logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kłopot renault megan 1.6 kontrolka w ksztalcie EKG

macedon 16 Sty 2006 10:52 3891 6
REKLAMA
  • #1 2186158
    macedon
    Poziom 2  
    witam mam problem z renault 96r
    chodzi o to ze w trakcie jazdy zapala mi sie kontrojka (pomaranczowa, jak by EKG) wtedy obroty skacza, gdy daje na luz to samochud gasnie niewiem co jest grane sprawdzalem kable od swiec aku. i nic pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2187233
    lechos
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    witam, jest to kontrolka awarii elektronicznej lub mechanicznej w automatycznej skrzyni biegow.
  • REKLAMA
  • #3 2187276
    Jezis
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Sprawdz kontakt biezpiecznikow (5A) ALIM UC BIC i (5A)MEMO INJECT.
  • REKLAMA
  • #4 2188402
    pisu3
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam.. pracowałem w reno i moim zdanie podłączenie pod komputer w reno lub innej stacji co posiada program reno.. i defekt usuniety. masz jakis bład w komputerze samochodu.. na to pomoze CLIP<tak sie nazywa ten program.>
  • REKLAMA
  • #5 2190285
    macedon
    Poziom 2  
    dzieki ale to niejest automat i ona jest z gazem dowiedzialem sie tez ze gdy gaz se przelacz to pompa paliwowa dalej chodzi i niewiem czy to czasami ie jest to ale dziki za rade pozdro
  • #6 2645072
    kalep
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Czy ta kontrolka jest pomarńczowa na środku?
    Jak mnie się zaświeciła to serwis stwierdził awarię pompy wtryskowej, a okazało się, że przestawił się rozrząd, musiałem wymieniać kpl. rozrząd.
    Moim zdaniem jest to poważna sprawa, ale moge się mylić.
  • #7 2645230
    pvovo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Bez podpięcia pod CLIPAa lub przynajmnie KTSa nie obędzie sie. Ta kontrolka sygnalizuje błedne wskazania któregoś z czujników przy silniku...

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane 1.6 z 1996 roku podczas jazdy zapala się pomarańczowa kontrolka w kształcie EKG, co powoduje skoki obrotów i gaśnięcie silnika na luzie. Problem nie dotyczy automatycznej skrzyni biegów, gdyż samochód jest z instalacją gazową. Kontrolka ta sygnalizuje awarię elektroniczną lub mechaniczną, często związaną z błędnymi wskazaniami czujników silnika. Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników (5A ALIM UC BIC i 5A MEMO INJECT) oraz podłączenie pojazdu do komputera diagnostycznego Renault (program CLIP lub KTS) w celu odczytu i usunięcia błędów. W jednym przypadku podobna kontrolka wskazywała na problem z pompą wtryskową lub przestawiony rozrząd, co wymagało wymiany kompletu rozrządu. W instalacji gazowej możliwe jest, że pompa paliwowa działa nadal po przełączeniu na gaz, co może mieć wpływ na problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA