logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor Siesta 3A M459TS - Dźwięk z tunera TV na AV, szumy w głośnikach

Omus 07 Sty 2006 20:55 3629 5
REKLAMA
  • #1 2157159
    Omus
    Poziom 14  
    Dałem, topik do "początkujących serwisantów" ale nikt nie znał odpowiedzi więc przenosze tu:

Na początek zaznaczyć chciałbym że na elektronice znam się tylko w bardzo podstawowym stopniu...

Mam telewizor Unimor "Fiesta 3A" M459TS
    Tuner TV działa bez zarzutów, niestety po przełączeniu na AV, w głośnikach słychac nadal dźwięk z ostatnio wybranego kanału TV. NA poczatku było to tylko drobne przebijanie, z czasem jednak, dźwięk na AV zniknął totalnie a w jego miejsce pojawił się dźwięk z tunera TV.
    Oprucz tego dźwięk w TV szumi (tzn. jest normalny dźwięk + szumy, o dziwo są jednak 3 może 4 ustawienia głośności w których szum się gubi i dźwięk jest czysty, wystarczy jednak podgłośnić lub sciszyć o kreseczke i szum znów sie pojawia)
    Prosze doświadczonych serwisantów o diagnoze na podstawie objawów, oraz ewentualną wycene naprawy... Czy domorosły elekteonik przy odrobinie cierpliwości mógłby zrobic to sam??? (jeśli tak to jak?... prosze o pomoc)
    z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi Smile
    Pozdrawiam serdecznie Smile

Zapomniałem jeszcze dodać że dzieje sie to co w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic26117.html

oraz nie załacza się czasami, tzn. trzeba kilka razy właczyc żaby "zaskoczył"...

Pomoże mi ktos?...

Poprawiono tytuł (nie było modelu Fiesta z Unimoru...).
    am
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2157258
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Lokalizację usterki trzeba zacząć od modułu fonii,taki pionowy z lewj strony głowicy.Jest tam układ tda 6610 lub 6612 .Od niego trzeba zacząć.
  • REKLAMA
  • #3 2159577
    Omus
    Poziom 14  
    zabieram się za poszukiwanie chipu i mam jeszcze pytanie... czy jest jakis sposób by wylutować cos takiego jak ma się tylko zwykłą lutownice (prosze o opis techniki wylutowywania takich chipów)
    Oprócz tego jest jeszcze mały problem z obrazem, a mianowicie jest przesunięty troche do góry tak ze na dole jest mały czarny pasek a góre troche obcina... mozna cos takiego kalibrowac jakimś potencjometrem w srodku???
    Załączniki:
    • Unimor Siesta 3A M459TS - Dźwięk z tunera TV na AV, szumy w głośnikach Unimor M459TS Siesta3A -obraz.JPG (26.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unimor Siesta 3A M459TS - Dźwięk z tunera TV na AV, szumy w głośnikach Unimor M459TS Siesta3A -5.JPG (15.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2160500
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Witam!
    Do centrowania obrazu w pionie służy PR-ek (rezystor nastawny) - środkowa czarna podkówka znajdująca się przy tylnej ramce chassis blisko trznsformatora WN - jeżeli pion jest zrealizowany na tyrystorze. Oznaczenie schematowe R584. Usterka jest spowodowana na ogół zwiększeniem rezystancji rezystora R585 300k. Ale przy małym przesunięciu doraźnie wystarcza regulacja R584.
    Do lutowania używam lutownicy transformatorowej 65W lub 75/45W, cyna tinol (drut cynowy z topnikiem w środku) o średnicy 0,7 - 1mm, zależnie od potrzeb, konieczna jest jeszcze kalafonia do lutowania - do kupienia w sklepach RTV oraz odsysacz (przyrząd - pompka do odsysania cyny)
    I to jest fundament. Reszta -> to wprawa i dodatki zależnie od potrzeb.
    Mam nadzieję, że masz schemat.
    Pozdrawiam! :idea: :idea:
  • REKLAMA
  • #5 2161103
    Omus
    Poziom 14  
    wszystko co potrzebne do lutowania mam (wszystko co wymieniłeś), chodziło mi raczej o porade jak wylutować chip który na tyle nóżek... nie chce uszkodzić przez przypadek płytki a zanim zagrzeje kilka nóżek to te co przed chwila grzałem juz wystygną :(... Jak robią to doświadczeni elektronicy??? (z wlutowaniem nie powinno być problemu :D )
    Schematu niestety nie mam :(
    Co do rezystorka to jęśli by Ci się jeszcze chciało to załącze kilka zdjęć telewizora i powiedz po prostu na którym z nich i gdzie go widać - zaoszczędzi mi to szukania :)

Pozdrawiam i dziękuje :)

P.s. właśnie wpadłem na to jak to wylutować - przecierz mam pompkę do osysania cyny (ale ze mnie łoś :D) :idea:
    Moderowany przez zdzich42:

kolego! czy to forum poświecone fotografii? Układy scalone identyfikujemy trzymając schemat w reku a nie fotki. Dalej twierdze, że temat powinien byc tam gdzie był (poczatkujacy) aż się dziwie, że z takimi umiejetnościami i wiedzą zabierasz się za swoją "Fieste", no cóż ale osobowość sie też liczy...

Moderowany przez amik9m:

Ponieważ jest nas już dwóch, którzy uważają podobnie, więc przenoszę...

• #6 2162438
    Omus
    Poziom 14  
    od czegos zacząc trzeba, a forum jest chyba właśnie po to by ci bardziej doświadczeni pomagali zielonym... co do tego dlaczego wrzuciłem topik do "TV" to śmiem przypuszczac że bardziej doswiadczeni uzytkownicy mogą nie zagladać do "początkujących", dając topik do "TV" otrzymałem szybko odpowiedź... Mam świadomość że z moja wiedzą, mało kto odważyłby się na grzebanie w działającym TV, ale cierpliwości i zdolności manualnych mi nie brakuje, a jeśli otrzymam pomoc teoretyczną od innych użytkowników to szanse na naprawienie TV są...
    Za zdjęcia przepraszam, ale nie przekroczły dozwolonego rozmiaru więc czułmem, że działam w zgodzie z regulaminem, i mogliście je usunąc po tym jak ktos mi odpowie lub jeśli nikt taki by się nie znalazł, to po tygodniu powiedzmy...
    Pozdrawiam i przepraszm za kłopot :D
REKLAMA