logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlokalizować pion w TV Philips 32PW8206/12 (chassis EM2M)?

pawka_pk 14 Sty 2006 16:55 1011 4
REKLAMA
  • #1 2180081
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Mam do wymiany kondensatory w pionie bo obraz mam zwężony nieregularnie po obu stronach w kształcoie trapezu w TV Philips 32PW8206/12(chassis EM2M) lecz nie potrafie zlokalizować pionu mimo że mam schemat. Jak narazie wymieniłem 4 szt blisko trafa i nic. Bardzo prosze o pomoc jeżeli posiadacie wiedze na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 2180175
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Paweł Krawiec napisał:
    Mam do wymiany kondensatory w pionie bo obraz mam zwężony nieregularnie po obu stronach

Jeżeli obraz jest zwężony z prawej i lewej strony , to usterka jest w układzie korekcji E-W , a nie w układzie odchylania pionowego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2180232
    pawka_pk
    Poziom 22  
    TV ma troche lat i sugerowano mi wymienić elektrolity w pionie. Ale mimo to tak z ciekawości chciał bym się dowiedzić na jakich elementach wykonany jest pion a na jakich poziom (na tranzystorach czy może scalakach) A jak zlokalizować układ korekcji E-W :-):?:
  • REKLAMA
  • #4 2184289
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Zmieniam temat nadal niebardzo wiem jak dokładnie zlokalizowac pion. Jak narazie zainteresowałem się układem korekcji E/W znajduje się w TDA 9330. i wychodzi sobie na transopter (na diode). Jest OK bo napięcie jest tak jak na schemacie lecz już za transoptorem jest coś nie tak. Napięcia są dziesięciokrotnie wyższe. Co moge jeszcze posprawdzać obraz nadal mam trapezowaty. Większość elementów w tym obwodzie wykonana jest na SMD. MAsakra. POZDRAWIAM
  • #5 2184738
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2267
    Może to głupio zabrzmi ale zawieź OTVC do serwisu , bo jeżeli mając schemat przed sobą nie potrafisz zlokalizować odchylania pionowego to soory nie naprawiaj go dalej bo możesz narobić sobie wiecej szkody niż pożytku , a uszkodzenie masz w układzie korekcji często gęsto trafiają do serwisu takie OTVC po naprawiaczach i trzeba się nieźle nagimnastykować aby je uruchomić i trudno wtedy klientowi wytłumaczyć dlaczego tyle ma zapłacić za naprawę a w wiekszosci usterka jest prozaiczna ale naprawiacze szukają uszkodzenia nie w tych blokach co trzeba.
    Przepraszam za ten opis ale to jest dość skomplikowany OTVC i nie taki łatwy do naprawy.
REKLAMA