logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mieszanka srebra z cyną nadaje się do ścieżek drukowanych we wzmacniaczach?

BARNI_GDYNIA 14 Sty 2006 01:14 1859 2
REKLAMA
  • #1 2178222
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    witam ! mam pytanie ( w sumie z ciekawosci ) mam mnustwo srebra w domu i zastanawiam sie czy mozna by to było zmieszac z cyna ( nie wiem w jakich proporcjach i w jakiej temperaturze ) i uzyc tego do robienia sciezek drukowanych do wzmacniaczy , było by to mozliwe ? byłby słyszalny efekt posrebrzania sciezek na ucho ? i przedewszystkim jak pokryc te sciezki srebrem i cyna bo do roztopienia srebra musiałbym uzyc palnika czyli bardzo wysokiej temperatuty kturej płytka drukowana by nie przetrrzymała wiec jak to uczycnic? opłaca sie w to bawic wogule ? prubowaliscie juz tego moze ?
  • REKLAMA
  • #2 2178236
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Słyszałeś o lutach szlachetnych? Ale ich drugim składnikiem jest miedź, a resztą Zn. Może poczytaj coś w internecie na temat takich lutów i sposobie ich nanoszenia.
  • #3 2181848
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    generalnie ścieżki pokrywa się srebrem za pomoca obróbki galwanicznej
    ale....

jest metoda której nie polecam
    nakreslam z grubsza temat

chodzi o zrobienie amalgamatu czyli roztworu metalu w rteci
    srebro doskonale rozpuszcza się w rtęci (nie tylko srebro) i zanurzenie płytki spowoduje powstanie cienkiej powłoki konwersyjnej
    jest ona dosyć trwała -w przeciwieństwie do złota - stosuje się ja przed własciwą obrobką w kąpieli srebrowej
    jednak powloka ta jest za cienka abyc mógł odczuć róznice
    w zasadzie jak na powloke konwersyjną ma ona za zadanie ochrone przed powietrzem

więc jak widac sposób jest -ale wyjatkowo niebezpieczny -
    nawet opary rteci sa silnie toksyczne !!!
REKLAMA