logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy tani RAM 1GB do overclockingu - jaka firma?

Rabol 20 Sty 2006 22:01 5179 20
REKLAMA
  • #1 2201213
    Rabol
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Zamierzam kupic nowy RAM do kompa 1Gb. Jakiej firmy mi polecacie kości najlepsze do o/c ale alezało by mi na niskiej cenie w miare. Co polecacie?
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Licze na fachową pomoc.

Moderowany przez jankolo:

Przeniesiono z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 2201302
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20636
    Cytat:
    Licze na fachową pomoc.
    To licz dalej ! - a może byś tak łaskawie napisał do jakiego sprzetu to ma być ??? - i czy DDR a może DDR2 ? ( a może jeszcze SDRAM ??? ) - pojedyńczy moduł czy DC ? - paranoja !!! - aż się nie chce tego komentować - czy Ty w ogóle wiesz czego chcesz?? - "fachowcu" !!!.
    Pozdr. :D
  • #3 2201376
    Rabol
    Poziom 15  
    Nie gorączkuj sie tak. Po co te nerwy. jak jesteś w gorącej wodzie kapany to nie probój pomagać innym. Kulturalnie nie możesz napisać. Liczac na fachową pomoc nie miałem na myśli pomoc takich nerwowych ludzi jak ty.
    Konfiguracja mojego komputera: Athlon 1700XP @ 2800XP, Epox 8RDA3i. Jakiego typu RAM podchodzi do tego sprzętu to każdy wie.
  • #4 2201402
    Lzep
    Poziom 39  
    Jak każdy wie, to Ty też chyba ? - więc po co się pytasz ?
    Konfigurację trzeba było od razu podać - skąd mieliśmy wiedzieć co tam masz w budzie ?
    A moją propozycję podtrzymuję - to super pamięć !
    Pozdr. :cry:
  • #5 2201499
    Rabol
    Poziom 15  
    Niestety ale ne mam tyle kasy na taka pamięć. Timmingi ma super ale cena jest poza moim zasiegiem.
  • REKLAMA
  • #7 2202212
    Rabol
    Poziom 15  
    One maja identyczne timmingu co Elixiry. Mysle o Kingstonach. Można znaleźc cos ciekawego tanio na allegro. Co Wy na to??
  • REKLAMA
  • #8 2204844
    Lzep
    Poziom 39  
    Zdaje się, że się wystraszyłeś tych timingów z CPU-Z ? I głupio zrobiłeś - u mnie CPU-Z dla Kingstona HyperX 3200 pokazuje dla 200MHz 2.5-3-3-8 a faktycznie chodzi na 2-2-2-6 ! Producenci wstawiają do SPD parametry zawyżone (lub zaniżone - jak kto woli ?), tak na wszelki wypadek, a faktycznie to wiele pamięci chodzi na dużo niższych timingach.
    A wracając do pamięci Supertalent, to przejrzałeś chociaż z grubsza linki które były na aukcji w Allegro ? - pewnie nie, bo nie porównywał byś tych pamięci do takich śmieci jak Elixiry.
    Pozdr. :cry:
  • #9 2207181
    Rabol
    Poziom 15  
    Na innym forum napisałem podobny topic i jakos nie wypowiadają sie dobrze o tych pamieciach co mi poleciłeś. A pisza tam ludzie którzy maja po 2500 postów i sie na tym bardzo dobrze znają, a poza tym wiem że Elixir nie jest najlepszą firmą pamięci, ae rzeby je nazywac śmieciami to duża przesada. obecie mam taki RAM Kingstona i nie powiem zeby był taki super jak go reklamuja, wczesniej miałem Geil (256Mb) i był duzo wydajniejszy ale głupi zmieniłem na Kingstona i teraz żałuje. Nie chce znowu popełnić tego bdu kupijąc gorszy RAM niż miałem dlatego pisze ten topic na róznich forach. I nie tylko ja z tego co czytam uważa że Kingstony są przereklamowane. Juz po podkreceniu na 230Mhz zaczynaja sypać błedami a jeden koles na forum Elixirki podciągnął do 250Mhz bez błędów i mi to udowodnił, wiec widze ze znajomośc możliwości pamięci nie jest twoja mocna stroną.
  • #10 2207657
    forest kila zbila
    Poziom 15  
    te supertalenty to trochę kiszka ;)

Rabol - jakie fsb chcesz osiągnąć ?

ile RDA daje na pamięci max V ?? 2,9 ?

ile chcesz wydać na pamięci ?

z tanich jest sporo robiących wysokie FSB przy 2,5 - 3 - 3,, ciężko za to o coś pewnego pod 200+ z 2-2-2,,

co do kingstonów vs elixiry -> i te i te są robione na różnych kościach ;-) kwestia szczęścia/selekcji, są kingstony value które robią 260 2-2-2 ;) bardzo mało ale są (po komisach i w obudowach ;)),, wyszła seria na winbondach ;] elixir to jest lipa, ale też czasem sie coś trafi co się kreci,, poza tym 250mhz to nie jest problem dla większości pamici ale przy atrakcyjnych timingach 3-4-4 lub 3-5-5 z T2 / Cpc OFF,, dobre pamięci muszą zrobić te 250 2,5-3-3-t1 ;) różnica w wydajności jest zasadnicza
  • #11 2208578
    Rabol
    Poziom 15  
    Fajnie by było jakby pokazało 250Mhz ( a wiem ze płyta i procek dadza rade). Erpox 8RDA daje max 2,7V. Zgode sie z Twoja wypowiedzia ale wolałbym juz coś innego niz kingstony. Mysle o geil lub twinmasach. Niestety nie stać mnie na drogi RAM. Chciałbym sie zmieścic w 400zł.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 2208814
    forest kila zbila
    Poziom 15  
    twinmosy - nawet speedpremium - to ostatnio ponoć bida ;) speedpremium są na winbondach - na takim V będzie słaabo.. ogólnie cieżko o coś taniego pod 250mhz na 2,7v,, optymalnie -> coś sprawdzonego na winbondach i vmem dla płyty, jakiś prosty z szyną 3,3v zasilacza prosto do pamięci, pewnie nie będzie ciężko znaleźć

tymczasem -> kompendium tanich 512mb @ tweak

jeśli bez vmem stawiam na:
    adata pc3200
    patrioty cl2,5 w radiatorach

raczej nie interesuj się geilami value, chyba że znajdziesz na BH5 UTT (łatwe do poznania), z tym że - znowu - vmem,, w kompendium są opisane te geile na infinieonie, niby pod niskie napięcia ale 250 2.5-3-3 nie dadzą rady
  • #13 2209280
    Rabol
    Poziom 15  
    No to w takim razie zostaja Kingstony hyper jednak.
  • #14 2293880
    dave_19
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    witam. obecnie mam w dualu twinmosy ddr 400 ustawione na 2-6-3-3 a jesli chodzi ci o OC to pracowalem na pamieciach z USA, malo znanych w Polsce, ale bardzo dobrych firmy G SKIlLL. znjadziesz napewno na allegro. tylko szukaj conajmniej ddr 466-500
  • #15 2294436
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Ja powiem tak: nie bierz Kingstonów do O/C bo nic nie podkręcisz, jak już chcesz jakieś pamięci do O/C to jakieś na BH-5 (trzeba na allegro dobrze poszukać), albo na jakichś dobrych Hynixach o niskich timingach.
  • #16 2294715
    deboo
    Poziom 18  
    mam głupie pytanie ale czy możecie mi powiedzieć co oznacza i co powoduje 1T Command bądz 2T command i co oznaczają skróty CL-RCD-RP-RAS..... z góry dziekuję.....
  • REKLAMA
  • #17 2301795
    boundrose
    Poziom 15  
    najlepsze pamieci do o/c za niska cene:

goodramy na brainpower pcb oraz pamieciach infineon be-6 lub spectecach
    (jak rozpoznac ? plytka jest nizsza od tej w standardzie JEDEC o kilka mm, na odwrocie pisze BP MLL, sa CL 2,5 http://www.sintercom.pl/pamieci/goodram-brak_oznaczen3.jpg )

samsungi na kosciach samsung tccc lub najlepiej na uccc
    (pisze na kosciach)
    kingstony na kosciach samsung uccc
    (jak wyzej)

a-daty PC3200 - na remarkowanych tccc
    (patrzec na kosci: http://www.techpowerup.com/memdb/img/chip7.jpg )

a te supertalenty nie sa takie zle.

co do znaczenia timingow:

1T/2T - oznacza szybkosc dzialania kontrolera pamieci 1T to ustawienie agresywne, 2T - stabilne
    cas Latency (Tcl) - czas jaki potrzebuje pamiec by przeczytac rozkaz po otrzymaniu
    Ras to Cas (tRCD) - kolumny i wiersze w pamieci ram sa odswiezane niezaleznie. Definiuje wiec czas przejscia z jednego do drugiego
    minimum RAS active Time (tRAS) - odstep RAS pomiedzy czytaniem a zapisywaniem w danej komorce pameici
    Row precharge Time (tRP) - dane musza byc odswiezane co jakas ilsoc cykli inaczej "przepadna". Definiuje w jakim czasie musi sie zmiescic ten proces. Jesli ustawisz za malo czasu na ten proces Twoj modul moze nie poradzic sobie z utrzymaniem danych

mam nadzieje ze rozwialem troche watpliwosci.
  • #18 2301836
    deboo
    Poziom 18  
    ...dziekuję bardzo za dobrą odpowiedz a już myslałem że się nie dowiem :)...dzienks wielkie....ja z asrockiem k7nf2 mam problem kupiłem tą żeby obsłużyła mi dysk sata (wcześniejszy epox pomimo portów niewykrywał) a chciałem jakąś nowa płytę.....no i okazuje się że gdy np uruchomie dc++ winampa i mozille to komp za chwile mi sie zwiesza od czasu do czasu wywala także bluescreeny.......niewiem w xzym tkwi problem resetowałem bios wszystko do domyslnych ustawień i dalej to samo....z tego co powiedziałes wynikaze RP jest za małe(2)....obecnie przy 133 ram ma timingi 2.5-2-2-6.....wcześniej na epoxie na takich ustawieniach wszystko szło stabilnie...(na KT600).................
  • #19 2302786
    boundrose
    Poziom 15  
    sciagnij: http://www.memtest86.com/
    wypal bootowalna plytke i uruchom komputer z ta plytka w napedzie. Zostaw na przynajmniej jeden caly test (20 - 30 minut). Jesli po petli bedziesz mial 0 error to raczej przyczyna blue screenow nie sa ramy.
  • #20 2303318
    deboo
    Poziom 18  
    jak nie ramy to co innego ?? .....
  • #21 2304185
    boundrose
    Poziom 15  
    windows xp ;-)

dalej nalezaloby sprawdzic jak Twoj komputer zachowuje sie pod obciazeniem -> zainstalowanie programu sp2004 i puszczenie blend jak i small FFTs na kilka godzin.

przydal by sie takze odczyt S.m.a.r.t.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniego modułu RAM 1GB do overclockingu, z naciskiem na dobre parametry i niską cenę. Użytkownik posiada konfigurację Athlon 1700XP @ 2800XP na płycie Epox 8RDA3i, która obsługuje pamięci DDR o napięciu do 2,7V. Wskazano, że wybór pamięci powinien uwzględniać typ kości (np. BH-5, Winbond, Hynix, Samsung), ich timingi (np. 2-2-2-6, 2,5-3-3-8) oraz napięcie zasilania. Dyskutowano o markach takich jak Kingston, Elixir, Geil, Twinmos, Supertalent, Goodram, A-Data, Patriot oraz G.Skill, z uwagą na ich różne wersje i jakość kości. Kingston HyperX jest popularny, ale często uważany za przereklamowany i mniej stabilny przy podkręcaniu. Elixir i Supertalent mają mieszane opinie, natomiast Goodram na kościach Infineon BE-6 oraz Samsung na TCCC/UCCC są polecane do OC. Zalecane są pamięci z niskimi timingami i możliwością pracy przy 250 MHz. Poruszono także kwestie techniczne timingów RAM (CL, RCD, RP, RAS) oraz znaczenie ustawień 1T/2T dla stabilności. Wskazano narzędzia diagnostyczne, takie jak Memtest86, do testowania stabilności pamięci. Podsumowując, najlepszym kompromisem między ceną a możliwością OC są pamięci Goodram na Infineonach lub Samsungach, a także A-Data i Patriot, natomiast Kingston i Twinmos są mniej polecane do intensywnego podkręcania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA