logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"sterowanie pilotem" - program do ATmega8.

Konan Marian 21 Sty 2006 13:38 1721 4
REKLAMA
  • #1 2202909
    Konan Marian
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Mam taki problem. Chciałbym zaprogramować ATmega8, żeby sterował silniczkiem przez podczerwień (na pilota). Jak na razie uruchomiłem program, który odczytuje bit startu (standardu RC5) i po jego odczytaniu włącza/wyłącza urządzenie. Problem jest w tym, że to urządzenie nie może reagować na dowolny przycisk dowolnego pilota. Więc pytanie jest takie: Jak rozwiązać powyższy problem?

- myślałem, o czymś takim, żeby mikrokontroler uczył się kodu, ale to chyba jest zbyt skomplikowane.
    - albo może jest jakiś prosty sposób na wykonanie odpowiedniego pilota i wprowadzenie właściwego programu do mikrokontrolera
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2203267
    Konan Marian
    Poziom 14  
    a czy nie dało by rady zrobić prosty pilot (na bramkach CMOS), który generowałby prostokąt (o określonej długości - do odczytania dla ATmega8) i wpisać jakiś programik?
    to by mi się bardziej podobało.

ale dzięki za każdą podpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 2203725
    Januszcz22
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Może jakiś mały mikrokontroler ATTINY13 do tego dioda IR i kwarc o odpowiedniej częstotliwości do twojego elementu odbiorczego. ATTINY13 pracuje na wewnętrznym oscylatorze a na podstawie dodatkowego kwarcu uzyskujesz sygnał o odpowiedniej częstotliwości. Plus tego rozwiązania jest taki że program do pilota nie powinien być skomplikowany całość będzie stosunkowo tania i mała gabarytowo.

Właściwie podłączenie dodtkowego kwarcu zużyje trochę pracy & wyjść procesorka jeżeli po drugiej stronie też mędzie mikrokontroler to czasowo nie musi to być super dokładne ale ogulnie to chyba jest dobry pomysł.

Może to naprowadzi cię na temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic347173.html
  • #5 2205430
    Konan Marian
    Poziom 14  
    a ten mikrokontroler ATTINY13 wymaga jakiegoś specjalnego programatora?
    Poza tym chciałbym wszystko programować (w miarę możliwości w c++), ale i tak nie wiem na czym miałby polegać ten kod. Umiem napisać program generujący określone impulsy, ale jak to zrobić przy odbiorniku? nie wiem. Właściwie, to umiałbym zrobić nadajnik na bramkach CMOS generujący impulsy cyfrowe, ale problem tkwi tutaj w napisaniu programu, który mógłby odczytywać takie impulsy. Do odbioru używam TFMS1xxx (na 38 kHz).
REKLAMA