logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc kolumn a moc wzmacniacza - wytyczne podczas doboru sprzętu

kotolot166 21 Sty 2006 14:18 1737 10
REKLAMA
  • #1 2203077
    kotolot166
    Poziom 11  
    Jaki kupic wzmacniacz do kolumn:

moc znamionowa: 200 W RMS
    moc maksymalna: 400 W
    głośnik niskotonowy: 10"
    głośniki: 1 piezo, 1 tubowy
    skuteczność: 95 dB (1 m)
    impedancja: 8 Ohm
    pasmo przenoszenia: 50 - 18 000
    Wzmacniacz o jakiej mocy pociągnie te kolumny???
    I jwszcze wzmacniacz na 1 taką kolumne????
  • REKLAMA
  • #3 2204682
    kotolot166
    Poziom 11  
    A moge dac mocniejszy wzmacniacz czy nie zabardzo ??
  • REKLAMA
  • #4 2206250
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Wiesz, to zależy od klasy kolumny. Turbosound zaleca np. wzmacniacze 200...400W do kolumn 200W RMS (piszą na nich przy okazji 400W program). Alphard z kolei podobno pali się już przy połowie mocy. Z tego co widzę, to nie jest to bardzo dobra kolumn (piezaki), głośnika 10" też bym nie posądzał o moc 200W jeżeli nie jest wysokiej klasy (no po prostu tam jest mała cewka), więc przyjmijmy, że 100...200W (oczywiście RMS, inne moce w ogóle możesz ignorować). Większy wzmacniacz będzie po prostu za drogi (może się okazać, że wzmacniacz 200W kosztuje tyle, że bardziej opłaca się zostawić mały wzmacniacz i zmienić kolumny na lepsze).

A chcesz budować czy kupić końcówkę czy cały wzmacniacz w obudowie itp?
    I w ogóle co to za kolumny?

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #5 2207044
    kotolot166
    Poziom 11  
    kolumny to Omnitronic 3-drożna kolumna DX-1022, 400 W
    a wzmacnacz cały w obudowie najlepiej !!!
    Potrzeby jest do uzytku domowego i na małe imprezki!!!
    Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #7 2208286
    DYDEK87
    Poziom 11  
    kotolot166, Jak już to zakup to http://allegro.pl/show_item.php?item=82890160 jest on zrobiony na dwóch układach typu >>STK<< i te dwa >>STK'i<<są zasilane z osobna ,jest super (kiedyś miałem ten wzmacniacz rewelacja tylko nie kupuj na tranzystorze bo sie zamulisz a potem się z żygasz taki jest okropny dzwięk)a zastosuj do tego dobry przedwzmacniacz lub dobrą karte muzyczną i zobaczysz co to potrafi, wzmacniacz ma 2x200Wat naprawdę 8ohm 2xSTK4050 H -:))
  • #8 2208948
    Bambo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dydek napisales ze miales ten wzmacniacz sharpa SX- 880 i mam male pytanie ogra sie na nim mala imprezke tak zeby gral przez 12 godzin (bo juz mialem takie sytylacje) i zeby nic mu nie bylo?? bo mam zamiar zasilic czyms dwa suby kazdy po 300 i szukam odpowiedniej koncówki! a ten sharp przypadl mi juz kiedys do gustu!!
  • #9 2209097
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    To są końcówki do domowego Hi-Fi. Yamaha jest za droga do omnitroników. Sharpa opłaca się kupić ale tylko w cenie wywoławczej i tylko na domowe imprezy. Jeżeli chcesz tym robić jakieś dyskoteki, itp, to należy szukać w tanich końcówkach estradowych (byle nie hollywood). Jakiś DAP P-500, ew. P-700, albo monacor. Taka końcówka estradowa będzie zgrabniejsza, przystosowana do ciągłej pracy z pełną mocą, będzie miała lepsze chłodzenie.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #10 2209484
    kotolot166
    Poziom 11  
    Tez musle nad jakąs estradową koncówką mocy a nie wzmacniaczu Hi-Fi
    Dzięki !!!
    Pozdrawiam!!
  • #11 3152993
    juraset
    Poziom 2  
    Czołem ludzie, ja mam pytanie co do samych kolumn Omnitronica /mogą byc DX 1022;1522/.Czy są one coś warte bo chciałem ich użyc do nagłośnienia wokalu na niedużych koncertach,jak one brzmią i czy praktycznie mają swoje 200W RMS

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza do kolumn o mocy znamionowej 200 W RMS i maksymalnej 400 W, impedancji 8 Ohm oraz skuteczności 95 dB. Zalecane jest stosowanie wzmacniacza o mocy zbliżonej do mocy znamionowej kolumn, czyli około 200 W RMS. W przypadku kolumn Omnitronic DX-1022 (3-drożne, 400 W) do użytku domowego i małych imprez rekomendowane są wzmacniacze w obudowie, najlepiej końcówki mocy estradowe, które lepiej radzą sobie z ciągłą pracą i mają efektywne chłodzenie. Wzmacniacze Hi-Fi, takie jak modele Sharpa, mogą być użyteczne, ale są mniej trwałe przy długotrwałym obciążeniu estradowym. Wskazano konkretne modele końcówek mocy estradowych, np. DAP P-500, P-700, Monacor, oraz wzmacniacze oparte na układach STK (np. wzmacniacz z dwoma STK4050H). Omnitronic DX-1022 jest oceniany jako kolumna o przeciętnej jakości, z piezo i tubowym głośnikiem, co wpływa na ograniczenia mocy i charakterystykę dźwięku. Warto rozważyć zakup wzmacniacza o mocy RMS odpowiadającej kolumnom, unikając zbyt mocnych wzmacniaczy, które mogą być kosztowne i nieopłacalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA