logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zastąpić SRAM podtrzymywany bateryjnie EEPROMem?

Senshu 20 Sty 2006 22:33 1236 9
REKLAMA
  • #1 2201350
    Senshu
    Poziom 12  
    Mam pytanie, czy istnieje możliwość użycia w urządzeniu które do przechowywania danych używa statycznego ramu podtrzymywanego bateryjką, zwykłego eeproma ? wiem, że eeprom i sram są do siebie podobne jeśli chodzi o zapisywanie i odczytywanie, jednak eeprom nie ma wyprowadzonych wszystkich danych i adresów tak jak sram. Czy istnieje jakiś układ, sterownik który umożliwiałby taką zamianę ? spotkałem się z czymś takim, jednak układ który był tam użyty nie miał oznaczeń i nie wiem czy to jakiś PIC zaprogramowany, czy zwykły scalaczek. Bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam
    Senshu
  • REKLAMA
  • #2 2201707
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Problem polega na tym że eeprom, musi być skasowany przed zapisem, co sprawia że czas zapisu baardzo się wydłuża i z tego co pamietam wynosi kilka ms, natomiast czas dostępu do danych wynosi ~100ns.

Przy pamięciach SRAM które mają <100ns dla zapisu/odczytu, taki eeprom wymięka jak chomik przy Chucku Norrisie. Poza tym pamięć eeprom się zużywa. Jako podmianka do pamięci operacyjnej nie nadaje się kompletnie.

EEPROMY równoległe mają wyprowadzone adresy i linie danych, eepromy szeregowe nie mają.
  • REKLAMA
  • #3 2202281
    Senshu
    Poziom 12  
    OK, czyli uzyc nie moge, chyba, że program wie o takim "myku" i bedzie inna procedura zapisu, tak ?
  • #4 2202624
    McRancor
    Tak, jeśli pisze w asemblerze to wiesz kiedy i jaka zmienna ląduje w takiej pamięci operacyjnej, ale język wyższego poziomu będzie już robił problem.

Jednak nadal bardzo nie polecam takiej metody. Więcej z tym będzie problemów niż z bateryjką. Poza tym do SRAMu możesz zamiast bateryjki użyć kondensatora 1F 5,5V który do takich celów nadaje się doskonale.
  • REKLAMA
  • #5 2202819
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A co jest nie tak z tym modułem RAM z bateryjką? To jest klasyczne rozwiązanie, bardzo popularne i skuteczne.
  • #6 2204779
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    może kolega opisze do czego potrzebuje podtrzymanie danych. być może wystarczy dane przechowywać w wewnętrznym ramie i co jakiś czas zapisywać je w epromie który też może być wewnętrzny.

być moze nie jest potrzebna taka aparatóra jak zewnętrzna pamięć z podtrzymaniem bateryjnym.
  • REKLAMA
  • #7 2205776
    Senshu
    Poziom 12  
    OK, w tym ramie przechowywane są "save'y" z gier (8KB), a chciałbym go zastapić eepromem, ponieważ jest mniejszy gabarytowo to raz, druga sprawa moge go sobie wyciągnąć i odczytać na willemie, a potem również zapisać.
  • #8 2205960
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    jeśli to mają być do zapisywania gier w jakiejś konsoli to najlepiej ram z podtrzymaniem (albo bateria albo kondensator)
  • #9 2206187
    McRancor
    zawsze możesz przylutować bateryjke bezpośrednio do wyprowadzeń kosti i wylutować ją całą, ale to troche ryzykowna zabawa, jeśli utratę sejwów można nazwać ryzykiem ;)

Mógłbyś zrobić kopiarkę, z eepromem i uC, który wygeneruje kolejne adresy, odczyta sejwy i pozwoli je potem wyedytować w kompie.

Bo adresy i dane tego SRAMka są wyprowadzone na złącze krawędziowe cartridge'a musisz tylko wyczaić gdzie i które.

A tak swoją drogą, przecież w oryginalnych cartach nie ma SRAMu tylko jest eeprom ;)
  • #10 2207175
    Senshu
    Poziom 12  
    Znam obszar SRAMu w grze - 70-7D:0000-FFFF, jednka później jest on jeszcze odbijany w inne miejsce więc z odczytem nie byłoby problemu, ale jesli chodzi o kopiarke, to chciałbym miec coś takiego, w sumie mam projekt który powienien działać, ale niestety na programowaniu sie nie znam i nie napisze do niego softu. Dodam, ze chodzi mi o gry na SNESa, nie było podróbek, sram+bateryjka do podtrzymywania stanu gry, tak jest w oryginalnych grach. Projekt który posiadam, to nagrywarka gier na GameBoya, w sumie snes a gameboy mają podobną budowe kartów - rom + sram z bateryjką, tyle, że w snesie to konsola zajmuje sie zapisem na sram, a w gameboyu wszystko robi specjalny układzik, ale tak jak powiedziałem, nie potrafie samemu napisac softu do tego programatora, ale mam dane o miejscach w których jest ROM, SRAM, Work RAM itp. może kiedyś to zrobie, jak narazie to chciałbym użyc eeproma. A co do przylutowania baterjki do SRAMu to robiłem tak, ale to nie jest zbyt wygodne, nawet nazwe kolega nadał "mobile SRAM" :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zastąpienia statycznej pamięci SRAM podtrzymywanej bateryjnie zwykłym EEPROMem w urządzeniach do przechowywania danych, takich jak save'y z gier na konsolę SNES. EEPROM różni się od SRAM pod względem czasu zapisu, który jest znacznie dłuższy (kilka ms) ze względu na konieczność kasowania przed zapisem, podczas gdy SRAM oferuje czasy dostępu rzędu ~100 ns. EEPROM ma również ograniczoną liczbę wyprowadzeń adresów i danych, szczególnie w wersjach szeregowych, co utrudnia bezpośrednią zamianę. Z tego powodu EEPROM nie nadaje się jako bezpośredni zamiennik pamięci operacyjnej SRAM. Alternatywnie sugerowano stosowanie kondensatora 1F 5,5V zamiast baterii do podtrzymania SRAM. W kontekście gier na SNES, oryginalne cartridge'e używają SRAM z podtrzymaniem bateryjnym, a EEPROM jest stosowany w innych systemach, np. w GameBoyu, gdzie specjalny układ steruje zapisem. Propozycją jest stworzenie urządzenia kopiującego dane z SRAM, wykorzystującego mikrokontroler do generowania adresów i odczytu danych, co umożliwiłoby edycję save'ów na komputerze. Jednak wymaga to znajomości programowania i odpowiedniego oprogramowania. Podsumowując, bezpośrednia zamiana SRAM na EEPROM jest problematyczna ze względu na różnice w architekturze i parametrach czasowych, a stosowanie podtrzymania bateryjnego lub kondensatora pozostaje standardowym i skutecznym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA