logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta sieciowa - kabel odłączony po połączeniu z internetem, co robić?

mateuszkiek 07 Sty 2006 09:56 2394 10
  • #1 2154905
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Chwile po połączeniu z netem [sieć 5minut] sygnalizuje - kabel sieciowy jest odłączony.
    Dioda na karcie świeci się jenostajnym kolorem i żadnej reakcji.
    Problem pojawia się od 3 dni, co zrobić.
    Kupić inną karte ?

Cytat:
    Właściwości karty sieciowej
    Karta sieciowa Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
    Typ interfejsu Ethernet
    Adres sprzętowy karty 00-A0-CC-C0-DD-22
    Nazwa połączenia Połączenie lokalne
    Szybkość połączenia 100 Mbps
    MTU 1500 bajtów
    Dzierżawa uzyskana protokołu DHCP 2006-01-07 09:49:34
    Dzierżawa DHCP wygasa 2006-01-08 09:49:34
    Bajtów odebranych 932277 (910.4 KB) - 787 bajtów/sek
    Bajtów wysłanych 162794 (159.0 KB) - 45 bajtów/sek

Adres karty sieciowej
    Adres IP / Maska podsieci 156.17.234.204 / 255.255.254.0
    Brama 156.17.235.254
    DHCP 156.17.229.226
    WINS 156.17.229.226
    WINS 156.17.229.228
    DNS 156.17.230.2
    DNS 156.17.5.2

Producent karty sieciowej
    Nazwa firmy Realtek Semiconductor Corp.
    Informacje o produkcie http://www.realtek.com.tw/products/products1-1.aspx?lineid=1
    Uaktualnienie sterowników http://www.realtek.com.tw/downloads/downloads1-1.aspx?lineid=1

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 2154936
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Na początek sprawdź przewód. Testowo podłącz inny, albo zarób jeszcze raz wtyczki.
  • #3 2155131
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Przez 3 miesiące na tym kablu wszystko dobrze działało. Teraz co kilka minut net się wywala i dostęp do sieci. Kabel jest na 100% bobry i nie uszkodzony.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 2155198
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    mateuszkiek napisał:
    Przez 3 miesiące na tym kablu wszystko dobrze działało. Teraz co kilka minut net się wywala i dostęp do sieci. Kabel jest na 100% bobry i nie uszkodzony.

Pozdrawiam.

100% pewności nie będziesz miał dopóki nie sprawdzisz doświadczalnie.
    Zamień kabel na inny lub podłącz inny komputer, który na pewno działa.
  • Pomocny post
    #5 2155286
    harley83
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Kartę sieciową łączysz ze switch'em czy innym komputerem??
    Miałem podobny problem w akademiku. Problemem było gniazdo w ścianie.
  • Pomocny post
    #6 2161540
    orzyl
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    najlepiej sprawdz ten kabel pomiedzy innymi komuperami ktore napewno dzialaja na innym kablu. pozniej doszuku jsie porblemow w czyms innym
  • Pomocny post
    #7 2161963
    ziutostar
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jak długi jest ten kabel i czy jest on narazony na jakies uszkodzenia mechaniczne tzn czy ktoś po nim chodzi albo go przekłada bo jak nie to kabel powinien być dobry powodem moze być to ze twój komp jest zasilany z np fazy t a ten drugi z fazy np S wtedy moze nastąpic róznica napięć i taki impuls łatwo moze uszkodzic karte .są gotowe urządzenia które eliminuja takie przypadki lecz są drogi najtańsze są od 100 zł w góre ale na necie sa schematy takich urzadzeń i własny koszt takiego urządzonka to ok 30 zł .takich urządzonek musi być 2 jedno przy twojej karcie drugie prz 2 kompie lub hubie lub switchu
  • Pomocny post
    #8 2161979
    orzyl
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    no i czy ten kabelek jesli jest dlugi nie biegnie przypadkiem przy jakimś żródle wysokiego napięcia, albo przy jakiś urządzeniach które mogłyby wywołać zakłócenia
  • Pomocny post
    #9 2162186
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam ,byc może mój przypadek nie ma nic wspólnego z twoim problemem,jednak go opiszę.Mianowicie,też korzystam z tej samej karty,podłączony mam do niej zewntetrzny modem z kablówki,jakiś czas temu zacząłem tracić połączenie tak jak w twoim przypadku,(korzystam z p2p więc dla mnie to ważne aby ciągłość połączenia była zachowana.Podstawiłem kabelek(pomimo że nie był ruszany ani też nigdy odłączany-niestety było to samo)(acha-dzwoniłem też do kablówki,z lekkim op...-jednak sprawdzali i jest ok z ich strony) Przestawiałem kartę sieciową w slotach,-też nic nie dało.W końcu postanowiłem podłączyć zewnętrzny modem przez USB(ma taka możliwość,wyciągnęłem sieciówkę i tak zrobiłem.Było OK ,jakieś 40 - 50 minut,Pomimo wskazań led modemu (o prawidowości połaczenia)System zgubił modem:(,po prostu nie widział sprzętu:(,pomagało wyciągnięcie usb i ponowne podłączenie.Tym razem to już się wk../.... niemiłosiernie.rozebrałem całego złoma(czytaj jednostkę) na części,i znalazłem dwa lekko wydmuchane kądziory na płycie głównej(2400/10v),wymieniłem je,złożyłem całość,p[odłączyłem modem przez ponownie zainstal;owaną sieciówkę i co?? Jest dobrze od jakiegoś tygodnia-komputer jest załączony 24h na dobę,brak przerwań w połączeniach.
    Być może u ciebie też problem siedzi w prawidłowości filtracji napięć zasilających,warto sprawdzić
    Pozdrawiam.
  • #10 2163443
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Nie wiem co się stało karta zaczęła działać poprawnie.
    Jest nadal na tym samym przewodzie i tym samym gniazdku.

Usunętłem z kompa starą karte TV FlyVideo2000.
    Jak sprawdzić czy ta karta była przyczyną problemu?

Podrawiam.
  • Pomocny post
    #11 2164035
    ziutostar
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    A jak miałes karte w slocie sprawdzałes czy nie powoduje jakis konfliktów sprzetowych w menadzerze urzadzeń konfliktów zwiazanych z przerwaniami czy zakresem pamieci

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty sieciowej, która po chwili połączenia z internetem sygnalizuje odłączenie kabla sieciowego, mimo że dioda świeci się jednolitym kolorem. Użytkownik potwierdza, że kabel jest sprawny i nieuszkodzony, a problem pojawił się nagle po kilku miesiącach poprawnej pracy. W odpowiedziach zalecano testowanie kabla na innym komputerze lub zamianę kabla, aby wykluczyć uszkodzenie przewodu lub gniazda sieciowego, które może być przyczyną problemu. Sugerowano również sprawdzenie, czy kabel nie jest narażony na zakłócenia elektromagnetyczne lub uszkodzenia mechaniczne oraz czy komputer i urządzenia sieciowe są zasilane z tej samej fazy, co może powodować różnice napięć i uszkodzenia karty. Jeden z użytkowników opisał podobny problem, który rozwiązał po usunięciu starej karty TV FlyVideo2000, co mogło powodować konflikty sprzętowe w menadżerze urządzeń, zwłaszcza związane z przerwaniami i zakresem pamięci. Po usunięciu tej karty problem zniknął, a karta sieciowa zaczęła działać poprawnie na tym samym kablu i gniazdku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA