logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego zegar w komputerze przestawia się o 30 minut mimo wymiany baterii BIOS?

JollyRoger 12 Sty 2006 23:01 18483 16
REKLAMA
  • #1 2174828
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam, mój problem jest dośc poważny, bowiem od pewnego czasu zegarek w moim systemie przesuwa się 'w przód' o jakies 30 minut... Nie wiem co może być tego przyczyną, zmieniłem nawet baterie w biosie. Komputer został przeskanowany programem antywirusowym NOD32 i nie zostały wykryte zadne wirusy. Nie wiem od czego zalezy to przestawianie się czasu, ale dzieje się raczej w losowych porach. Moze spotkał sie ktoś z podobnym przypadkiem?
  • REKLAMA
  • #2 2174877
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Może to wskazywać na uszkodzenie plyty gł. uszkodzony kwarc od rtc. Jeżeli usterka sie powtarza a plyta gł. jest na gwarancji to spróbuj ja zareklamować.
  • REKLAMA
  • #3 2174912
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Niestety płyta nie jest na gwarancji. Ostatnio pojawił się jeszcze ciekawszy problem. Po nacisnięciu lewego shifta i wcisnieciu strzałi (tak aby zaznaczyc tekst) komputer piszczy, a kursor sie nie przesuwa (Klawiatura podłączona do ps/2, problem nie dotyczy prawego shifta). Podobny problem jesttez na linuxie. (Obecnie korzystam z klawiatury USB). Czy istnieje jakis dobry program diagnozujący płyte glówną?
  • #4 2175763
    senek
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    z tego co napisałeś wynika że blokuje sie klawisz shift skoro prawy działa jak należy. A baterie włożyłes nową? jakie ma napięcie?
  • #5 2175995
    bochenski_janusz
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    To mogą być przepięcia.
    Proponuję zacząć od tego:
    1. Sprawdzić czy komputer jest dobrze uziemniony.
    2. Czy wszystkie "śledzie " , a w szczególności sledź karty sieciowej i (lub) modemu jest dobrze dokręcony.
    3. Czy wszystkie karty rozszerzeń, pamięci, i procesor dobrze kontaktują.
    Procesor należy wyjąć z jego gniazda i ponownie włożyć.
    4. Czy płyta jest pewnie przykręcona do obudowy i czy nie jest "naprężona".
    5. Czy wtyk zasilania ATX jest pewny.
    Jeżeli powyższe rzeczy nie pomogą to nie jest wykluczone , że uklad I/O pracuje niestabilnie. Czyli płyta główna do wymiany.
  • #6 2176043
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Ja bym sproobował wgrać nowego BIOS-ika :)
  • #7 2179977
    Bezimenny
    Poziom 15  
    JollyRoger, jaki masz system operacyjny? Czy komputer włączony jest między godziną 23.00 a 2.00.
  • REKLAMA
  • #8 2180803
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Mam windows XP, komputer czasem chodzi max do 24. Cas sie przestawia nie regularnie i wlasciwie o losowej porze. Jezeli chodzi o uziemnienia itp to wszystko jest w porzadku, tym bardziej ze problem wystąpił nagle, a w komuterze nic nie bylo zmieniane.
  • #9 2180857
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    sprawdz kondensatory na plycie glownej i napiecie bateryjki jaka to plyta cos wiecej o zestawie napisz jak rowniez zastosuj sie do rad wyzej
  • #10 2181144
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Kondensatory sprawdzone, wszystkie inne rady wyprobowane...(bateria wymieniona) Teraz to w ogole widze ze zegarek poprostu chodzi za szybko (w ciagu ok 45 minut przybylu mu 3 mniuty) Mam płyte Epox 8RDA3I. Możliwe zeby to jakiś program powodował? Aha o ile sie nie myle to za RTC w komputerze odpowiada bios...?
  • #11 2181250
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    Cytat:
    Aha o ile sie nie myle to za RTC w komputerze odpowiada bios...?

RTC jest częścią mostka południowego, do niego jest podpięty kwarc, bateria itd.
  • #12 2181552
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Ostatecznie jesli nie zalezy ci na znalezieniu przyczyny tego dziwnego zachowania a jedynie na poprawnie wyswietlanym czasie to zainstaluj sobie jakis program synchronizujacy czas z serwerow ntp.
  • #13 2182438
    Bezimenny
    Poziom 15  
    Włącz w systemie Windows XP synchgronizację z czasem atomowym.
  • #14 2183012
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    rtc jest w mostku ale kwarc jest na zewnątrz, nie pamietam który odpowiadal za to, ale mozliwosci sa 3 pierwsza najbardziej prawdopodobna to kwarc o czestotliwosci 14.3MHz, potem 4,196MHz, lub 32.768Khz jesli taki wogóle jest. Poprostu wymien kwarce w tej kolejności po jednym i sprawdzaj efekt swojej naprawy.Kilka razy widzialem epoxa z taka usterką, po wyslaniu do Pronoxu plyta wracala z wymienionym kwarcem i wszystko dzialalo
  • #15 2183076
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    32.768Khz
  • REKLAMA
  • #16 2184668
    Domik
    Poziom 12  
    Jeśli płyta gł jest na nforce2 to znany błąd jedynie program który będzie aktualizował czas na kompie. Lub płyta na serwis.
  • #17 2186933
    bochenski_janusz
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Czyli okazuje się ,że zegar płyty trochę się spieszy.
    Ja to miałem u siebie w domu i w pracy. Każdy komputer pokazywał trochę inny czas. Zainstalowałem net time (free) i po problemie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że zegar systemowy w komputerze przesuwa się o około 30 minut do przodu mimo wymiany baterii BIOS i braku wykrytych wirusów. Przyczyną może być uszkodzenie płyty głównej, a konkretnie kwarcu odpowiedzialnego za RTC (Real Time Clock), który jest częścią mostka południowego. Wskazane jest sprawdzenie kondensatorów, napięcia baterii oraz stabilności połączeń elementów na płycie głównej. Możliwe są również przepięcia lub niestabilna praca układu I/O. W przypadku płyty z chipsetem nForce2 znany jest podobny błąd. Zalecane jest także wgranie nowej wersji BIOS-u. Jako rozwiązanie tymczasowe lub alternatywne można zainstalować program synchronizujący czas z serwerami NTP lub włączyć synchronizację czasu atomowego w systemie Windows XP. W przypadku płyty Epox 8RDA3I sugerowano wymianę kwarcu (częstotliwości 32.768 kHz lub innych) w celu naprawy problemu. Dodatkowo pojawiły się problemy z klawiaturą (blokada lewego shift), co może wskazywać na uszkodzenie płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA