logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Fedory na Power Mac G4 - problem z uruchomieniem systemu po instalacji

Czyki 16 Sty 2006 20:27 1044 4
REKLAMA
  • #1 2188253
    Czyki
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Instalował to ktoś???
    Od kilku dni staram się to zrobić. Mam płytę instalacyjną DVD, daję automatyczny podział partycji na nowym dysku, który wpięty jest do kontrolera 66. Fedora się instaluje i nic poza tym.
    Po ponownym uruchomieniu MAC-a nic się nie dzieje. Tak jakby nie było systemu.
    Czy ktoś się orientuje jak to jest w MAC-ach przy partycjach? Wymagana jest startowa, czy coś takiego?
    Jaki proponujecie podział? Wydaje mi się, że automatyczny byłby najbezpieczniejszy...

Dodam jeszcze, że instalowałem też yellowdog-a i było to samo.
  • REKLAMA
  • #2 2189127
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Ja instalowałem kiedyś jedynie Gentoo na PPC 603 (Power MAC 8500/120) i tam było to trochę dziwnie zrobione (MAC OS 9). Z początku komputer uruchamia sie dokładnie tak jak przy MAC OS, lecz w pewnym momencie ładowania pojawia się ramka z możliwością wyboru systemu (program yaboot) i albo możemy dalej puścić ładowanie MAC OS, albo zacząć ładowanie linuksa. Z tego co mi wiadomo tak jest zrobione ze względu na elementy systemu operacyjnego w BIOS komputera. Niestety nie wiem jak to wygląda na nowszych maszynach.
  • REKLAMA
  • #3 2191436
    Czyki
    Poziom 15  
    A jak wyglądała sprawa partycji?
    Chodzi mi o to, jakie mam założyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2191632
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Z tego co pamiętam to pierwsze partycje MAC-a muszą się pozostać (usunięcie ich niestety wymagało reinstalacji MAC OS), główna partycja MAC OS zmniejszona, a na wolnym obszarze linuks (ale robiłem to dawno temu i szczegółów nie pamiętam :( ). No i dotyczy się to starszego sprzętu (całość SCSI, kompletny brak IDE), obecnie może to wyglądać inaczej.
  • #5 3088659
    Czyki
    Poziom 15  
    Płyta z Fedory miała zwalony instalator - dokładnie program do partycji. Instalowałem Fedorę 5 i śmiga. Dziękuję za zainteresowanie. Temat zamykam.
REKLAMA