logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacz 300W 4Ω do kolumn 400W 4Ω lub 8Ω?

Ryksza 06 Sty 2006 19:10 855 4
REKLAMA
  • #1 2153317
    Ryksza
    Poziom 2  
    Witam ! Mam takie pytanie . Mam wzmacniacz 300 watt min. 4 ohm i 2 kolumny 400 watt ale nie wiem czy maja 8 czy 4 ohm . Jak to dobrze podłączyć żeby wzmacniacz dawał pełną moc i nic sie nie spaliło ? proszę o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2153383
    ROBERTMAL
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Jak podłączysz kolumny 4 lub 8 om do tego wzmacniacza to nic się nie stanie. 4 om będą grały z mocą znam. taką jaką ma wzmacniacz. 8 om będą grały ciszej i nic tu nie zrobisz. Można zmierzyś rezystancję miernikiem nawet takim za kilkanaście zł. Więc sprawdź, może pożycz od sąsiada miernik .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2153399
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    problem jest bardzo prosty do rozwiazania :) jak piszesz twuj wzmacniacz jest 4 om 300 wat ale waty nie maja w tej chwili znaczenia wazne sa przedewszystkim omy ! podłaczyc je mozesz dowolnie , no chyba ze masz tylko jedno wejscie we wzmacniaczu ale to tez nie jest problem bo wtedy kolumny podłaczasz równolegle i po problemie , a jesli chcesz sie dowiedziec ile twoja jedna kolumna ma omów to wystarczy najprostrzy miernik albo cyfrowy albo wskaznikowy i mierzysz , to ze kolumna ma 100 wat wiecej to nie ma wpływu na to czy uszkodzisz wzmacniacz , poprostu nie wykorzystasz pełnej mocy głosników na tym wzmacniaczu pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 2153424
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Nie do końca możesz byle jak podłączyć kolumny do wzmacniacza , jak piszesz wzmak może być obciążony minimum 4 ohmy , jeśli te kolumny co masz mają po 4 ohmy a połączysz je równolegle to wyjdzie 2 ohmy i możesz uszkodzić wzmacniacz , bez stresu możesz je pdłączyć szeregowo ale lepiej je zmierz omomierzem.
    Pozdrawiam
  • #5 2154272
    Ryksza
    Poziom 2  
    dzięki ! wzmacniacz ma jedno wejscie wiec podlącze rownolegle a omy sie tez zmierzy przy okazji . wielkie dzieki
REKLAMA