logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wejść w tryb serwisowy Sony KV29C3 z pilota?

parsifal 12 Sty 2006 13:53 6949 6
REKLAMA
  • #1 2172820
    parsifal
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, jestem "nowy" na tym forum i od razu pytanie: czy ten model TV posiada tryb serwisowy dostępny z pilota? Telewizor ma 6 lat i w sumie nic z nim złego się nie dzieje, ale: regulując ostrość nie widać jakichkolwiek zmian, kontrast ustawiony na 90%, kolor na 40%, jasność na 30% takich ustawień używam od początku i dla mnie są optymalne. Telewizor niestety made in spain.
  • REKLAMA
  • #2 2172976
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    Jest to chassis AE4 i ten TV ma tryb serwisowy.
    Co do ustawienia kontrastu to radził bym zmniejszyć gdyż kineskop ma większe zużycie.
  • REKLAMA
  • #3 2173042
    parsifal
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki, a jak dobrać się do trybu serwisowego? (na forum pada na to odp... zobacz PW - co to jest PW?) i jeszcze jedno, ten brak reakcji na regulację ostrości, to tak ma być? Sorry za te banalne pytania. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2173090
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    PW to jest Prywatna Wiadomość i jest to przycisk pod każdym napisanym postem.
    W ten sopsób możesz komuś wysłać wiadomość tak że nikt inny tylko ten któremu to wysyłasz dostaje tą informację.

Co do TV to wejście w tryb jest taki:
    wyłączyć TV wyłącznikiem soeciowym,
    przytrzymać na klawiaturze lokalnej przyciski PROG+ i PROG- i włączyć TV przyciskiem sieci.
    Potwierdzeniem wejścia w tryb jest pokazanie się na ekranie w prawym górnym rogu komunikatu OSD "TT".

Jednak jak nie jesteś biegły w trybach to radzę ci nie grzebać bo możesz sobie narobić dużo problemów.

Na PW wysyłam ci opis trybów, jednak zastanów się co robisz aby nie narobić sobie kłopotów.
  • REKLAMA
  • #5 2245214
    slavko75
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Richi napisał:

Potwierdzeniem wejścia w tryb jest pokazanie się na ekranie w prawym górnym rogu komunikatu OSD "TT".

U mnie pojawia się "TT--". I co dalej? Czy jest tam może opcja dot. NICAM-u? Na obudowie telewizora jest napisane, że ma NICAM, ale nie działa.

Richi napisał:

Na PW wysyłam ci opis trybów, jednak zastanów się co robisz aby nie narobić sobie kłopotów.

Czy mógłbym prosić o to samo? Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam
    Sławek
  • #6 2796518
    madzia32
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam mam taki sam problem nie moge przelaczyc na nicam a czesniej byl jak to zrobic???
  • #7 2796674
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    >parsifal - rozumiem, że chodzi ci o ostrość regulowaną z pilota. Jeśli tak, to w sześcioletnim TV niestety nie zobaczysz efektu. Kineskop jest już za słaby, ta regulacja jest, tylko ty jej nie widzisz ze względu na ogólnie nieostry obraz. Może nieznacznie da się jeszcze poprawić potencjometrem FOCUS na trafopowielaczu.

Tryby do AE4 są tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16809-30.html#527871

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Model telewizora Sony KV29C3 wyposażony jest w tryb serwisowy dostępny z pilota oraz klawiatury lokalnej. Wejście do trybu serwisowego realizuje się poprzez wyłączenie telewizora z sieci, przytrzymanie przycisków PROG+ i PROG- na obudowie oraz włączenie zasilania przyciskiem sieciowym. Potwierdzeniem wejścia jest pojawienie się na ekranie komunikatu OSD "TT" lub "TT--". W trybie serwisowym można dokonywać zaawansowanych regulacji, jednak niezalecane jest samodzielne eksperymentowanie bez odpowiedniej wiedzy, gdyż można uszkodzić urządzenie. Regulacja ostrości z pilota w starszych kineskopowych modelach, takich jak ten, może nie przynosić widocznych efektów ze względu na zużycie kineskopu; ewentualna poprawa wymaga regulacji potencjometru FOCUS na trafopowielaczu. W dyskusji pojawiły się także pytania dotyczące funkcji NICAM, która jest deklarowana na obudowie, lecz może nie działać prawidłowo. Zaleca się zmniejszenie kontrastu ze względu na zużycie kineskopu. Dodatkowe informacje i tryby serwisowe dla chassis AE4 dostępne są na wskazanym forum technicznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA