logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie wykrywa telefonu przez port COM1 – brak sterowników lub błędna konfiguracja

hasder 13 Sty 2006 12:46 1796 11
REKLAMA
  • #1 2176006
    hasder
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,
    mam problem z skonfigurowaniem portu COM. podłączyłem kabel do telefonu do portu COM1 ale komputer nie wykrywa urządzenia. Może ma ktoś sterowniki pod winXP, a może to nie chodzi o sterowniki tylko o coś innego? jeśli ktoś wie co może być nie tak, proszę o odpowiedź albo niech napisze do mnie na gg 4282455
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2176056
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Większość programów nie działa na XP przez COM.
  • #3 2176091
    hasder
    Poziom 11  
    czyli po prostu: najlepiej zainstalować inny system operacyjny i nie powinno być problemów?
  • REKLAMA
  • #4 2176123
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Tak właśnie.
  • Pomocny post
    #5 2176144
    bacaking
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    jaki to telefon i co to znaczy że "nie wykrywa". nie wykrywa telefonu komputer (bo raczej po com to się automatycznie nie stanie) czy nie wykrywa program a jak program to jaki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2176151
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hasder - napisz jakie to programy, czy ten com nie jest na USB, czy zainstalowales portnt - jakies bioblioteki udostepniajace porty com dla uzytkownika.

Postow w stylu: kup nowe, zainstaluj inne, nie sluchaj, bo nie ma sensu. Podaj szczegoly, to moza sie zastanowic, a nie od razu glupoty wypisywac.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2176181
    bacaking
    Poziom 17  
    prawie wszystkie programy działające po com w win xp można odpalić a nie od razu instalować np Win98. Takie wypowiedzi są bez sensu i nic nie wnoszą. Dobrym programikiem jest user port jak coś nie działa ale to nie jest lekarstwo na wszystko. Napisz jakim programem chcesz to komunikować.
  • #8 2176222
    hasder
    Poziom 11  
    Telefon to NOKIA 5510. Telefonu nie wykrywa ani komputer, ani żaden program (programy jakie próbowałem to: NOKIA PC suite 6.5, knok XP oraz Oxygen manager II).
    Robiłem też to co poradził mi znajomy, czyli zainstalowałem portnt i dlportIO. Zmieniłem adresy w BIOS-ie dla COM1 z 3F8 na 3E8 i dla COM2 z 2F8 na 2E8.
    Podaję tutaj model mojej płyty (może pomóc): ABIT Se6-e.

Cytat:
    czy ten com nie jest na USB

Nie rozumię o co chodzi:?:

bacaking:
    To żeby zainstalować win98 poleciło mi kilka osób, wiec chciałem się zapytać czy to by pomogło.
    Programy jakimi chcę się komunikować z telefonem wypisałem powyżej.
  • Pomocny post
    #9 2176246
    bacaking
    Poziom 17  
    taka przelotka zwana adapterem. w 5510 często nie stykają piny z wtyczki lub styki na płycie gł magą być zabrudzone i brak kontaktu. ja proponuje przeczyścić piny na płycie telefonu. w biosie pł gł ustawić wszysko na fabryczne lub load optimal setings. do testu proponuje jakiś logomanager bo można w nim ustawić typ kabla czyli mbus i fbus. a tak przy okazji jaki masz?
  • #10 2176277
    hasder
    Poziom 11  
    ok, spróbuję przeczyścić piny i przywrócić ustawienia w BIOS-ie. kabel jest mbus
  • Pomocny post
    #11 2176333
    mockba
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Najlepiej sprobuj uzyc tego programiku powinne zalatwic wszelkie klopoty...
    Załączniki:
    • UserPort.zip (6.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2176363
    hasder
    Poziom 11  
    dziękuję za pomoc. Zainstalowałem logomanager i już jest wszytsko OK :) ...

*kabel jest fbus a nie mbus pomyłka

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku wykrywania telefonu Nokia 5510 podłączonego do portu COM1 w systemie Windows XP. Komputer ani żaden z używanych programów (Nokia PC Suite 6.5, knok XP, Oxygen Manager II) nie rozpoznawał urządzenia. Próby rozwiązania obejmowały instalację sterowników portnt i dlportIO oraz zmianę adresów portów COM w BIOS-ie płyty głównej ABIT Se6-e. Zalecano przywrócenie ustawień BIOS do fabrycznych oraz oczyszczenie pinów wtyczki i na płycie telefonu, gdyż kabel MBus mógł mieć słaby kontakt. Ostatecznie problem rozwiązała instalacja programu Logomanager, który umożliwia konfigurację typu kabla (FBUS/MBUS) i poprawną komunikację z telefonem. Wskazano, że większość programów działających przez port COM na Windows XP działa poprawnie, a sugestie instalacji innego systemu operacyjnego były nieuzasadnione.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA