logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD SAMSUNG HT-DS400 - komunikat PROTECTION i wyłączanie urządzenia

aismen 11 Sty 2006 12:55 6833 26
REKLAMA
  • #1 2169154
    aismen
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam Szanowne grono.
    Po załączeniu DVD wyświelta Hello a potem PROTECTION.
    Nic nie można zrobić - szuflada też nie chce wyjechać.
    DVD się wyłącza.
    Proszę o jakiekolwiek wskazówki.
    Jestem do dyspozycji .
    Pozdrowienia Ais
  • REKLAMA
  • #2 2169293
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Sprawdź napięcia z zasilacza, również pod względem jakościowym, obejrzyj elki, pewnie będą do wymiany. Jeśli któraś z gałęzi zasilania ma za niskie napięcie to trzeba szukać w niej zwarcia lub przeciążenia. Sprawdź silniki i układy nimi sterujące oraz stabilizatory napięcia.
    Pozdrawiam.

Dodano po 7 [minuty]:

Możliwe, że uszkodzenie jest właśnie w obwodzie silnika wysuwania tacy.
  • #3 2169612
    tmalota
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam.
    Wymień kondensator elektrolityczny C30. Jet zamontowany obok mechanizmu (z tyłu) na płycie głównej. Jest to kondensator na -12V. I psuje się "na zwarcie" .

Pozdrawiam.
  • #4 2170742
    aismen
    Poziom 14  
    Mam tutaj 3 płytki
    płytka zasilacza
    płytka wzmacniacza ( końc.mocy )
    no i jeszcze jedna
    na której wymienić ten c 30.
    w zasilaczu go wymieniłem , ale tamten był dobry na poniary.1000uF/10V
  • REKLAMA
  • #5 2170807
    banmar
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Sprawdź w zasilaczu po stronie pierwotnej rezystory 2,2 Ohm oraz tranzystory przy nich
  • #6 2170880
    aismen
    Poziom 14  
    Rezystory R48 R49 2,2Ohm - dobre
    Tranzystory też.
    Gdzie jest ten C-30 o którym pisał Tmalota?
  • #7 2172265
    aismen
    Poziom 14  
    Ten kondensator C-30 to gdzie on jest.
    Na płytce zasilacza wymieniłem c-30 ale nic to nie dało .Nadal PROTECTION.
  • #8 2172378
    tmalota
    Poziom 16  
    Witam.

Postaw sobie to kino przed sobą, frontem w twoim kierunku. Po lewej stronie jest mechanizm przykryty blachą, Popatrz zaraz za nim na płycie głównej, po prawej stronie tego mechanizmu stoją dwa kondensatory(najczęściej niebieskie, chyba 470uF/16V). Możesz wymienić obydwa. Żeby to zrobić konieczna jest rozbiórka całego sprzętu, musisz wykręcić całą dużą płytę.

Pozdrawiam i powodzenia.
  • #9 2172412
    aismen
    Poziom 14  
    Oj chyba mówisz o innym modelu
  • #10 2172557
    tmalota
    Poziom 16  
    Witaj.

Możesz podrzucić fotkę??

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 2173887
    aismen
    Poziom 14  
    Tak to wygląda
    Załączniki:
    • DVD SAMSUNG HT-DS400 - komunikat PROTECTION i wyłączanie urządzenia PICT0003.JPG (95.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2175675
    aismen
    Poziom 14  
    witam
    I jak Tmalota , czy to ten sam model ?
    Są tam te kondensatory o których pisałeś ?
    Dzisiaj syn mi się przyznał że w sylwestra trochę chyba za mocno przygrzali w głośniki.Czy czasem któraś z końcówek mocy nie poleciała.
    Co robić ?
    Pozdrowienia Ais.
  • #13 2176030
    tmalota
    Poziom 16  
    Witam

Jejku, to faktycznie inny wynalazek niż to o czym ja myślałem. Końcówka mocy wygląda na "cyfrową". Spróbój posprawdzac napięcia zasilania, czy są wszystkie, jeżeli tak to zostaje chyba tylko końcówka mocy. Tego modelu nie miałem jeszcze nigdy w naprawie.

Powodzenia i pozdrowienia.
  • #14 3612109
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Chciałbym odnowić temat tego komunikatu "protection" na wyświetlaczu owego Samsunga. Temat został poruszony w zeszłym roku, ale nie rozwiązany, a ja mam właśnie ten sam problem i chciałbym go rozwiązać. Dlatego proszę o podpowiedzi w związku z tą usterką. Po wyświetleniu w/w komunikatu, DVD się wyłącza, tak więc nie ma zbyt wiele czasu na pomiary. Jeśli ktoś się spotkał z tym uszkodzeniem, to proszę o jakieś sugestie, za które z góry dziękuję.
  • #15 3613362
    Marocy
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Napis taki oznacza brak napięcia w jakiejś gałęzi zasilania lub zwarcie. Braki i zwarcia można sprawdzić miernikiem. Radzę sprawdzić też rezystancję wyjść głośnikowych względem masy. Zdaje się poniżej 10kΩ oznacza uszkodzenie końcówki mocy. Dawaj znać o postępach w naprawie.
  • #16 3616993
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    tmalota napisał:
    Witam.

Postaw sobie to kino przed sobą, frontem w twoim kierunku. Po lewej stronie jest mechanizm przykryty blachą, Popatrz zaraz za nim na płycie głównej, po prawej stronie tego mechanizmu stoją dwa kondensatory(najczęściej niebieskie, chyba 470uF/16V). Możesz wymienić obydwa. Żeby to zrobić konieczna jest rozbiórka całego sprzętu, musisz wykręcić całą dużą płytę.

Pozdrawiam i powodzenia.

Kolega myli HT-DS400 z HT-DB120.

Marocy napisał:
    Napis taki oznacza brak napięcia w jakiejś gałęzi zasilania lub zwarcie. Braki i zwarcia można sprawdzić miernikiem. Radzę sprawdzić też rezystancję wyjść głośnikowych względem masy. Zdaje się poniżej 10kΩ oznacza uszkodzenie końcówki mocy. Dawaj znać o postępach w naprawie.

Tak. Rezystancja znacznie poniżej 10kΩ oznacza problem z którąś końcówką.
    Najlepiej będzie jak odłączysz złączkę zasilająca płytkę wzmacniacza. Jeżeli po załączeniu zabezpieczenie nie wyłączy kina oznaczać to będzie, ze usterka leży po stronie wzmacniacza.
  • #17 3618894
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.:D . Złączki już odłączałem i problem występuje w dalszym ciągu. Zauważyłem jednak, że w zasilaczu na złączce CN6, gdzie według opisu na płycie zasilacza powinno być +5VFD - jest około 24V. Nie mam schematu, więc trudno coś jednoznacznie stwierdzić. Tak czy inaczej dziękuję za zainteresowanie i czekam na dalsze sugestie.
  • #18 3619043
    michalk2
    Poziom 18  
    Mam wrażenie, że zlały się Tobie końcówki. Nie pamiętam aby była tam tak oznaczona końcówka +5VFD. Moim zdanie obok siebie jest +5V i VFD. Napięcie VFD zasila wyświetlacz na front panelu więc to 24V jest poprawne.
    Nie mam takiego modelu "pod ręką" to nie sprawdzę tego.
  • #19 3620696
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Końcówki się nie zlały (nie mam aż takiej wady wzroku), taki jest opis na płycie zasilacza, dotyczący tego gniazda. Czy może ktoś z was dysponuje schematem do tego urządzenia? Jeśli tak, to prosiłbym przynajmniej o schemat tego zasilacza.
  • #20 3803349
    bozio
    Poziom 22  
    Nieskończony temat i nadal nierozwiązany więc niezakładałem kolejego. Właśnie dostałem takie cudo do naprawy z identycznymi objawami. Odpięcie taśmy tej szerszej od bloku z końcówkami powoduje załączenie urządzenia. Rezystancja tylko w jednym przypadku na wyjsciu soobwofera poniżej 10kΩ. Reszta dokładnie mają po 10k. Pytanie, co tam siedzi i która to końcówka, ewentualnie gdzie to kupić. Po zdjęciu radiatora z końcówek trochę mi szczęka opadła...

POZDRAWIAM.
  • #21 3804491
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Ściągnij radiator - raczej będzie widać, która końcówka jest uszkodzona. Jeśli nie, to na pewno pomiar każdego układu z osobna coś wykaże.
  • #22 3805016
    bozio
    Poziom 22  
    mar_tronik napisał:
    Ściągnij radiator - raczej będzie widać, która końcówka jest uszkodzona. Jeśli nie, to na pewno pomiar każdego układu z osobna coś wykaże.

Napisałem, że zdjąłem radiator i nic nie widać poza kilkoma smd. Co tu można zmierzyć :?:

POZDRAWIAM.
  • #23 3805991
    michalk2
    Poziom 18  
    bozio napisał:
    Po zdjęciu radiatora z końcówek trochę mi szczęka opadła...

POZDRAWIAM.

Już szczęka wróciła do normalnej pozycji? Tam znajdują się układy z serii TAS smd i nie jest to nic tajemniczego. Ściągnij sobie pdf-a tego układu i zmierz czy żadna z końcówek nie przywiera napięcia do masy. Niewykluczone, że układy "świerują" pod napięciem i wymiana wszystkich dwóch końcówek przyniesie efekt.
  • #24 3807203
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Bozio napisał: "Napisałem, że zdjąłem radiator i nic nie widać poza kilkoma smd. Co tu można zmierzyć :?:"

Przepraszam, nie doczytałem (pośpiech):D
    W moim przypadku jeden z układów pod radiatorem był rozerwany. Pisząc, żeby pomierzyć, miałem na myśli fakt, że uszkodzony układ (lub układy), mogą zwierać napięcie zasilania i wtedy blokować start całego urządzenia, o czym świadczy fakt, że po odpięciu taśmy sprzęcik ruszył. Taka sytuacja miała miejsce w wypadku mojego problemu, o którym pisałem wcześniej. Pozdrawiam!
  • #25 3825096
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Na płycie wzmacniaczy obok rezonatora jest taki mały scalaczek wielkości tranzystora smd. Ma 5 nóżek. Wylutujcie go i opiszczie czy już wszystko działa. Robi sie to oczywiście wtedy, gdy po odkręceniu radiatora nie widać aby jakaś końcówka była uszkodzona.
  • #26 4171018
    brevius
    Poziom 1  
    Witam,

Znalazłem na module tego scalaka - po wylutowaniu napis PROTECTION faktycznie nie pojawia sie, jednak nie da sie juz wysunąć tacki DVD. Po odłączeniu modułu jest to jednak możliwe.
    Dla ścisłości moduł to AH41-00683A HT-DS400 AMP PCB.
    Czy ktoś orientuje sie ile taki moduł kosztuje lub czy opłacalna jest zabawa w jego naprawę?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #27 4203443
    center.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Naprawa jest opłacalna o ile jest uszkodzony jeden scalak. Układy TAS5111 i TAS5112 są dostępne w NORTH ale dosyć drogie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej problemu z komunikatem "PROTECTION" i wyłączaniem się urządzenia DVD Samsung HT-DS400 wskazano, że przyczyną może być uszkodzenie w układzie zasilania lub końcówkach mocy. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilacza, kondensatorów elektrolitycznych (szczególnie kondensatora C30 na -12V), rezystorów 2,2 Ohm oraz tranzystorów w obwodzie zasilania. Wskazano również na możliwość zwarcia lub przeciążenia w gałęziach zasilania oraz uszkodzenie silnika wysuwania tacki. Po odłączeniu modułu wzmacniacza (AH41-00683A HT-DS400 AMP PCB) komunikat "PROTECTION" znika, ale tacka DVD nie wysuwa się, co potwierdza problem w module wzmacniacza. W module tym znajdują się układy TAS5111 i TAS5112, które mogą być uszkodzone i powodować blokadę urządzenia. Wymiana tych układów jest możliwa, choć kosztowna. Pomiar rezystancji wyjść głośnikowych względem masy poniżej 10kΩ wskazuje na uszkodzenie końcówki mocy. Zalecane jest także sprawdzenie rezystancji i napięć na poszczególnych elementach oraz ewentualna wymiana kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej. Brak schematu utrudnia diagnozę, jednak odłączenie taśmy od końcówek mocy pozwala na uruchomienie urządzenia, co potwierdza uszkodzenie wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA