logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig - węższy obraz, pojawiają się pasy, kolory telegazety bardziej różowe

Daniio 20 Sty 2006 19:11 1449 7
REKLAMA
  • #1 2200473
    Daniio
    Poziom 2  
    Witam mam taki problem z tv grundig 29' z 1994 gdy włączam telegazete to kolory sa jakieś dziwne jakby bardziej różowe ale to małe piwo gorzej jest z ekranem który po jakimś czasie pracy robi (jak na foto) węższy ,po prawej i lewej stronie powstają takie krągłości do środka ekranu i pojawiają sie pasy. Poradzcie co sie mogło zepsuć ja nie mam pojęcia o tv ale tata ma i wrazie czego mniejszej naprawy mógłby coś zrobić ale podpowiedzcie co to może być . Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi na temat tego problemu
    Jako załącznik dodałem fotke tego telewizora wraz z problemem.
    Załączniki:
    • TV Grundig - węższy obraz, pojawiają się pasy, kolory telegazety bardziej różowe Fota.jpg (65.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2200478
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam
    model chassis cuc...?pisze na nalepce z tylu
  • REKLAMA
  • #3 2200483
    Daniio
    Poziom 2  
    tak model cuc ale dokładnie nie pamiętam dopiero koło 22 moge wpisać pelno nazwe i model
  • REKLAMA
  • #5 2200499
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    kondensator w ceramiczny w galezi pion przy wtyku cewek zimne luty na tej galezi .ale moze cos z zasilaniem jego .bez pomiarow modelu to zgadoj zgadula
  • #6 2200507
    Daniio
    Poziom 2  
    OK koło 22 dodam dokładnie wszystkie dane tego tv i mam nadzieje że mi pomożecie ,za te info teraz też wielkie dzięki.
  • #7 2200510
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witaj!
    Prawdopodobnie masz popękane luty w układzie odchylania pionowego, ale musisz podać model tego Grundiga.
  • REKLAMA
  • #8 2200632
    Daniio
    Poziom 2  
    jest to grundig T70-640 OIRT

Dodano po 40 [minuty]:

CUC 6310 najprawdopodobniej

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Grundig 29" z 1994 roku, model T70-640 OIRT z chassis CUC 6310. Objawy to zniekształcenie obrazu polegające na zwężeniu ekranu i powstawaniu krągłości po bokach oraz pojawianie się pasów, a także zmiana kolorów telegazety na bardziej różowe. Przyczyną mogą być uszkodzenia w układzie odchylania pionowego, najprawdopodobniej spowodowane pękniętymi lub zimnymi lutami w okolicach trafopowielacza i cewek, ewentualnie problemy z kondensatorem ceramicznym lub zasilaniem. Zaleca się dokładne sprawdzenie płyty głównej, szczególnie sekcji geometrii i odchylania pionowego, oraz podanie pełnego modelu i oznaczenia chassis w celu precyzyjnej diagnozy i ewentualnej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA