logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ROYAL 5575B - brak obrazu, fonii i OSD po naprawie zasilacza i wymianie elementów

witv 14 Sty 2006 18:16 1521 9
REKLAMA
  • #1 2180445
    witv
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam, mam taki problem z naprawa tego tv:po naprawie zasilacza ,wymianie ZD402-12V, ukladu pionu TDA3653B,diody i rezystora w zasilaniu pionu,tv odpalil, ale zamiast obrazu mam tylko raster z powrotami, fonii i OSD rowniez brak. Po dalszych pomiarach stwierdzilem zanizone do 3,4V zasilanie procesora PCA84C641P/524.Zanizenie napiecia powodowal uklad txt (po odlaczeniu modulu txt napiecie +5V jest prawidlowe ).Podstawilem TD A4505E oraz 74HCT241,ale to niczego nie zmienilo.Czy ulad txt (sprawny)musi byc podlaczony, aby procesor go widzial i podjal normalna prace i co moze byc powodem takiego zachowania sie tv , prosze bardziej doswiadczonych o pomoc, z gory dziekuje- Witv.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2180561
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Przez TXT idzie video musisz zmostkowac,powinien pokazac wizje.Powodzenia,poszukaj co padlo na gazecie.
  • Pomocny post
    #3 2180592
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Szczerze mówiąc nie spotkałem się by procesory PCA robiły coś takiego. Brak TXT skutkował jedynie wyświetlaniem poziomej kreski w lewym górnym rogu ekranu - informując o funkcji niedostępnej. Sądząc jednak po tym co Pan pisze jaki był rozmiar uszkodzeń, ja proponowałbym jeszcze sprawdzić napięcia zasilające poszczególne scalaki. Mógł przecież jeszcze upalić się jakiś oporek lub zewrzeć kondensator. Proszę sprawdzić również napięcie G2. Oczywiście uwaga mojego Szanownego przedmówcy jest całkowicie uzasadniona, ale przyjmuę, że zrobił Pan to prawidłowo i zwarł sygnał VIDEO po wyjęciu TXT

Oczekuję opisu efektów prac

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #4 2181235
    witv
    Poziom 15  
    Witam ponownie i dziekuje serdecznie za odpowiedzi.Nie wiem do konca jak sie to stalo, sprawdzalem jeszcze raz napiecia na procesorze i pamieci (mierzylem napiecia na szynie) i nagle pojawila mi sie na ekranie kasza.Po wlozeniu anteny pojawil sie obraz w postaci pasow bez synchronizacji, a po zwarciu 1 i 3 pinu na wtyku CN802 prawidlowy obraz. Po wlaczeniu modulu txt jednak obrazu nie mam, efekt taki jak bez zwartych pinow CN802, cos z modulem txt jest nie tak podejrzewam kwarc 27 Mhz.
  • #5 2181547
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Na kwarc nie stawiam,padl jakis uklad,czesto nawala generator znakow ale trzeba poszukac.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 2181856
    witv
    Poziom 15  
    Wtym tv w ukladzie txt jest tylko jeden uklad SAA5254P/H, czyzby on padl?. Gdzie go mozna kupic ?, pozdrawiam - Witv.
  • REKLAMA
  • #7 2182498
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Cieszę się , że już wszystko wiadomo i że prawie po sprawie. :D
    Te scalaki są dostępne w miarę bez problemów.

np. http://www.cybor-tech.com.pl/ lub:
    http://www.inter-chip.pl/ - tam nawet mają gotowe moduły tylko klika złotych droższe od samego scalaka.Oczywiście nie wiem czy są to dokładnie te, ale tam jest bezpłatna infolinia 0/800 70 71 72, więc można dopytać. Nie chcę tutaj robić nikomu reklamy ani nikogo pomijać - najlepiej proszę wpisać do jakiejś wyszukiwarki i wybrać samemu.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • #8 2183031
    witv
    Poziom 15  
    Witam i dziekuje serdecznie za odpowiedz,rzeczywiscie poszukalem po firmach i znalazlem, nawet w jednej za supercene 20 pln, zakupie i poinformuje o efektach - pozdrawiam Witv.
  • #9 2186085
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2916
    Ja bym kupił droższego ale z bardziej pewnego żródła
  • #10 2194169
    witv
    Poziom 15  
    Witam, po wymianie SAA5254p/h, txt dziala i wszystko ok, temat zakonczony - Witv.

Podsumowanie tematu

✨ Po naprawie zasilacza w telewizorze ROYAL 5575B, w tym wymianie elementów takich jak ZD402-12V, układu pionu TDA3653B, diody i rezystora, pojawił się problem z brakiem obrazu, fonii i OSD, mimo obecności rastrowego sygnału. Stwierdzono obniżone napięcie zasilania procesora PCA84C641P/524 do 3,4 V, co było spowodowane uszkodzeniem układu TXT. Po odłączeniu modułu TXT napięcie +5 V wracało do normy. Próby podstawienia układów TDA4505E i 74HCT241 nie przyniosły poprawy. Po zwarciu pinów CN802 pojawił się obraz, co wskazywało na uszkodzenie modułu TXT, a podejrzenia padły na kwarc 27 MHz lub układ SAA5254P/H odpowiedzialny za generator znaków. Po wymianie układu SAA5254P/H moduł TXT zaczął działać poprawnie, a telewizor odzyskał pełną funkcjonalność. W dyskusji podkreślono konieczność sprawdzenia napięć zasilających scalaki oraz możliwość zakupu układu SAA5254P/H w specjalistycznych sklepach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA