś było zabrudzone, nie wiem, teraz jest ok.
    Dzieki
  • #7 2226216
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    no dobrze a jak w podobnej w sumie 6610 brak czegos takiego i nie jest to wina zabrudzenia i lcd to gdzie szukac ewentulanej usterki...bo jakos nie posiadam serwisówki do niej...a moze juz ktos spotkał sie z tym??

pozdrawiam leon.
  • #8 2232142
    ftb
    Poziom 35  
    leon.euro...opisz dokładniej o co chodzi a właściwie co nie chodzi

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6610i, który działa, ale nie ma podświetlenia klawiatury i wyświetlacza. Po podłączeniu ładowarki telefon mocno się nagrzewa, a napięcie na złączu baterii wynosi tylko 0,45 V. Po odłączeniu płytki wyświetlacza napięcie wraca do normy. Bateria była całkowicie rozładowana, a po reanimacji i wymianie na baterię z innego telefonu Nokia, urządzenie działało, lecz wyświetlacz był słabo widoczny, a telefon nadal się nagrzewał. Diody podświetlenia sprawdzono miernikiem i świecą. Podejrzewa się zwarcie lub uszkodzenie w module wyświetlacza, zwłaszcza w taśmie lub samych diodach podświetlenia. Po rozebraniu i testach okazało się, że podświetlenie działa po wyjęciu wyświetlacza z ramki i ponownym złożeniu, co sugeruje możliwe zabrudzenie lub luźne połączenie. Zalecane jest sprawdzenie połączeń, ewentualna wymiana diod lub całego modułu wyświetlacza. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o problemach z wyświetlaczami typu "niebieskiego" i konieczności zmiany oprogramowania (softu) przy ich wymianie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA