logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować i zminimalizować układ kombinacyjny w technice cyfrowej?

ojciec7 10 Sty 2006 12:01 1678 8
REKLAMA
  • #1 2165861
    ojciec7
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam do zrobienia następujący projekt i nie wiem jak się do niego zabrazć może mi ktoś pomóc:

2. Opis projektowanego układu kombinacyjnego (zgodnie z otrzymanym zadaniem)
    a) Opis projektowanego układu z przedstawieniem znaczenia jego wejść oraz wyjść (jak w przykładzie układu sterującego wyłącznikami dołączającymi lub odłączającymi źródła prądowe) – punkt nie jest obowiązkowy.
    b) Postać skrócona zespołu funkcji przełączających opisujących układ.
    c) Tabela prawdy układu
    d) Postaci KPS i KPI zespołu funkcji przełączających.
    3. Minimalizacja zespołu funkcji przełączających
    a) Minimalizacja przy indywidualnym (rozdzielnym) podejściu do każdej z funkcji:
    - minimalizacja metodą tablic Karnaugha,
    - faktoryzacja do postaci o najmniejszym koszcie realizacji
    - unifikacja
    b) Minimalizacja przy wspólnym (całościowym) podejściu do zespołu funkcji:
    - minimalizacja metodą tablic Karnaugha (poprzez wyszukiwanie jak największej liczby wspólnych grup w tablicach Karnaugha),
    - unifikacja
    c) Wybór postaci końcowej (minimalnej ze względu na koszt sprzętowej realizacji – liczby
    układów scalonych z elementami SSI).
    4. Realizacje (schematy połączeń) układowe (na elementach) i sprzętowe (na układach scalonych) postaci końcowej z punktu 3c (z wykorzystaniem elementów SSI).
    5. Projekt oraz realizacje układowe i sprzętowe zespołu funkcji przełączających opisujących projektowany układ (z wykorzystaniem bloków MSI)
    a) realizacje multiplekserowe / demultiplekserowe (można skorzystać jedynie z elementów o dwóch wejściach adresowych
    b) Realizacja (tylko układowa) z wykorzystaniem pamięci stałej.

Wszystkie schematy w MMLogic.

Zadanie
    Zad 55
    f1(x1,x2,x3) = Σ [0,2,7(3,4)]
    f2(x1,x2,x3) = Π [0,1,2,5(3,4)]
    f3(x1,x2,x3) = Π [0,1,2,5,7(3,4)]
    f4(x1,x2,x3) = Σ [1,2,6,7(3,4)]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2166964
    Dr. Doom
    Poziom 11  
    Najlepiej do tego zadania zabrać sie zacząwszy do wypełnienia tabelek Karnaugha. Z tego co pamiętam to w funkcjach f1 i f4 wpisujemy jednyki a f2 i f3 wpisujemy zera cyfry w nawiasie okrągłum to santy nie ustalone.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2172284
    ojciec7
    Poziom 10  
    Ok wstawiłem w f1 i f4 jedynki a w f2 i f3 zera ale co to jest faktoryzacja do postaci o najmniejszym koszcie realizacji i unifikacja i w jaki sposób to zrobić
  • #5 2172472
    Marian83
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Chodzi pewnie o to że musisz tak przekształcić funkcje która otrzymales tak aby zrealizowac ją na jednym typie bramek, np NAND.
  • #6 2175938
    ojciec7
    Poziom 10  
    ok ale jak mam to zrobić

Dodano po 56 [sekundy]:

cały problem właśnie na tym polega że nie wiem jak sie do tego zabrać
  • REKLAMA
  • #7 2176037
    Marian83
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    masz zfunkcje to napisz to Ci pokaze jak.
  • #8 2183688
    ojciec7
    Poziom 10  
    Chodzi mi dokładnie jak zrobić faktoryzacje i unifikacje, oraz czym się różni minimalizacja przy indywidualnym (rozdzielnym) podejściu do każdej z funkcji i wspólnym.
  • #9 2207084
    ojciec7
    Poziom 10  
    Zrobiem już prawie wszystko tylko nie wiem jak zróbić minimalizacja przy wspólnym (całościowym) podejściu do zespołu funkcji:
    - minimalizacja metodą tablic Karnaugha (poprzez wyszukiwanie jak największej liczby wspólnych grup w tablicach Karnaugha),
    - unifikacja
    Pomóżcie!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania i minimalizacji układu kombinacyjnego w technice cyfrowej. Omówiono kolejne etapy projektu: opis układu, postać skrócona funkcji przełączających, tabela prawdy oraz postaci KPS i KPI. Kluczowym elementem jest minimalizacja funkcji logicznych, zarówno indywidualna (rozdzielna dla każdej funkcji), jak i wspólna (całościowa dla zespołu funkcji). Zalecane metody to minimalizacja za pomocą tablic Karnaugha, faktoryzacja do postaci o najmniejszym koszcie realizacji oraz unifikacja funkcji. Faktoryzacja polega na przekształceniu funkcji tak, aby można było je zrealizować na jednym typie bramek, np. NAND. Wspólna minimalizacja wymaga wyszukiwania największej liczby wspólnych grup w tablicach Karnaugha dla całego zespołu funkcji, co pozwala na optymalizację kosztów realizacji i uproszczenie układu. Użytkownik prosił o wyjaśnienie różnic między podejściem indywidualnym a wspólnym oraz o praktyczne wskazówki dotyczące faktoryzacji i unifikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA