logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak programować kanały w YAESU FTH-2009? Kabel, interfejs, instrukcja

Markbur 11 Sty 2006 21:41 6937 8
REKLAMA
  • #1 2171044
    Markbur
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    W jaki sposób programuje się kanały w radiotelefonie YAESU FTH-2009?
    tj. skąd wziąć kabel/interfejs, program, gdzie podłączyć kabel programujący i czy trzeba coś przełączać? Poszukuję także instrukcji do tego radiotelefonu.
  • REKLAMA
  • #2 2171144
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    To zależy jaką masz wersje. Jeśli z mikroprocesorem to wystarczy prosty interfejs i program CE2 które pobierzesz z sowieckiej strony a znajdziesz ją na GOOGLE wpisując KRASNODAR.
    Jeśli to wersja bez CPU to programuje się matrycą diodową i to już trudniejsze.
  • REKLAMA
  • #3 2171198
    Markbur
    Poziom 16  
    A w jaki sposob odroznic te wersje?
  • #4 2171255
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Bez zaglądania do środka to nie wiem. W DTRce jaką gdzieś mam są po prostu 2 różne schematy części "cyfrowej" tego urządzenia.
    Większość 2009 pochodzących z demobilu w naszym kraju była na szczęście z procesorem. (w/g danych z mojej okolicy).
  • REKLAMA
  • #5 2171306
    Markbur
    Poziom 16  
    Na razie nie mam żadnej dokumentacji do tego radia więc niewiele mi to mówi, a w tej łatwiejszej wersji w którym miejscu dołącza się kabel programujący?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2175077
    adampi
    Poziom 12  
    W załączeniu program CE2 do programowania FTH 2009 oraz schematy programatorów. Nie wiem jak będą się sprawować programatory których schematy załączyłem, gdyż sam używam programatora firmowego.
    Programować należy z pod DOS w miarę możliwości wolnym kompem. Gniazgo do programowania to jack 2,5 mm. Jeżeli znajdę instrukcję do w/w radyjka, to załączę skan w następnym poście.
    pozdrawiam
    adampi
    Załączniki:
    • Schemat2.zip (5.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat1.zip (5.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • yaesu_592.rar (4.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FTH2009.ZIP (33.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2177269
    Markbur
    Poziom 16  
    Dzięki za te dane, a prośba o instrukcje nadal aktualna. Dziwi mnie jeszcze tylko, że pod tą samą nazwą YAESU FTH-2009 występują odmienne urządzenia - np. na Allero było wystawiane radio z klawiaturą na przednim panelu - czy to moąe jakieś błędne zdjęcie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Programowanie kanałów w radiotelefonie YAESU FTH-2009 zależy od wersji urządzenia. Wersja z mikroprocesorem umożliwia programowanie za pomocą prostego interfejsu i programu CE2, który można pobrać z rosyjskich źródeł (np. wpisując KRASNODAR w Google). Programowanie odbywa się przez gniazdo mikrofonu (jack 2,5 mm MONO). Wersja bez procesora wymaga programowania matrycą diodową, co jest bardziej skomplikowane. Większość egzemplarzy FTH-2009 w Polsce pochodzi z demobilu i posiada procesor. Do programowania zaleca się użycie wolnego komputera pod DOS. Istnieją różne schematy programatorów, jednak sprawdzony jest programator firmowy. Opcjonalna klawiatura na przednim panelu generuje jedynie tony DTMF i nie wpływa na programowanie. Poszukiwane są także instrukcje obsługi, które mogą być udostępnione w formie skanów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA