logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy radio FM z USA w Chryslerze wymaga przestrojenia? Koszty i lokalizacja

Pablito69 16 Sty 2006 01:24 10865 7
REKLAMA
  • #1 2185713
    Pablito69
    Poziom 11  
    Witam !!!
    ..."nie miała baba kłopotu i kupiła sobie autko z USA"...
    Czy FM w radiach samochodowych z USA należy przestrajać czy nie ???
    Kupiłem autko i sprzedawca powiedział mi że należy przestroić, ja natomiast zauważyłem iż błotnnik na którym jest antena był robiony i może przewód antenowy jest uszkodzony. Nie chcę jednak rozkręcić całej deski rozdzielczej aby się potem do wiedzieć iż radyjko należało przestroić.
    Radyjko w sumie czasami "łapie" fale silnych stacji ale z dużym szumem.
    Jeśłi należy przestroić to jaki może być orientacyjny koszt i gdzie to można zrobić w okolicach W-wy lub Olsztyna ???

Druga sprawa to DVD w autku, jest to oryginalne Chrysler-owski odtwarzacz z tym że chyba tylko NTSC bo polskie płyty nie "chodzą"
    Czy jest sens i możliwośc przestrojenia ???
    Jaki koszt i gdzie???
    Pozdrawiam i dziękuję
    Paweł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2185742
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Amerykanskie pasmo Fm to jest w okolicach 100 MHz. Wydaje mi sie, ze Polska juz dawno zrezygnowalo z pasmo 72 Mhz, albo procz niego nadaje w pasmie 100 MHz, gdzies od powiedzmy 88 MHz do 110 MHz. Masz prawdopodobnie to samo co ja. odlaczona antene! Tak jak pisales. Wyciagnij radio ( musisz miec prosty przyrzad do tego, inaczej polamiesz elementy mocujace) i po prostu podlacz w miejsce anteny z 1 metr druty. Po szumach, jakie masz sadze, ze radio jest OK.
    Daj znac,
    Kazik
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2186451
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    ale kolega Kazmod chrzani. Problem nie w zakresie a kroku strojenia - w USA mają co 200kHz a u nas co 100kHz. I łapie tylko te stacje co mają częstotliwość np. 89,3 potem 89,5. Niestety w większości przypadków nie da się tego zmienić w OEM Chryslera. Podobnie jak region w DVD - tylko płyty z regionem 1 i 0 ratują sprawę.
  • #4 2194168
    kazmod
    Poziom 21  
    djlj24 napisał:
    ale kolega Kazmod chrzani. Problem nie w zakresie a kroku strojenia - w USA mają co 200kHz a u nas co 100kHz. I łapie tylko te stacje co mają częstotliwość np. 89,3 potem 89,5. Niestety w większości przypadków nie da się tego zmienić w OEM Chryslera. Podobnie jak region w DVD - tylko płyty z regionem 1 i 0 ratują sprawę.

Ale sie narazilem swoim brakiem podstawowej wiedzy koledze djlj24ipol.
    No coz, moze lepiej miec o polowe stacji niz wogole, pozwole sobie jednak zadac pytanie.
    Pozdrowienia,
    Kaz
    :D

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

Rzucilem okiem na dokonania kolegi djlj24 i musze przyznac, ze tylko pozazdroscic. Gratuluje! Pomoc 430 osobom to jest jednak cos. Gratuluje raz jeszcze.
    Kazik
  • REKLAMA
  • #5 2196792
    djlj24
    Spec od car audio
    Problem nie jest w braku wiedzy tylko w pisaniu czegoś co nie jest prawdą. Lepiej nic nie pisać niż pisać głupotę, potem ktoś wyszuka w archiwum i zbaranieje. Jeszcze raz przypominam:
    Europa FM 87,5-108,0MHz, krok strojenia 100kHz (ale zwykle jest to 50kHz), MW 522-1620, krok 9kHz, LW 140-310 (tu nie pamiętam dokładnie), krok 9kHz.
    USA FM 87,5-107,9 (a w zasadzie od 87,9), krok 200kHz, AM 520-1620, krok co 10kHz (nie ma LW ale jest za to AM Stereo), z tego co wiem podobnie jest w Australii (tam jeszcze nie byłem :D )
    Japonia i Oceania FM 76,0-91,0 z krokiem 100kHz, AM wiem tyle że jest trochę szerzej (chyba 512- 1620 i krok 9kHz).
    Jak widać zakres USA jest taki sam (praktycznie) ale krok jest nie taki i nie ustawisz stacji kończącej się na parzystą cyfrę po przecinku np. 102,2. Pech w tym, że nie traci się zwykle połowy stacji bo u nas przydział częstotliwości jest bardziej na parzyste końcówki nastawiony (polecam stronę Radiopolska).
  • REKLAMA
  • #6 2199144
    kazmod
    Poziom 21  
    Juz OK, udobruchaj sie geniuszu wiedzy. Nauczyles sie wiele na pamiec, naprawde podziwiam i przepraszam bardzo szczerze, ze odwazam sie na pi sanie. Masz racje, ktos wyszuka w archiwum, i znajdzie glupote!, powiem wiecej, znajdzie ????? (zastap to czym chcesz, byle by to cie udobruchalo).
    Przypomne tylko raz jeszcze, ze ja o krokach nie pisalem, wyrazilem sie tylko raczej w kwesti sprawdzenia, czy radio jest OK, czy nie. Prosze Geniuszu przestrajania wroc do mego postu, nie wmawiaj mi rzeczy nie popelnionych. No i cofam gratulacje, mam taka przypadlosc, lubie korespondowac z ludzmi kulturalnymi, takimi, co nie pisza "chrzani", "glupota", itd.
    Pozdrawiam,
    Kaz
  • #7 2199218
    jarsaw
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    czesc niech kolega napisze dokladnie jaki to model chryslera a mu dokladnie powiem gdzie sprawdzic antene bez rozbierania deski
  • #8 2199489
    djlj24
    Spec od car audio
    Ja się nie obrażam na nikogo, chodzi tylko aby pewne sprawy wyjaśnić w miarę dokładnie. Bo już i tak forum zeszło do poziomu: "zgasła żarówka w panelu - podstaw plik pamięci", "radio się nie włącza - wymień końcówkę mocy". Nie tędy droga, chociaż czas forum dla wszystkich to już nie na dzisiaj jest.

Podsumowanie tematu

✨ Radia FM z USA w samochodach Chrysler działają w podobnym zakresie częstotliwości co w Polsce (około 87,5-108 MHz), jednak różnią się krokiem strojenia – w USA jest to 200 kHz, a w Polsce 100 kHz (często 50 kHz). W praktyce oznacza to, że amerykańskie radio może odbierać tylko stacje o częstotliwościach z krokiem co 0,2 MHz (np. 89,3, 89,5 MHz), co utrudnia odbiór polskich stacji, które są nadawane co 0,1 MHz (np. 102,2 MHz). Przestrojenie radia OEM Chryslera w celu zmiany kroku strojenia jest zazwyczaj niemożliwe. Problemy z odbiorem mogą wynikać także z uszkodzenia przewodu antenowego lub anteny, co warto najpierw sprawdzić bez konieczności demontażu całej deski rozdzielczej. Koszty i miejsca przestrojenia radia w Warszawie lub Olsztynie nie zostały jednoznacznie wskazane, a przestrojenie może być trudne do wykonania.

W kwestii odtwarzacza DVD oryginalnego Chryslera, który obsługuje prawdopodobnie tylko format NTSC i region 1, polskie płyty mogą nie działać z powodu różnic regionalnych i systemowych. Przestrojenie regionu DVD jest możliwe w niektórych modelach, ale wymaga specjalistycznej ingerencji, której koszt i dostępność w Polsce nie zostały określone.

Podsumowując, problem z odbiorem radia FM w Chryslerze z USA wynika głównie z różnicy w kroku strojenia i ewentualnych uszkodzeń anteny, a przestrojenie radia OEM jest zazwyczaj niemożliwe. W przypadku DVD problemem jest region i system NTSC, co wymaga osobnej diagnostyki i ewentualnej modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA