logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać fazy po kolorach w obwodzie 3-fazowym?

krakeen 09 Sty 2006 23:05 23909 6
REKLAMA
  • #1 2164714
    krakeen
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam mam problem, ponieważ chce podłączyć obwód 3-fazowy prosto ze skrzynki rozdzielczej lecz mam nie podpisane fazy o ile wiem ważne jest zachowanie kolejności faz, zamiast oznaczeń są kolory, różowy zielony (chyba) i jeszcze jakiś teraz nie pamiętam, jaki kolor oznacza jaką faze?
    Oprucz tego nie wiem jak mam rozróżnić fazy na kablu skoro jeden jest brązowy a pozostałe 2 są czarne.

Za pomoc dziękuje z góry.
  • REKLAMA
  • #2 2165044
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Możesz powiedzieć do czego potrzebna Ci jest kolejność faz?
    Po kolorach przewodów to nie rozpoznasz.
  • REKLAMA
  • #3 2165112
    grzesiek 28
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Nie jest to ściśle określone. Może to być ważne przy podłączeniu silnika 3-faz. Np nie będzie prawidłowych obrotów. Wtedy musisz zamienić miejscami przewody czarne lub czarny z brązowym. No chyba masz jakieś bardziej skąplikowane urządenie o którym nie napisałeś.
  • #4 2165227
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3392
    Witam
    Zgodność faz wymagana jest koniecznie przy łączeniu równoległym traf energetycznych. Tu szansa trafienia wynosi tylko 16,6 %. W razie pomyłki jest wielkie BUM i siwy dym.
    Przy silnikach wymagany jest tylko kierunek "wirowania" faz, tu szansa trafienia wynosi 50 %. W przypadku nie trafienia, silnik "kręci" w przeciwną stronę od zamierzonego kierunku. Wystarczy zamienić miejscami dwie dowolne fazy i wszystko będzie OK.
    Przy grzałkach trójfaz. kolejność faz nie ma znaczenia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2165898
    krakeen
    Poziom 11  
    Ja mam do podłączenia całkie spory piec elektryczny, a ze szkoły pamiętałem, że kolejność faz musi być zachowana, możliwe że chodziło o silniki.
    Więc nie musze sie martwić o to i podpinam jak leci przewody pod fazy?
  • REKLAMA
  • #6 2165982
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3392
    Witam
    W zasadzie wszystko miałeś wytłumaczone w moim poprzednim poście, ale jeszcze raz dokładniej.
    Dla grzałek tego pieca jest całkowicie obojętne kolejność faz, tzn przy dowolnym podłączeniu faz moc nominalna pieca nie ulegnie zmianie.
    Jeżeli w tym piecu występuje chociaż jeden silnik trójfazowy to musisz fazy podłączyć tylko w sposób taki, aby silnik kręcił lub poruszał coś zgodnie z wymogiem maszyny. Przykładowo wentylator musi kręcić się w ściśle określonym kierunku, a jeżeli po podłączeniu wentylator wydmuchuje zamiast wdmuchiwać to zamieniasz tylko miejscami dwie dowolne fazy.

Jeżeli ten piec posiada tylko silniki jednofazowe to kolejność faz jest całkowicie obojętna.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • piec.jpg (34.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2166656
    krakeen
    Poziom 11  
    OK, wszystko jasne.
    Dzięki za wyjaśnienie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W obwodach trójfazowych kolory przewodów nie są jednoznacznie przypisane do konkretnych faz, dlatego nie można ich rozpoznać wyłącznie na podstawie barwy izolacji. Zachowanie kolejności faz jest istotne przede wszystkim przy podłączaniu silników trójfazowych, gdzie niewłaściwa kolejność może spowodować zmianę kierunku obrotów, co wymaga zamiany miejscami dwóch faz. W przypadku grzałek trójfazowych kolejność faz nie ma znaczenia i można je podłączyć dowolnie bez wpływu na moc nominalną. Przy łączeniu równoległym transformatorów trójfazowych zachowanie kolejności faz jest krytyczne, gdyż pomyłka może prowadzić do poważnych uszkodzeń. W praktyce, jeśli urządzenie zawiera silniki trójfazowe, należy zwrócić uwagę na kierunek ich pracy, natomiast dla urządzeń grzewczych kolejność faz jest obojętna. Kolory przewodów w instalacji mogą być różne (np. brązowy, czarny, różowy, zielony), ale nie stanowią standardowego oznaczenia faz L1, L2, L3.
REKLAMA