logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do logowania łączności amatorskich dla nasłuchowców po polsku

7936 14 Sty 2006 17:27 3589 7
REKLAMA
  • #1 2180217
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Witam.
    Szukam programu do zapisywania usłyszanych łączności amatorskich.
    Takiego jakim jest np: MixW,ale dla nasłuchowca.Gdzie wpisuje sie np:
    SPxxxx i z kim QSO.
    Przekopałem ile mogłem i nic nie znalazłem.Programów dla SWL-ów brak.

Pozdrawiam.
    a cha i był bym szczesliwy gdy by był po polsku. :)
  • REKLAMA
  • #2 2181240
    lejba
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    proponuję CYBORG jest dobry
  • REKLAMA
  • #3 2181624
    7936
    Poziom 18  
    lejba napisał:
    proponuję CYBORG jest dobry

Witam.
    powiem tak..Haaa. :) jest extra,ale jest małe ale.
    Tam ,tak samo jak w mixw wpisuje sie pojedyńcze znaki czyli tak jak w Mixie.A nie można wpisać z kim ,kto QSO.
    A szkoda .

Pozdrawiam. i czekam na propozycje innych.
  • REKLAMA
  • #4 2182661
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Ja musle ze takie informacje mozesz sobie zapisac w dowolnym logu zamiast imienia operatora albo QTH.
    Faktycznie chyba nie ma takich programow, bo jednak prawie kazdy nasluchowiec po stosunkowo krotkim czasie staje sie nadwca. Nie ma potrzeby prowadzic logu elektronicznie. Mozna recznie w zeszycie, w ktorym i tak pewnie zostanie zapisane zaledwie kilka kartek.
    Ja mysle ze gdybys zwrocil sie do kolegi (mailto:sp7dqr@sp7ps.pl) to moze cos by ci pomogl, bo stworzenie jakiego prostego logu albo przystosowanie istniejacego jest stosunkowo proste. Znam niektore programy napisane przez tego kolege i sa male proste i funkcjonalne.
    PS Mozesz tez uzyc tabeli excel do zapisywania nasluchow tam zrobisz sobie takie pola jakie zechcesz.
  • REKLAMA
  • #5 2182684
    klaudiusz.z
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    a może storzyć sobie w excelu ? wtedy dopasujesz tak jak chcesz.
  • #6 2183354
    7936
    Poziom 18  
    Witam.
    Wiedze faktycznie pozostanie mi zeszyt lub excel.
    Wielkie dzieki za zainteresowanie sie moim temetem.
    A z drubiej strony to szkoda że nie ma programów typowych dla nasłuchowców.

Kolego sp8gsc.Zgodze sie z tobą że prawie każdy nasłuchowiec staje sie nadawcą,prawie.
    Wiec jak nie bedzie zainteresowania tematem to po Niedzieli go zamkne.Dziekuje ,pozdrawiam
  • #8 2183822
    7936
    Poziom 18  
    c2h5oh napisał:
    Cześć .

Aplikacja SWOG (SWL Log) została napisana na urządzenie mobilne typu PALM®. Program polski :
    http://www.iomsys.com/index3.php?option=content&task=view&id=15&Itemid=2

Drugi program to SWL_Cabrillo . Wersja pod Win. Też po polsku :
    http://sp7dqr.waw.pl/eng/contest_en.html
    (na samym dole)

Witam.
    Właśnie ściągłem SWOG i zobacze co to jest.SWL Cabrillo to mam,też jest ciekawy,ale brak mu pasma 2m jak sie nie myle.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu do logowania łączności amatorskich dedykowanego nasłuchowcom (SWL) w języku polskim, umożliwiającego wpisywanie znaków wywoławczych i informacji o QSO, podobnego do MixW, lecz z funkcjami dostosowanymi do nasłuchu. Wskazano program CYBORG, jednak nie spełniał on oczekiwań, gdyż nie pozwalał na wpisywanie szczegółów o QSO. Zasugerowano użycie arkusza Excel jako elastycznego narzędzia do tworzenia własnego logu. Zaproponowano także aplikacje SWOG (SWL Log) na urządzenia mobilne PALM® oraz SWL_Cabrillo dla systemu Windows, oba dostępne w języku polskim. SWL_Cabrillo ma ograniczenia dotyczące pasma 2m. Brak jest dedykowanych, rozbudowanych programów logujących dla nasłuchowców, co wynika z faktu, że wielu nasłuchowców z czasem staje się nadawcami, zmniejszając zapotrzebowanie na takie oprogramowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA