logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co powiecie o tym subwooferze - TONSIL SUBWOOFER ACTIVE 100

krzysieksa 08 Sty 2006 13:35 10955 15
REKLAMA
  • #1 2158977
    krzysieksa
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Czy warto zapłacić za nowy sprzęt 450 zł?

Oto jego parametry:

Moc znamionowa W 40
    Moc max W 80
    Pasmo przenoszenia Hz 35 - 150
    Efektywność dB 94
    Wymiary [W x H x D] mm 350/350/370
    Masa kg 13
    Obudowa compact
    Głośnik niskotonowy mm 250

Jest to obudowa zamknięta.

Czy taka skrzynka da rady nagłośnić pomieszczenie o powierzchni ponad 30 m2 ??

a tak on wygląda: http://www.mediasklep.pl/catalog/images/mix/mix41175.jpg
  • REKLAMA
  • #2 2159195
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Nie patrzac na inne dane tech, ale 40 w znamionowej za 450 zl.....hmmm......w zyciu bym tyle nie dal, oblukaj sprawe na allegro :]
  • #3 2159216
    krystian_28
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    no fakt .... troche drogo. za ta cene poszukaj czegos na allegro. ja kiedys widzialem subwoofer sony (nie pamietam modelu) ale potezny bo: 45x35x30 i kokztowal 150zł
  • REKLAMA
  • #4 2159434
    krzysieksa
    Poziom 11  
    Czyli ten sub jest za słaby ?? 40W to jednak za mało?

Jakiej mocy powinien być subwoofer do amplitunera 5x80W ??

Wydatniejsze niskie tony mają obudowy zamknęte, bass-reflex czy band-pass? Mam tubę pasywną z filtrem dolnoprzepustowym band-pass i ta skrzynka schodzi naprawdę nisko przy rozciągniętych tonach ale jeśli chodzi o szybki i dynamiczny bas nie ma mowy :(
  • REKLAMA
  • #5 2160021
    Perez124
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cze! 40w to zdecydowanie za mało!!! jeśli masz amplituner 5x80w i jest to moc znamionowa to najlepiej żeby moc subwoofera była od 50-100% większa od mocy wzmacniacza. Myśle, że to w zupełności Ci wystarczy. Bass-reflex jest lepszym rozwiązaniem ponieważ dobrze zestrojony głośnik i dobrze wykonana skrzynka pozwala na dynamiczny i niski bass. Co do tego Tonsila to sub dla grzecznych dziewczynek i stanowczo za drogi.
  • REKLAMA
  • #7 2160267
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    50-100% więcej.. pieprzenie..
    pozatym, faktycznie trochę drogo. A z tego co wiem to jesyne co Tonsil zrobił dobrego w tej materii to tuba samochodowa (był taki tylko 1 model ale numerów niepamiętam) pozatym polecił bym jednak obudowy zamknięte, duze, małowydajne, ale kurcze dobrze grają :D
  • #8 2160294
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Znawca nie jestem ale te co znalezles na allegro to tez mi sie nie wydaja rewelacyjne. To znaczy grac bede ladnie, ale chyba wdech w piersiach zapierac nie beda :). Zreszta chyba szukasz suba pasywnego, a nie aktywnego. Jak ci sie spieszy z subwooferem tak szybko, to kup sobie tube samochodowa, Do 500 zl to juz bedziesz mial wypas :D
  • #9 2160354
    krzysieksa
    Poziom 11  
    Szukam suba aktywnego :)

Tuba samochodowa z głośnikiem 4 OHM pod wzmacniacz 8 OHM ..... :D:D:D:D:D

A tak na poważnie - podeślijcie kilka linków niekoniecznie z Allegro z dobrymi (i tanimi) subami aktywnymi.
    Bo ja naprawdę nie wiem co mam wybrać. Gdyby nie Wasze odpowiedzi na mój post zapewne dziś bym kupiłe tego suba Tonsila 40W nominalnej...

Ale pisaliście, że to raczej kicha więc od kupna odstąpiłem i szukam czeoś lepszego :)

Wklejajcie linki lub piszcie które modele danego producenta byście polecili ( 500 zł ) :D
  • #10 2161640
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    A jaką masz resztę kolumn? Może coś do kompletu byśmy dopasowali?
  • #11 2161907
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    krzysieksa napisał:
    Szukam suba aktywnego :)

Tuba samochodowa z głośnikiem 4 OHM pod wzmacniacz 8 OHM ..... :D:D:D:D:D

a czemu nie? skoro ma własny , jak mówisz...
  • #13 2166663
    Jon-X
    Poziom 28  
    No to sub Technicsa do kompletu - z tej samej serii. Amplituner i tak nie ma 5x80W sin przy obciążeniu wszystkich kanałów. Więc nie ma się czego obawiać. Pozdrawiam
  • #14 2170973
    krzysieksa
    Poziom 11  
    Kupiłem nówkę subwoofera Tonsil Aktiv 201. Nominalna 100W max 200W

Od przodu siedzi głośnik 20cm a od spodu promieniuje w stronę podłogi głośnik 25 cm :D

Efekt jest taki, że przy słuchaniu głośnej muzyki z włączonym na max subwooferem podłoga dosłownie faluje a stojący 2 m od subwoofera dość wysoki kwiatek porusza liściami :D

Przy oglądaniu horroru w trybie w trybie 5.1 można się naprawde strasznie wystraszyć :/

Jak narazie przednie zestawy z subwooferem uzupaełniają się wyśmienicie. Gorszej jakości jest dźwięk z centralnego i satelit :(

Ale jeśli się słucha muzyki jazzowej z subwooferem poprostu dźwięk jest idealny, bardzo aksamitny z mięciutkim i delikatnym uderzeniem. Jazzu nie za bardzo lubię ale od dziś już trochę polubiłem :D

Zastanawia mnie tylko jeden przełącznik.
    A mianowicie:

PHASE: MOM i REV

Czyli to jest jakaś faza ??
    Jak to rozumieć??

Czy może mi ktoś to wytłumaczyć? Ustawione mam na MOM
  • #15 2171944
    Jon-X
    Poziom 28  
    Tak, jest to przełącznik odwracania fazy, gdyby sub "gryzł" się z frontami (fale z przodów i suba znosiłyby się), fazę można odwrócić.
  • #16 2611202
    Kris20
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam:)
    Mam pytanie co do suba Tonsil Aktive 200a. Czy wie ktos jakie w nim siedza glosniki i jak sa umieszczone?? Dzieki i pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu subwoofera Tonsil Subwoofer Active 100 o mocy nominalnej 40 W i maksymalnej 80 W za 450 zł. Użytkownicy wskazują, że moc 40 W jest zbyt niska, zwłaszcza do nagłośnienia pomieszczenia powyżej 30 m² oraz do współpracy z amplitunerem 5x80 W. Zalecane jest, aby moc subwoofera była co najmniej równa lub wyższa od mocy wzmacniacza, najlepiej o 50-100%. Konstrukcja obudowy zamkniętej jest mniej efektywna w generowaniu dynamicznego basu niż bass-reflex. Wskazano, że Tonsil w tej kategorii oferuje drogi i słaby produkt, a lepsze efekty można uzyskać z większymi, dobrze wykonanymi obudowami zamkniętymi lub bass-reflex. Pojawiły się propozycje poszukiwania subwooferów aktywnych o nominalnej mocy około 100 W w cenie do 500 zł, jednak znalezienie takich modeli jest trudne. W dyskusji pojawiły się także inne modele, np. Tonsil Aktiv 201 o mocy nominalnej 100 W i maksymalnej 200 W, który według użytkownika zapewnia mocny i dynamiczny bas, z głośnikami 20 cm z przodu i 25 cm promieniującym w stronę podłogi. Omówiono również funkcję przełącznika fazy (PHASE: MOM i REV), który służy do synchronizacji fazowej subwoofera z kolumnami frontowymi, aby uniknąć znoszenia się fal dźwiękowych. W kontekście doboru subwoofera do zestawu Technics (kolumny SB-T200, satelitki SB-S80, centralny SB-C80) zasugerowano subwoofer z tej samej serii dla lepszego dopasowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA